Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebovala bych poradit, nebo možná spíš uklidnit.
Naše 14m Anežka nám dělá starosti.
V pátek jsme byli u doktorky. Šla jsem s ní k doktorce proztože, to co předvádí od svých prvních narozenin je prostě neuvěřitelné. Malou zvážila a změřila s tímto výsledkem: výška 86cm a 7,9kg. Za dva měsíce vyrostla o 6,5cm a zhubla o 1,6kg
. Vypadá jak žebrotina a přitom ale sprominutím „žere jak zjednaná“ ![]()
Náš jídelníček vypadá asi takhle:
6:00 - 250ml plnotučného mléka, nebo kefíru
7:00 - snídaně: krajíc chleba bez kůrky s něčím (sýr, šunka, pomazánky), hrnek čaje s citronem a banán
9:00 - přesnídávka: kelímek bílého jogurtu s ovocem + 10 piškotů
10:30 - 2. přesnídávka: půl jablka do ruky (bezezbytku sní)
12:00 - oběd: talíř zeleninové polévky, a např. čtyři lžíce vařených těstovin, kousek masa, omáčka, vařená zelenina (jak kdy)
15:00 - svačina: většinou polévka od oběda
17:00 - večeře: krajíc chleba bez kůrek s pomazánkou, 250ml plnotučného mléka, zelenina
19:00 - 2. večeře: talíř mléčné kaše
Zdá se mi, že toho sní hodně, a to ještě mezi jídly „žebrá“ o něco dalšího. Její „mňami mňami“ je mi průvodcem celého dne. Je to celkem záhul, ale nedostane nic.
Přitom před prvním rokem jedla tak polovinu toho co sní ted, jídlo pro ni byla nutnost.
Nejdřív jsem si myslela, že to bude růstový spurt, ale trvalo to nějak dlouho. Navíc to že nepřibírá, ale hubne je divný. Je fakt, že od roka samostatně chodí, teda spíš běhá, celý den se nezastaví, sedí akorát u jídla a to z donucení, možná, že i ten pohyb hraje svou roli v tom že hubne.
Doktorka si ode mě vzala seznam toho co jí, a sama říkala, že je toho dost. Nabrala dceři odběry krve, vzala si moč, prohlédla ji. V úterý máme jít pro výsledky.
Trošku mě uklidnuje, že malou evidentně nic nebolí a je v pohodě, v noci konečně pěkně spí.
Nemáte někdo skušenosti s něčím podobným? Do úterka daleko a já potřebuju asi vědět, že se tohle prostě občas stává.
No já nevím- a co jí teda dát ještě víc, když si říká o „mňami mňami“???
Aby teda aspoŃ nehubla?
(jinak buď ráda, že si říká mňami mňami!! Nejni většího nerva pro mámu, než když dítě nechce jíst, viz diskuze „Nežere a nežere“…)
naše malá toho snědla teda víc, když byla kolem toho roka…
Jedla tehdy daleko víc než dneska, když jí jsou 4. Taky si to nedokážu vysvětlit, ale naše malá zase teď jí strašně málo a stačí jí to.
Ale proč jí nechceš přidat, když si říká, a hubne??
taky bych chtěla žrát a hubout, jen růst bych už asi nemusela.
Jo ještě jsem chtěla připsat, že to může být tím jak začla chodit a jak píšeš, že se nezastaví.
Známých vnučka tak nějak střídavě hubla a přibírala ještě kolem třetího roku, a zdravotně byla v pořádku.
A čůrá Ti normálně? (jako že jestli hodně nečůrá..... to bych narážela na cukrovku, ale podle toho, co píšeš, tak pije zcela normálně. Cukráři nadměrně močí, a potom to dohánějí nadměrným pitím, hlavně třeba v noci, kdy se nenormálně často budí jak na čůrání tak i žízní)
Myslím, že je prostě ulítaná. Tak jí vrzni něco sladkýho
to ještě nikoho nezabilo.
Pudloslavo - BOD!!!! ![]()
Ty Murko… já když si vzpomínám, co spořádala naše dcérunka- tak mi teda ale vůbec nepřipadá Tvoje dcerka jako otesánek.
Spíš že jí normálně. Nevím, možná si to špatně pamatuju.
Ale naše malá udělala k snídani krajíc chleba, pak při procházce do ní zapadlo snad celý balení BEBe (ty obyč červený), nestíhala jsem podávat do kočáru.
Pak na oběd snědla třeba tři bramborový knedlíky a velkej kus masa, a odpoledne tak nějak pokračovala: celou sladkou bílou Activii, pak půlku rohlíku, pak nějakou šunku nebo zase krajíc chleba (někdy dva), večer taky kaši, a ještě navrch čtvrt litru nutrilonu…
Tak počkej co řekne doktorka.
S tou cukrovkou jsem si to taky myslela, ale pije i čůrá normálně, tak ta to snad díky bohu nebude.
Mezi jídlama ji nic nedávám, protože si myslím, že jí dost a na nějaké sladkosti je čas
Samozřejmě, že když jsme u babičky, nebo babička u nás tak něco navíc dostane. Ale nemyslím si, že je dobrý dohánět hubnutí sladkým
A navíc, jak dostane něco sladkýho, tak je ještě divočejší než normálně, ten cukr s ní pěkně lomcuje a není k zastavení.
Jen pro zajímavost, kamarádka má stejně starého kluka, který chodí do jeslí. Nějak jsme si povídali o tom, jak děti jedí a nejedí a ona mi říkala, že by naše Anežka asi umřela v jeslích hlady ![]()
Ježkovy zraky…
nemůžu nenapsat, že ten rozpis jídla v prvním příspěvku je pro našeho Víťu tak na 2 dny. Jsem si to musela přečíst 2× a ještě se štípnout jestli nespím
![]()
V měl v roce 89cm a 12kg. Jinak jak křičí HAM, tak radostně běžím pro cokoli do lednice. A to není žádný „nežravec“ Ale škoda toho nevyužít ne?
Když křičí ňami - já bych dala nějaký nášup.
Taky bych počkala na výsledky od mudr. ale pokud je maličká spokojená a říká si o hami tak ji ho prostě dej. Naši kluci mají šuplíček a když je honí mlstná, nebo mají hlad mezi jídli tak se prostě obslouží. Obsah šuplíku se mění s věkem. Ze začátku tam měli nesolený kukuřičný křupky, bezlepkový piškoty, rýžový suchary, no a postupně se obsah šuplíku měnil do dnešní podoby… Vyjmenované zůstalo +bebe sušenky, norm. piškoty, esíčka, Brumíci, křížaly, suš. banán............
Trošku odbočím ,zaráží mě že dáváš plnotučné mléko u tak malého dítěte. Měla bys ještě dělat ze sušeného…Už sice snad může normální ,ale hodně to zatěžuje ledviny
nojo nojo, to máš zase pravdu. Na sladký je vždycky čas.
Ale teď jak čtu horní příspěvek - vzpomněla jsem si, že naše malá měla jako „mňamku“ celozrnný chlebíčky. Ne takový ty „pufovaný“ (= co vypadají jako polystyren), ale ty celistvý křoupací. To měla jako lahůdku a zákusek vpodstatě kdykoli.
Ohledně jeselských a školkových zařízení - podle toho se řídit nedá. Naší malé to třeba úplně stačilo, protože teď jí málo. Ale kamarádky kluk přijde ze školky hladovej, protože oni jim dávají k svačině půlku chleba a hotovo. A on by snědl klidně dva celý… přesto mu nedají přídavek. Každý má půl krajíce a hotovo. To taky nechápu…
Plnotučné mléko - malé je 14 měsíců ne??
Už jsem to kdesi tady někde psala. Kamarádka má dvě kojené děti (HODNĚ KOJENÉ). Ani do jednoho z nich se nepodařilo nikdy dostat ani kapku Nutrilonu.
Tak jim oběma od roka vařila kakao z plnotučného mléka. Jinak to nešlo. Doktorka jí to schválila.
plnotučné mléko nám doktorka schválila od roku, malá byla kojená, ale odstavila se sama a nutrilon ani jiné um nepozřela (vidím, že není jediná
) tak pijeme plnotučné mlíčko, někdy s rozmixovaným banánem, kakao neuspělo kupodivu
v tech jesličkách je to přesně jak píše pitrisek, kamarádka mi říkala taky, že dostanou půlku chleba a hotovo. Tam by se naší slečně nelíbilo ![]()
Jestli te to uklidni, moje mala jedla o dost vic. Take se cely den nezastavila
Dala bych ji, kolik chce ![]()
ADD strava ve školce - jeslích: Měla jsem jedno dopoledne Toma ve školce, musela jsem si něco zařídit a učitelka mi nabídla hlídání, a děti měli na svačinu půlku rohlíku a jogurt, jen náš Tomík měl celej a jogurt (holt je lichý počet dětí, takže jedna půlka zbyla), jinak by mu půlka asi taky moc nestačila ![]()
jo murko.
A cukrovka, pokud je, tak se projevuje taky šílenou únavou.
což nepopisuješ…
to jen na okraj.
Jinak - třeba má tvoje malá prostě extrémně velký výdej energie ![]()
pak sem kdyžtak napiš, co vám řekli??