Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte zaujímalo by ma, ako prežívate deň s 2-ročným dieťaťom. Kedy chodieva večer spávať, kedy sa zobúdza…? Ako je to s denným spinkaním…či ho ukladáte vždy v určitú hodinu, a koľko prespí. Ako často a na ako dlho chodievate von, ako je to so stravou - či už papá všetko, alebo stále dávate pozor na určité potraviny. A tak…asi veľa otázok, však? Ale akosi to nemám s kým porovnať. Ja sa snažím dodržiavať určitý denný režim, no nie vždy to ide. <Taktiež ma trošku trápia reči mojej mamy (aj jej sestier…), že dieťa MUSÍ byť denne min. 1hodinu na vonku. No mám toho toľko, že sa mi to podarí možno 2× do týždňa…
> ![]()
Ahoj,
tak rezim si vpodstate mladsi udelala sama a jednou za ctvrt roku si ho prekopavala. Vstavame po sedme hodine ranni (tak to bylo vzdy) a spat chodi do osmi vecer. Poledni spanek mame uz skoro dva roky stejny a to od 12,30. Jeste nedavno pres poledne spavala tri hodiny, ale ted uz jen hodinu a pul.
Presne dodrzujeme snad uz jen jidlo. Pred osmou mliko, v devet svacina, 12h polivka, po spani zbytek obeda, kolem pate svacina a po sedme vecere. Jidlo nedavam jen moc korenene nebo mastne, jinak se nikdy moc neomezovala, protoze nikdo v rodine neni alergik.
Vychazka - ja nejsem moc vychazkova, takze je venku, jen jak vedeme starsi do a ze skolky. Jinak spis pri teplejsim pocasi, kdyz se da jit na hriste, tak samozrejme tak 3× tydne tam jsme treba i cele dopoledne. Nemam rada zimu, tak jsem taky vetsinou zalezla.
Doma dela cinnosti, ktere si sama zvoli, jenze v tomhle je netypicke dite, protoze vydrzi 2 hodiny v kuse kazdy den kreslit. Jinak si cteme, ukazujeme a popisujeme obrazky, tancime na detske pisnicky, skladame lego nebo si hraje s hrackama sestry, ktere by ji nepujcila, kdyby byla doma. (tzn. barbie, farma, atd.)
Terik
Ahoj,
Ondra je trochu mladší, ale chtěla bych napsat něco o těch procházkách. Ano, je opravdu prospěšně jít aspoň na chvíli každý den ven, pokud nepadaj trakaře. A pro dítě je prý prospěšnější jít třeba 2× na 20 minut, než být venku dvě hodiny v kuse, takže já se snažím jít s Ondrou v nejhorším aspoň kolem baráku ven, odpoledne se pak couráme ze školky, takže jsme taky tak nějak venku. V létě jsme venku dýl, ale taky nejsem typ, co je venku tři hodiny, to fakt ne, to nás ani neba. Ale na chvilku jdu vždycky. Ondra se krásně provětrá, nedýchá čerstvého vzduchu a líp pak zapadne do postýlky.
Po obědě spí tak dvě hodiny a dopoledne kromě té procházky poklízíme, připravujeme oběd a odpoledne si hrajou kluci spolu, koukaj na školku a tak.
Jídlo se snažím taky dodržovat ve stejnou dobu, ale Ondra je taková kyselina, že jí skoro pořád, takže nakonec jen oběd a večeři máme napevno . ![]()
M.
Ahoj, no já jsem na potrvainy dávala pozor tak do tří let. Spánek se snažím dodržovat stejný každý den, tzn. děti cca od jednoho roku chodívají spávat v 20 hod, občas se stane, že ten starší jde později. Po obědě jsem dávala spát taky ve stejnou dobu, starší byl dobrý spáč, spával i 3 hodiny po obědě, od 3 let už nespí vůbec. Menší spává tak hodinu a půl.
No ale enchápu, že chodíte tak málo ven, já opravdu myslím, že pohyb venku je důležitý. Pro mě je utrpení zimní období, kdy se opravdu nedá být venku dlouho a jak ty děti doma zabavit…Mě teda ani ejden nevydrží si např. hodinu malovat nebo tak něco, momentálně jsou ve fázi, kdy se rvou o hračky atd…Takže my po snídani si chvilku hrajem, já mezitím chystám věci na ven (navařený oběd mám z předchozíhoi večera) a kolikrát již před 9 hod jsme venku. Staršího kvůli kapacitě nevzali do školky, tak chodí do MC do kroužků, tam ho vodím, s malým jsem mezitím celou dobu venku, pak na oběd a odpoledne kolem 15 hod už zas jdeme ven…No a tak od května do konce září jsme venku prakticky neustále, starší furt jezdí na kole, letos se přidá na odrážedle i malý, jsme na hřišti, v létě na koupališti, máme kousek do lesa…no prostě být zavření doma je pro mě za trest. To jsme prakticky jen když jsou enmocní, jinak bych na prstech jedné ruky napočítala dny, kdy jsme byli doma třeba celé dopoledne. Zpravidle chodíme dvakrát denně. Věci stíhám po obědě a mám teda paní na hlídání, ta si kluky bere dvakrát týdně a to si udělám i další věci, i si odpočinu, plus samozřejmě funguje manžel. takže tak u nás:)
Ráno syn vstává po 6. hodině, ale snažím se ho ještě udržet u nás v posteli do 7 hod (to už se budí i dcera), pak ranní hygiena, snídaně (od 2 let cereálie s mlékem), dívá se Kouzelnou školku, já zatím ustelu, poklidím.
Pak chodíme do mateřského centra, 1X týdně jde do soukromé školičky, v únoru nám začínají 2× týdně dopolední kroužky nebo jsme doma. Přes den nespí, takže po obědě hned vyrážíme ven, někdy spojíme s návštěvou či opět mateřským centrem, záleží na počasí, ale snažím se být venku i teď v zimě tak 2h, v létě samozřejmě déle (to využíváme i zahradu). Jsem zastáncem toho, že dítě by mělo chodit ven za každého počasí (pokud vyloženě neleje či není strašný mráz) alespoň na chvíli. Venku se alespoň vyřádí a je pak klidnější.
Doma čteme, malujeme, stavíme lego, skládáme puzzle, hrajeme si s autama, posloucháme písničky, pouštíme pohádky, hrajeme si s miminkem, domácnost se snažím dělat, pokud dcera spí, syn mi „pomáhá“
.
Po večerníčku večeří, vykoupe se a jde kolem 19,30 spát.
Pokud jde o jídlo, jí 5× denně, moc nesolím (přílohy vůbec) a nemastím, sladké nepřeháním, denně má pár želatinových medvídků za odměnu, nekupuji ani pribináčky apod. Mám ale štěstí, že syn jí fakt dobře, má rád ovoce, bílé jogurty, apod. Přes týden vařím poměrně dietně, o víkendu to ale zase tolik neřeším.
Tak to budou vždy pěkně dlouhé příspěvky, ale i já ti ten náš přidám:
Vstáváme každý den(i so - ne) 6:30. Kvůli Mš staršího o víkendu ze setrvačnosti.
v 7:00 snídaně - jogurt
hrají si s bráchou
7:45 odchod do školky = 15min. procházka
8 - 8:30 nákup - kde sní celý suchý rohlík
15min. procházka domů zpět (většinou sedí skoro celou dobu v kočáře)
Pohádky na DVD - já vyhlížím pošťačku, nebo sedím u emimina
9:30 - svačina - jen ovoce, nebo piškoty…
Pak si spolu hrajem asi do 10:30
pak si hraje sám a já finyšuju s obědem, neb obědváme po 11hod. Sní polívku i druhé jídlo.
nejpozději 11:30 uléháme ke spánku a Tomík spí klidně i do 15hod, kdy ho už musím budit, abychom stihli jít na půl čtvrtou do Mš pro Honzíka.
Zase procházka, ale tentokrát bez kočáru, tam i zpět 45-50min.
okolo půl paté jsme doma na kouzelnou školku, já mám opět čas na emimi… Ke školce jim dávám svačinu, většinou nějaké suchary, sušenky, nebo misku ovoce.
Honzík si po kouzelné školce většinou ještě vykňourá nějaké DVD(proč ne, byl celý den ve školce), ale Tomík už se nedívá a sám si hraje, po čase se k němu brácha přidá.
v 18hod. je večeře - většinou teplá (palačinky, omeleta, knedla s vajíčkem, polívka, kaše…)
18:45 večerníček
19:00 obden koupání
19:30 čtení pohádky Tátou!!!
20:00 PUSA DOBROU, naschle zítra…
Tak to vypadá u nás, jistě jsou vyjímky v režimu, ale ty jen potvrzují pravidlo, takže u nás se jede dle hodin, všichni víme co kdy bude…
ahojky,tak já jsem opačný případ než ty. Já bych nebyla ve své kůži,kdyby jsme každý den alespon na chvilku nevylezly ven.
Zima je děsná,ale když napadají trakaře,tak jdeme cca kolem 10hod ven tak na půl hodinky do krámu a zpět a pak jěště odpol po vyspání tak na hodinku. Když je léto,tak vlastně žijeme pořád venku.
Máme dům se zahradou,tak po vyspání šup ven,domů na vyspání po obědě a zase ven do večera.
Jinak ráno vstáváme v 6.30 nebo 7.30,nevím podle čeho se řídí,ale je nevyzpytatelná. Spát chodí cca v 19.30-20hod. Ale je-li nějaký program,jedeme na návštěvu,děláme oslavu,atd. tak ji necháváme déle. Je velice společenská,tak se ji ani nechce spát a je tu s námi.
Jídlo. Po vyspání mléko, cca za půl hodinky snídani,svačina během dopoledne je,ale v různou dobu. 12hod polévka,po probuzení zbytek oběda,odpol.svačinka je,ale také různě,večeře cca 18.30hod a po vykoupání v postýlce mléko.
jsme-li doma,hodně si čteme nebo prohlížíme knížky. malá ráda maluje pastelka a vodovkama nebo fixama na tabuli. hodně si hraje v kuchynce,vaří mi kafíčka a jídla nebo vaří panenkám. v těchto chvilkách,kdy si hraje s panenkama,mě nepotřebuje,stíhám uvařit (bývá to hned po snídani),abychom pak mohly vypadnout ven.
No tak já taky spíš patřím k těm, co kdyby nemuseli ven, tak jsou raději přes zimu doma. Nemám ráda zimu a venku mě to netěší, tak proč se přemáhat. Jo v létě to je jiná, to mi nevadí ani 40C ve stínu. To jsme venku (ve stínu samozřejmě) od rána do večera…
Ahoj,t ak já taky musím ven jinak bych se doma snad umlátila
Nela je naštěstí to samé, takže kdyby jsme nešli ven tak vůbec envím co s ní. Je zvyklá chodit 2× denně tkaže když je třeba extra škaredě a nejdeme dopolene tak jsem z ní kolem 12 šílená. Děláme to jako sluníčko-dopoledne alespoň na půl hodiny-většinou s košem, do krámu, kolem baráku a domů vařit oběd. Pak si hraje, dáme oběd, od 20m mi nespí po obědě, takže potom jdem chvíli na telku nebo si číst a odpol zase ven. V létě taky v podstatě žijeme venku
Jídlo-má ho teda dost nepravidelně. Po probuzení jde k nám do postele, tam si dá mlíko, pak tak za hodinu snídani-většinou jogurt, nebo 2 plátky šunky, pečiva se nedotkne. během dopoledne nějaká sváča, nejčastěji ovoce, pak oběd kolem 12hod-jak se zadaří uvařit
pak jdem ven, sváča taky kdykoli a večeři nějak extra neřešíme-ona odpoledne prostě tak nějak tlápe, k svačině jhpgurt pak třeba nějakou zeleninu nebo ovoce, takže večeři už nedávám a v postýlce pije mléko
Vstává nejčastěji před 8,a le tak nějak mezi 7-8 je to vždycky. Spát chodí taky tak. Do 19.30 je většinou tuhá ![]()
Ahoj,
ráno vstáváme tak kolem osmé, někdy později, dá si UM, pak snídani a jde si hrát. Kolem půl jedenácté jabko jako sváča, v půl dvanácté oběd - přes týden vařím rychlovky - různý zeleninový mišmaše. Krom pondělí, kdy hned jedeme pro staršího syna do školky a pak na kroužky, jde spát. Cca za 2 hodiny vstává, jedeme do školky pro syna a pak buď na kroužky, na návštěvu, nebo návštěva u nás. Když je slušný počasí, jdeme na hřiště. Svačina, hrajeme si, nebo jdeme ven, po páté večeře, po šesté koupání, pak hned mlíko, pak si hrají do osmi a pak jdou spát. Takže režim máme celkem dost pevný. Co se stravy týče, jí vše co my, ale stravujeme se celkem zdravě, nesmažím, nedělám omáčky atp.
ahojky,
tak u nás to je zhruba takhle. teď to je poněkud deformované mojím těhotenstvím a pak to zas bude ovlivněné miminem…:)
ráno vstáváme kolem osmé ( malá se sice vzbudí o něco dřív, ale já nejsem schopná před osmou s tím břichem vylézt:) naštěstí je v postýlce vklidu. pak snídáme, malá buď pečivo s marmeládou nebo medem nebo conresflakes a muesli s mlíkem, k tomu má actimel a ředěný džus nebo čaj, pak hygiena, obloužíme, pračku, myčku a většinou do desítí pádíme na chvilku ven, buď jen na prochajdu, nebo do krámu pro rohlíky, občas autem do města nakoupit co je třeba ( po městě malá capká sama, jen občas jí dám do kočáru). domů se vrátíme většinou po 11, malé dám nějaké ovoce k svačině a jdu chystat oběd, malá se buď jukne na nějaké DVD nebo mi „pomáhá“ občas taky zlobí:) k obědu má většinou to co já, jen míň kořeněné, solené, dávám jí už skoro všechno, spíš jsem upravila náš jídelníček do dětské podoby, nebo jí v nějaké fázi vaření dám bokem a nám pak dochutím. po obědě si chvilku hrajeme a kolem 12,30 jde do postýlky, občas sice nespí, ale vydrží si brebentit v postýlce aspoň 1,5 hod. Když usne tak spí tak 1,5-2 hodiny.Odpoledne jsme teď většinou doma (ale to je tím břichem, minule jsem rodila předčasně, tak se snažím šetřit:)), občas se přece jen ven vykolíbáme, občas je malá u sousedky a já jdu cvičit, občas jedem na nákup. doma si pak různě čteme, kreslíme, oblíkáme panenky, malá krámuje skříně a já jí to učím uklízet:) svačinu má kolem čtvrté, buď ovoce nebo jogurt, sladkostí jí víceméně nedávám,občas vyškemrá pár hrozinek. kolem šesté máme věčeři, většinou jen namazané pečivo s lučinou nebo sýrem a zeleninový salát. občas polívka. kolem 18,30 se jde malá koupat, když to stíhá tak se jukne na večerníčka. pak dostane mlíko a baví nás u zpráv:) po půl osmé jí zaženem do postýlky, chvíli jí čtu a před osmou jí tam nechám usnout, občas třeba hodinu ještě kecá, občas hned usne. v noci jí jen kontrolujeme jestli není moc odkopaná a odstraňujeme tvrdé hračky, které si natahala do postýlky:)
Malé je 22 měsíců a režim máme víceméně pevný, myslím, že je to celkem důležité.
Ráno malá vstává mezi 7-730, dá si UM, pár piškotů a křupek a snídá a kouká na TV s tatínkem. V 9 vstanu já, tatínek odchází do práce, malá dostane svačinu - ovoce, nebo šunku na chleba, ale většinou sní jen šunku.
Dvakrát týdně máme dopoledne cvičení a plavání, ostatní dny dopoledne uklízíme, vaříme, malá mi „pomáhá“ nebo si hraje. Kolem 1130 má oběd, pak jde na 1,5 hodiny spinkat. Pak se chvíli díváme na pohádky, pak má svačinu (jogurt, tvaroh…) a jdeme ven, nakoupit, na poštu, do knihovny, na návštěvu…, v létě jsme chodily na písek, na zahradu). Malá si dá ještě druhou svačinu, rohlík, rajče…, pak si spolu doma hrajeme, čteme… Kolem 1830 přichází tatínek, chvíli si hrají, dáme večeři, pak jde manžel malou koupat a do 2000 je v posteli a spí.
Přes týden vařím většinou zeleninu s masem a přílohou, o víkendu normální jídla, ale ne kořeněná, špatně stravitelná. Malá má problém s jedením nových věcí, ale nějak to postupně zvládáme.
ahoj,
u nas je to naopak - nas 17kg 95cm vysoky 2a3mes syn proste krome obeda nechce jist. Cili krom 12.30h Ti casy nepovim.
Obed je masicko ci vejce, 1 brambor, nebo adekvatne trosku testovin,ryze, zelenina malinko. Co zboznuje, jsou rajcata, horcice, okurka salatovka, kysela okurka, maso, to mu samozrejme vic dat nemohu, kvalitniho tunaka z konzervy by jedl stale.
Sladky nechce, susenky, piskoty, proste nic, za den nekdy nesni ani kousek chleba si rohiiku.Kazdy vecer ma ale kasi z ovesnych vlocek, tu ma rad, cili aspon nake dalsi sacharidy.
Ze sladkeho chce jedine vyjimecne Lipanka, marmeladu, med.
Problem je, ze odmita mlecne vyrobky.Ten Lipanek je uspech, jogurty motivuju Kouzelnou skolkou, JinJamem atp.
Rezim ma posunuty na pozdeji - spani kolem 22h, spi ted do 7-8h, pak neji, jen caj, max chleba s maslem 3× kousne, ovoce nechce, jogurt nejak psychologicky nekdy ano, pak si vyhraje doma rad i sam se vsim, Lego, koleje, anglicaky, dreveny auta, skladacky, puzzle, kresli, cokoli. Ven ho nutim, nechce. Takze vyrazime v zime kol 10.30. V lete velmi brzy a to stravime v parku na picku docela dlouho, cili od 8 do 11-112h urcite.
Prestoze se vzdy barni jit ven, motivujeme tim, co ta m uvidi, aauta, veverky, atp., tak pak je venku rad. Ale je to vzdy nuceni, proste nene, ma svou zabavu.
Pak kolem 12h jsme doma, obed, pokud varim naky maso na dyl, ven nejdeme, po obede hrani, pak kol 13-14h spani na 3h, pak skolka, jist nechce, napije se, pak vnutime testoviny ci neco mlecneho, neb nema mliko, sni mi jedine samotny tucny tvaroh treba 5 lzicek, pak marmeladu, nelze michat. Ale rika, ze chce maso:-))
V lete neni tv odpolko, jdeme ven, pokud neco sni, pokud je teplo i do 20h, v zime moc ne, to se ani nam nechce.
Koupani 2× za dva dny kol 19h, pak hrani, kase 21h, pak do 22 v posteli pohadka, spani.
Moje mamka i babi jsou zas opacneho smeru, cili nemusis s nim chodit ven, tchyne zas, chod vic, at zhubne:-))
Tak takhle nas rezim nerezim
Ali
To jsem jeste ja, Ali,
opravuju, koupani mysleno 1× za 2 dny.
Ahoj,tak u nás je to docela pravidelné malá vstává okolo 6h,kolom půl sedmé snídá..půl rohlíku,loupáček,chlebík atd.od 20měs.nepije mléko…pak si hrajeme tak do 8.30 než je kouz.školka poté svačina jogurt.Dle počasí odcházíme ven,vracíme se kolem 11h na oběd maso,těstoviny,rýže,brambor,zelenina…pokud není hezky volím třeba mateřs.centrum,návštěvu,ale i doma a to je pak dlouhé neb malá už nespí po o!!!Škoda!!!Takže pak si opět hrajem nebo uklízíme a to mi pomáhá.Kolem 14h banán ,jablko,odchod ven ikdyby na půl hoďky,vždy něco vymyslíme i navštěva hračkárny je zážitek,kolem 16.30malá sváča piškutek,miluje cereální šátečky atd. po 17h koupání opět nějaká zábava,ale už s tatínkem či babičkou kolem 19h večěře polévka či kaše a šup do pelíšku a nejpozději do půl osmé spí,samo pohádka či písnička pusa a dobrou…ještě pořád se v noci někdy budí,tak sotva zavřu oči už je ráno a mamíííí už jsem vyspinkaná…5.55 a tak to je pořád dokola ![]()