Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, vím určitě že už to tady bylo, ale nemůžu to najít a tak se prosím nezlobte, ale zeptám se znovu.
Příští týden dovezou Tomíkovi velkou postel do dětského pokojíčku. Zatím spí s námi v ložnici a my i vzhledem k tomu, že se nám zadařilo zase otěhotnět, jsem se rozhodli, že je čas aby se stěhoval do pokojíku za Honzíkem. Jenže já mám dost silné pochybnosti o jeho zralosti o k tomutu zákroku. V noci se i 3× budí a musím ho pohladit a „ukonejšit“ aby zase v klidu spinkal. Nemáme pokojík hned vedle ložnice, že bych pokaždé uslyšela jeho poplakávání… Co když se v noci vzbudí a spadne z postele? Co když probudí pláčem Honzíka? Jak odpoledne, teď spinká klidně i 3 hodiny, nemůže mu ta nová postel nějak pokazit odpolední spaní?
Maminky no já mám prostě strach že tentokrát to tak hladce neproběhne. Máte prosím skušenosti i s neúspěšným stěhováním do pokojíku?
Díky za reakce..
Ještě se zeptám, dávali jste automaticky do velké postele velké peřiny(200cm), nebo může mít ještě nějaký čas ty dětské(120cm)
Ahoj Lacenko,
my jsme dcerce udelali pokojicek, kdyz ji bylo cca 2,5 roku. Dali jsme do nej velkou postel, ke ktere jsme si sami vyrobili zabranu z jedne strany a na tu zabranu koupili v Domestavu takove pekne mekoucke kryti. Takze to i hezky vypada. Perinku jsme zatim nechali malou. No - dcerka tam cca dva mesice uplne odmitla spavat, proste jsme ji nepresvedcili. A pak najednou jeden den se sebrala a sla do sveho pokojiku, do sve velke postele. Proste k tomu musela sama dospet. Ted po Vanocich ji jsou tri a dali jsme ji tam uz i velkou perinu a prijde mi, ze malinko lip spi nez s tou malou. Jinak se ovsem stale v noci nekolikrat budi a na prvni probuzeni (nekdy o pulnoci, nekdy k ranu) se stehuje do nasi velke postele v loznici. Ale to uz je jina kapitola ![]()
Nechte mu zatim treba obe postylky a a nechte to na nem. Taky k tomu dospeje, ze je to lepsi s braskou. Je treba porad zduraznovat, ze uz je velky kluk, bla, bla, vzdyt vis ![]()
Hodne stesti !
A.
Ahoj, my jsme dali Julcu spat do velke postele poprve po prestehovani do noveho bytu, v roce a pul asi. V postylce spala hrozne nerada, ve vetsi posteli z Ikey spi bez problemu od zacatku. Ma tam zabranu, jen v pulce, zpocatu nam jednou spadla(mame pod postylkou penove puzzle, dala jsem jeste na ne perinu, nestalo se ji nic, proste jsme ji nasli spat pod posteli. Od te doby uz jen jednou spala s hlavou v posteli a telem na zemi, jinak uz nikdy. Ma doted malou perinu, az se ji narodi sourozenec dostene velkou. K nam se v noci jeste porad obcas stehuje, ale jen kdyz je treba nemocna, driv to delala casteji.
A ve svem pokojicku spala uz davno predtim v postylce, i ve starem byte. Od kdy presne si uz nepamatuju.
Ahoj
Tak my jsme Gabku dali ke Kubovi v roce a půl.Pod postelí měla (má do teď) matraci.Často jsme ji ráno našli spát dole. ![]()
Pokud má Tomík k Honzíkovi pěkný vztah (Gabka na Kubovi skoro visí očima,když něco dělá a říká),tak si myslím,že mu bude stačit,když se v noci vbudí,že Honzíka uvidí.U nás to tak fungovalo.Gabka se vzbudila,koukla,že tem Kuba je,lehla a usla.Někdy jsme tam museli (špatný sen a tak),to jsme ji řekli,že Kuba spí,tak ať spinká taky.Koukla,lehla a spala.
Malou peřinu má doteď. ![]()
Víc nevím,co psát.Když tak se ptej. ![]()
Ahojte, naše Eliška spinká ve svém pokojíčku od roka. Má tam ale ještě postýlku. Ke druhám narozeninám plánuju koupit velkou postel a matraci.
Já bych Tomáškovi postel k bráškovi dala, zkusila ho tam na noc dát spinkat a uvidí se. Třeba se chytne hned a třeba se mu bude líbit spinkat se starším bráškou v pokojíčku. ![]()
Ahoj,
velka postel v tomhle veku neni problem. Nase holky se vzajemne nebudi, ale jsou zvykle spat spolu uz od ctyr mesicu mladsi dcery. Jinak donedavna mala vstavala nekolikrat za noc. My jsme ale byli ochotni za ni chodit a v krizi si za ni na chvili lehnout. K nam do postele nesmi.
Odpoledni spani…tot otazka. Starsi to bylo jedno. Mladsi v poledne na velke posteli neusne. To by musela byt extra unavena. Usnula by, pokud bych byla ochotna si k ni lehnout, ale to ja nejsem…
Jinak urcite se daji poridit nejake zabrany, takze na zem nespadne. Kdyz jsou u babicky, ktera zabrany nema, tak jim davame pod postel aspon deku, aby se moc neprastily.
Terik
No nám dávala babička k posteli židlu, ale jako stálé řešní to moc nevidím. Jinak děkuji všem za reakce a doporučení. Jsem s toho děsně nervózní, protože představa, že se Tom v noci vzbudí, sedne si a pak sebou práskne na zem, místo na postel je příšerná… Když se po:,–(í tak mu nepomůže ani ta zábrana co máme z IKei. No asi to moc řeším, u Honzíka jsem taky měla strach, ale nespadl nám ani jednou.
Peřinky mu teda asi zatím necháme ať má něco svýho a budem doufat že se ten příští týden aspoň malinko vyspíme…
Tak jak dopadlo sestěhování brášků u nás?
Dali jsme si s velkou postelí docela na čas, ale konci května 09 se Tom ze dne na den přestěhoval k Honzíkovi do pokojíku. Měl 2a1/4roku a proběhlo tok překvapení rodičů, naprosto hladce a bez problémů. První noc nám sice s podstele spadl, ale pak už jsme namontovali zábranu a zaskládali polštářema a krásně spinká celou noc. Ani v noci nechodí do ložnice, což ten starší pořád občas přijde…
1. Mel deset mesicu
2. Postylka u nas nefrci, z postele umi schazet od 7 mesicu a roztahoval se uz na nas.
3. Normalne a spi porad stejne jako s nama. Ale mame ji v loznici.
1. starší syn 2 měsíce před 3 narozeninama, dvojčata ve 3 a půl
2. postýlka byla už malá
3. všichni nadšení, dvojčata v poledne usínají hůř, takže jeden chodí do ložnice, jinak kecají a nespí, večer dobrý
do ložnice za náma nikdo nechodí
ráno výhoda, na záchod si dojdou sami, nemusim vstávat ![]()
@CokeLady píše:
Oživuji diskusi:Díky
- KDY jste koupili velkou postel (třeba i se zábranou)?
- PROČ jste jí koupili?
- JAK jí dítě přijalo a změnilo s enějak jeho spaní/usínání? Chodilo za vámi, že nechce spinkat nebo v noci chodilo do ložnice za vámi?
1. Když měl syn necelé 2 roky.
2. Protože jsme byli v ložnici dokopaní (spal s námi v posteli) ![]()
3. Přijal ji bezvadně (taky jsme mu to náležitě super vylíčili
), spal dobře (a my také
), budil se většinou jen na pití, za námi nechodil, radši si mě zavolal, když potřeboval
, ale večer jsem tam byla s ním, dokud neusnul, sám neusínal.
1. Postel jsme nkupovali, měli jsme z dřívějška (klasickou velkou).
2. -
3. Nic takového, dcera v ní začala spát ve svých 32 měsících. Dlouho nechtěla svoji malou postýlku opustit, pak přijela návštěva a já mám podezření, že když byla s šestiletou holčičkou sama v pokojíčku, ta se podivila, že ještě spí v postýlce pro mimina. Najednou totiž přišla s tím, že chce už tu velkou postel.
Asi druhý, třetí večer měla tendece z postele večer vylézt, ale „pohrozila“ jsem jí, že když to udělá, není asi ještě tak velká a půjde zpátky do malé. A funguje to! Čekala jsem problémy, ale žádné nejsou. Usíná a spí stejně jako v malé postýlce a po měsíci a půl ji občas zaslechu jak říká „moje postýlka, krásná velká postýlka.“ ![]()
@CokeLady píše:
- KDY jste koupili velkou postel (třeba i se zábranou)?
- PROČ jste jí koupili?
- JAK jí dítě přijalo a změnilo s enějak jeho spaní/usínání? Chodilo za vámi, že nechce spinkat nebo v noci chodilo do ložnice za vámi?
1 - cca ve dvou letech dítěte
2- u prvního proto, že jsme se stěhovali a zároveň čekali druhé. U druhého (také ve dvou letech) proto, že už jsme měli dobrou zkušenost s tímto věkem.
3 - absolutně nijak, ani u jednoho z dětí se nic nezměnilo. Mladší čas od času přišel a chvíli u nás bivakoval, ale vždycky se tak po dvou třech hodinách sám vrátil do své postýlky. Starší nechodila vůbec, vždycky až ráno.
1. Synovi byly bez měsíce 3 roky.
2. Stěhovali jsme se z bytu do RD, takže do nového pokojíku už dostal novou velkou postel (se zábranou), 1. noc si ještě vymínil spát v postýlce, spal tam rád, když spí u tchýně, tak občas ještě v postýlce (nyní 3,5R). Postýlku dostal mladší, ale měli jsme dvě, takže ne že by mu jí sebral.
3. Přijal jí dobře, taky kvůli naší propagandě (pomohlo i správné povlečení peřin), ale režim ukládání do postele se naprosto nabořil, ale bylo to asi tím, že těch změn bylo hodně najednou. První dny si ani sám netroufl z postele vylézt, to ho brzy přešlo. Když ještě nespí, dojde si sám na WC, výjimečně ráno přijde do ložnice (ale nikdy nebyl zvyklý spát u nás v posteli).