Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje 5,5 dcera dochází do logopedie při MŠ. Neuměla „L“, to už se naučila a teď cvičíme R a čeká nás ještě Ř. Paní učitelka v tom vidí problém a říkala, že malá nemusí být kvůli vadě řeči přijata ke školní docházce (přitom je bystrá a na školu bude v září určitě zralá). Mně se to s tím R a Ř jeví jako čirý nesmysl - protože to by ve školce zřejmě uvízl i Havel, ne?
No na logopedii chodí i děti školou povinné!
My jsme to měli stejně, ale stihli jsme vše do zápisu nacvičit… Jsi na logopedii s ní? Asi ne, když to má ve školce?
Pokud budete každý den chvilku trénovat, dcera to zvládne, já bych se nebála, myslím, že to není důvod odkládat docházku
Jo znám děti, které konkrétně r a ř neumějí, chodí do školy, jde jim to ve škole ale na logopedii nechodí, což mi připadá škoda
Buď v pohodě dcera se naučila r v červnu (měla 6,5r)před nástupem do školy a ř v srpnu a už jí to jde úplně parádně.
![]()
Holky, díky. Na logo chodím s dcerou a cvičíme doma. Do září času dost, ale štve mě, jak učitelka šíří paniku ![]()
Neboj, s dcerou jsme byli u zápisu a neuměla ješte r a ř. Na logo jsme v té době už dávno chodili. U zápisu se jen ptali, jestli na logopedii chodíme a že máme cvičit a dceru do školy normálně vzali.
Veveří píše:
Moje 5,5 dcera dochází do logopedie při MŠ. Neuměla „L“, to už se naučila a teď cvičíme R a čeká nás ještě Ř. Paní učitelka v tom vidí problém a říkala, že malá nemusí být kvůli vadě řeči přijata ke školní docházce (přitom je bystrá a na školu bude v září určitě zralá). Mně se to s tím R a Ř jeví jako čirý nesmysl - protože to by ve školce zřejmě uvízl i Havel, ne?
Syn se naučil r a ř v 6-ti letech o prázdninách před 1. třídou ![]()
Pani ucitelka je asi naka cvakla. Ja se naucila R az nekdy ve 13 a do skoly me vzali normalne v sesti ![]()
Podle mě to fakt na odklad není. Já šla do školy jen měsíc po tom, co mi bylo šest, sice jsem neuměla R a Ř, ale nijak mi to nepřekáželo.
Pak jsem nějak byla asi týden nemocná doma, a táta mě R a Ř za tu dobu naučil ![]()
co to je za doktorku?! Plno dětí neumí pořádně vyslovovat ještě v daleko pozdějším věku!
Mě vzali do školy normálně, bez odkladu. Neuměla jsem teda jen R a dodnes ráčkuju. Na logopedii jsem taky chodila x-let a nepomohlo mi to a vystudovala jsem i VŠ
. Neboj ve světě se neztratí ![]()
Erian píše:
Taky jsem neuměla R a Ř, neumím do teď a už mám maturu
Taky tak
Kdybych čekala, až se to naučím, nemám ještě ani první třídu ![]()
R a Ř určitě problém pro přijetí do školy nebude, kolik inteligentních lidí s VŠ titulem vyslovuje tahle písmenka špatně… nezdá se paní učitelce spíš ještě něco, kvůli čeho by školu nedoporučovala? A řekla to logopedka nebo třídní učitelka?
rodiče občas své děti vnímají zkresleně a snaží se nepřipustit si, že dítko by nešlo do školy - teď nechci říct, že je to tvůj případ - takové případy mívá ve školce mamča a dítko pak zbytečně trpí, protože bývá pozadu a těžko to dohání. Naopak někdy nesmyslně o rok dýl zůstanou děti v MŠ, které tam pak akorát zlobí, protože se nudí.
Pokud je člověk na vážkách, je nejlepší navštívit dětského psychologa, který školu doporučí nebo navrhne raději odklad
Vím, že k mamči do školky přímo psycholog docházel a rodiče si mohli dobrovolně říct, jestli jejich dítě má proklepnout nebo ne ![]()