Odklad ŠD - vada řeči

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.11.11 15:48

odklad ŠD -vada řeči

Dobrý den,prosím o názory,dnes jsem mluvila s učitelkou v MŠ,ta se mě zeptala zda jsem nepřemýšlela o odkladu.Ano přemýšlela,důvod vada řeči.Logopeda máme,cvičíme,když chce mluví hezky a všichni rozumí,když se cukne nerozumím moc dobře ani já.Je spousta dětí s odklady,já šla taky do školy v 7.Ale hlavně p.uč.na mě vyhrkla jestli bych ho rovnou nedala do školy pro hendikepované děti,upřímně jsem z toho v šoku.Prosím o zkušenosti maminek dětí s vadou řeči,odklady.Daly jste děti do ZŠ nebo nějakých speciálních škol?Jsem z toho smutna.Už tak se trápím nad vadou řeči kterou syn má.Jinak je velice šikovný,podepíše se,barvy pozná,napočítá do 15,sčítá,luští různé dětské kvízy,pozornost udrží.Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1837
8.11.11 16:17

Já zkušenost nemám, ale přispěju názorem.
Zaprvé do školy je ještě času dost, do konce května se můžeš rozhodnout o odkladu a do té doby se může řeč úplně upravit.
Zadruhé bych konzultovala s logopedem, jak vidí pokroky a co si myslí, jestli bude vada takovým problémem při školní docházce.
A zatřetí pokud jediný problém je výslovnost, tak bych vůbec neuvažovala o nějaké zvláštní škole :nevim:
Kdy je syn narozený? Jestli se můžu zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9356
8.11.11 16:37

Zkušenost mam.A docela slušnou.
Syn ma těžší logo vadu.Dlouho jsm mu špatně rozumnělaq i ja.
Už ve školce jsme tušili,že bude problem.Navštěvy logopedky,připravy v pedagog.poradně.Je unorovy a dostal odklad.
V 7letech nastoupil do 1.třidy.Nastal problem,že pismena ,ktera neřekl ani neslyšel.Sykavky R,Ř.Problem v psani,problem s diktaty.V logopedii jsme se nehli ani o krok.K tomu se přidalo podezřeni na dys vaqdy,ktere se bohužel později potvrdily.
Před nastupem do školy ještě na žadost PPP absolvoval vyšetřeni an LOGO klinice v Brně.

V kvěřtnu v 1.třidě mi učitelka navrhla opakovani ročniku což jsem odmitla a v poradně mi dali kontakt na Specialni školu pro d+ěti s vadami řeči.Kde nakonec nastoupil a je tam třeti rok.

Tim,že se u nas těch vad skloubilo vice jsem za tuhle možnost vděčna.A se školou jsme spokojeni.

Pokud by tě zajjimali vice,pisni klidně SZ.
A omlouvam se za chyby,kdost mně boli hlava,takže to po sobě nečtu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
8.11.11 17:07

Zkonzultuj to s logopedem, jak to vidí on. A máte nějakou diagnozu nebo prostě jen vyslovuje špatně nějaký hlásky ?
Pokud by ta vada byla hodně závažná, tak bych uvažovala o logo škole.Na normální ZŠ by se mohl dost trápit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.11 17:27

Moc děkuji za názory.Syn má stanovenou vývojovou dysfázii.výsledky jsou na hranici.Sama logopedka uznala,že vše může dohnat a sama řekla,že není třeba navštěvovat nějakou spec.čí zvláštní školu,že bohužel je těch vad řeči tolik,že lze i na norm.ZŠ udělat nějaké přizpůsobení.Jako představa,že ho dám do školy,že ho kde jsou postižené děti mu na sebevědomí nepřidá asi ba naopak.Syn je ročník 2006,červen.

• Citovat
  • Upravit
4232
8.11.11 17:39

Do logo školy chodí děti s vadama řeči, takže je tam ta výuka přizpůsobená, aby to zvládaly + plus mají ještě tu logo péči.
Předpokládám, že má asi expresivní dys. Hele na Modrým koníkovi je dobrá diskuze a asi by ti tam většina holek řekla, že by ho do běžný základky nedala. Tady je odkaz http://www.modrykonik.cz/…-komunikace/, pokud už jsi na ní nenarazila.
Ono taky hodně záleží, jestli by jsi našla ZŠ, kde by byli ochotní ho vzít. Třeba u nás by to asi nešlo, ale taky tu máme ZŠ, která se specializuje na nestandartní děti a to jak děti s nějakou vadou, tak děti talentovaný a je ochotná jim tu výuku přizpůsobit.

Příspěvek upraven 08.11.11 v 17:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
8.11.11 17:42
Anonymní píše:
Moc děkuji za názory.Syn má stanovenou vývojovou dysfázii.výsledky jsou na hranici.Sama logopedka uznala,že vše může dohnat a sama řekla,že není třeba navštěvovat nějakou spec.čí zvláštní školu,že bohužel je těch vad řeči tolik,že lze i na norm.ZŠ udělat nějaké přizpůsobení.Jako představa,že ho dám do školy,že ho kde jsou postižené děti mu na sebevědomí nepřidá asi ba naopak.Syn je ročník 2006,červen.

Nesouhlasím s tím, že by dítěti nepřidalo na sebevědomí být ve speciální škole (nemyslím tím zvláštní školu, ale jen školu, která bere ohledy na různé vady), pokud to budou děti se stejnou vadou, tak mu to naopak může pomoct. Pokud bude chodit do školy, kde ostatní děti nemají žádný problém, tak se lehce může stát, že bude mít zbytečné problémy a to ho demotivuje. Máme v okolí holčinu, která má vadu sluchu. Maminka trvala na zařazení do normální školy. Holčina měla brzy dost problémů. Měla problém s nalezením kamarádů, prospěchem, chyběla jí motivace… Po nějaké době přešla na speciální školu pro děti se sluchovými vadami a od té doby přímo rozkvetla, zlepšil se jí prospěch a celkově je na tom lépe.
Jinak pokud je červnovej, tak bych ten odklad neviděla jako takový problém. Třeba ti poradí i při zápisu. Pokud půjde do školy, můžeš zkusit jet do pedagogicko psychologické poradny a zkusit klidně i individuální plán (nevím, jak velkou vadu řeči má).

• Citovat
  • Upravit
9356
8.11.11 18:58

Taky nemužu souhlasit,že mu specka nepřida.
Syn se v 1.třide dostal do situace,že rozdily začlya byt vidět a děti umi byt zle.Děti se třidy ho braly,za nimi chodi dodnes,ale ostatni ne.
A nikdi neřika,že musi ve specialni škole byt celou dochazku.
Syn je ve 4.třidě a pokud ne za rok tak nan druhy stupen nastupuje už u nas.Samozřejmě s nějakyma ulevama.
JA nemluvim o specialni šklole(jako třeba kdysi zvlaštní)ale o škole se specializaci na danou problematiku a u nas je to třeba hnaci motor.
Ještě dodam,rozhodovala jsem se jestli ditě na ti školu dat protože to znamena internat.Je tam a ja nelituji.Krok obrovskych pokroku v logo mu to pomohlo i jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.11 19:09

Děkuji,ale jak jsem již uvedla sama logopedka neshledala důvod jít do jiné než běžné ZŠ,takže proto jsem tak zmatená a ta škola co navrhla p.uč.v mš je pro mentálně zaostalé děti né pro děti z vadami řeči co vím to je škola úplně jiná tady u nás ve městě.Takže mám brouka v hlavě a přemýšlím jak se zachovat.

• Citovat
  • Upravit
4232
8.11.11 19:15

Tak nechápu, proč by dítě s vadou řeči mělo jít do školy pro děti s mentálníma poruchama. Pokud jinak všemu rozumí a má jen problém s výslovností. Tam by mu to samo nic nedalo, akorát by ho to sráželo, ale tu logo školu bych zvážila.
Víš pokud ho dáš na normální ZŠ a nebude to zvládat a třeba po roce ho přendáš, tak to pro něj bude dost velká psychická zátěž, než kdyby šel do tý logo rovnou. :think:
A co se poradit ještě s jinou logopedkou ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.11 19:31
MarketaJ píše:
Tak nechápu, proč by dítě s vadou řeči mělo jít do školy pro děti s mentálníma poruchama. Pokud jinak všemu rozumí a má jen problém s výslovností. Tam by mu to samo nic nedalo, akorát by ho to sráželo, ale tu logo školu bych zvážila.
Víš pokud ho dáš na normální ZŠ a nebude to zvládat a třeba po roce ho přendáš, tak to pro něj bude dost velká psychická zátěž, než kdyby šel do tý logo rovnou. :think:
A co se poradit ještě s jinou logopedkou ?

No to sama nechápu,je to škola pro děti s různ. vadami né škola pro vadu řeči,to je další škola.Naši logo věřím,je ve městě nejlepší,má pod palcem školky,školy 1.i 2st a dospělé.Proberu to s ní a uvidíme,času máme dost a sama logo řekla,že má vše opravdu na hranici a není důvod dávat do speciální školy.

• Citovat
  • Upravit
9356
8.11.11 19:38

Učitelka ti muže řict svuj nazor a ty ho bud přimeš nebo ne.Ja třeba ředitelku u nas ve školce neakceptuji.Možna bych kolem zapisu zvažila navštěvu pychologicko-pedagog.poradny.S tim,že bych zduraznila tu logopedii.A i oni ti mužou dat jen doporučeni.O tom zda a kam ditě nastoupi do školy rozhoneš pouze ty.

MarketaJ,budu ti oponovat.Mirda absolvoval prvni třidu v běžne ZŠ,do druhe přechazel na logo školu.A psychicka zatěž to pro nej rozhodně nebyla.Jediny co jsme řešili srovnat se s internatem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
8.11.11 19:52

Dana tak to je dobře, že to syn dobře snášel, ale některý děti jsou na tohle citlivější, taky je asi plus, že ho děti brali mezi sebe :palec:, ale pokud by se mu smáli, tak by to asi pro něj dobrý nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9356
8.11.11 19:58
MarketaJ píše:
Dana tak to je dobře, že to syn dobře snášel, ale některý děti jsou na tohle citlivější, taky je asi plus, že ho děti brali mezi sebe :palec:, ale pokud by se mu smáli, tak by to asi pro něj dobrý nebylo.

Bylo to o tom,že v puvodni ZŠ byly ty rozdily čim dal větší.Ale znova pišu,že u nas to neni jen o logo vadě,ale i o dys.Ale nastupem do specky se dostal mezi děti sobě rovne.A to bylo užasne.
Ale největši hnaci motor je kontakt s „normalnimi dětmi“.Nevim jak jinak to napsat.Bo tam ty rozdily pořad jsou a vi,že poud se jim chce vyrovnat tak musi makat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
8.11.11 21:00
Dana26 píše:
MarketaJ píše:
Bylo to o tom,že v puvodni ZŠ byly ty rozdily čim dal větší.Ale znova pišu,že u nas to neni jen o logo vadě,ale i o dys.Ale nastupem do specky se dostal mezi děti sobě rovne.A to bylo užasne.
Ale největši hnaci motor je kontakt s „normalnimi dětmi“.Nevim jak jinak to napsat.Bo tam ty rozdily pořad jsou a vi,že poud se jim chce vyrovnat tak musi makat

Já to chápu, že potřebuje vidět normální děti, aby měl motivaci, ale na druhou stranu mu ta spešl škola prospěla.
Tak ono u dysf. platí, že se to časem může úplně srovnat, záleží na tom o jakou dys. jde. Dá se to dohnat nebo hodně zlepšit, ale je to na dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí