Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla bych se aspoň vypovídat. A třeba bude mít někdo zkušenosti. Treba to nic nebude a stresuju se zbytečně. Vec se má tak že řešíme zdravotni problém. Dceři se před dvěma roky objevilo krvaceni z jednoho prsa. Jenze dcera to řekla až teď někdy o tom krvaceni.Ma i změnu na bradavce, minulý rok byla na gynekologii na preventivce a řešila to tam, dr ji do bradavky pichla a mackala to, stále ji tvrdila že to je jen nějaká žláza. Ted před více jak 14 dny tam byla znova, protože ji to bolí nahoře a na boku a v podpaží si nahmatala boulicku. Delala ji ster i utz, teď v úterý dceři několikrát volali a říkali že musí co nejrychleji na mamograf, když se dcera ptala na výsledky nechtěli ji nic říct, byla i osobně a jen ji dali výsledky a že to bude na posouzení lékaře ale že musí jit co nejdřív, jenže jdeme tam až v pondělí. Já na gynekologii hlásila, že moje teta, sestra me mamky měla rakovinu prsu a byla do minulého roku onko pacient.Mam strašný strach o ní, má 19 let. Stale doufám že to nebude tohle.Jsem i naštvaná že o tom krvaceni se nezminila dřív. Ale co se dá dělat, má někdo prosím zkusenost a že to třeba nic nebylo? Děkuji předem za odpověď a vypsání.
Jestli má v prsu zánět, tak má v podpaží reaktivní uzlinu k tomu
@Pudloslava A I kvůli zánětu posilaji tak urgentne na mamograf? Ultrazvuk ji delali. Nechtějí nám nic říct, má i ty změny na bradavce.
@Esmanur píše: Více
Asi nevědí, co to je a snaží se to vyšetřit, vyloučit to nejhorší, nebo to případně co nejrychleji zaléčit.
@Pudloslava Doufám že to bude v pořádku. Aspon nám řeknou, jen mám strašný strach o ní. A to čekání je dlouhé. Sestra ani dr nám nic nechtěly říct, jen nám říkaly že musí co nejrychleji na mamograf, ale tam kde nás poslala dřívější termín jak v pondělí nemají.
@Esmanur zkušenost nemám, ale zeptala jsem se umělé inteligence a ta odpověď mi přijde dobrá, tak ti ji sem zkopíruju. Uvádí tam i zdroje, odkud brala informace, tak tam se můžeš taky podívat.
Možné příčiny zahrnují:
Intraduktální papilom: Jedná se o benigní (nezhoubný) nádor, který vzniká uvnitř mléčných kanálků a často je spojován s nepravidelným, občas krvácivým výtokem z bradavky. I když se častěji diagnostikuje u žen ve středním věku, u mladších žen se může objevit. Papilom by mohl vysvětlovat drobné krvácení, které se objevilo již před dvěma lety, když pak však mohlo zatím nevzbuzovat další podezření 2.
Benigní cysty a další nezhoubné změny tkáně: Fibroadenomy nebo cysty se mohou promítat do změn, kdy se objeví bolest a někdy i drobné nepravidelnosti ve vzhledu prsu. Ačkoli takové změny běžně nevedou přímo ke krvácení z bradavky, někdy může dojít k podráždění tkáně, zvláště pokud byla bradavka nebo okolní tkáň v minulosti traumatizována.
Zánětlivé procesy a infekce: I když je zánět prsou (mastitida) častější u kojících žen, může se objevit i u nekojících. Příznaky by pak mohly zahrnovat bolest, zarudnutí a případnou tvorbu bublinek či zvětšených lymfatických uzlin v podpaží. Bolest v horní části prsu a zjistitelná boulička v kombinaci s dalšími změnami může být také projevem mírného zánětu.
Traumatické změny: Nelze vyloučit, že předchozí vyšetření, kdy lékař „pichl a mackal“ bradavku, mohlo vyvolat drobné traumatické změny. Mechanické podráždění nebo menší poranění by mohlo způsobit lokální změny a lehké krvácení.
Vzácná možnost malignity: I když je rakovina prsu u 19letých extrémně vzácná, v případě abnormálních nálezů – zejména když je patrná změna bradavky a palpačně zjištěná boulička, případně i zvětšené lymfatické uzliny – je třeba malignitu vyloučit. Rodinná anamnéza, kdy byla u blízkých osob rakovina prsu, dodává situaci na naléhavosti, a proto je doporučené provést další zobrazovací metody (mamografii, ultrazvuk a případně biopsii) co nejdříve.
1: Med CZ – „Co způsobuje krvácení z bradavek a co mohu dělat?“
2: Stefajir.cz – „Krvácení z bradavek“
3: Jakzdrave.cz – „Náhlé změny prsou a bradavek“
@Titty Moc děkuji taky jsme hledaly s dcerou, nezbývá než čekat ale opravdu doufám že nic vážného to nebude
Jen panikarim a moc se o ní bojím
Od tohohle úterka to nemůžu prostě dostat z hlavy.Dam tady určitě vědět jak to dopadlo, aby kdyby náhodou, hledal někdo podobnou diskuzi, tak aby věděl.
To bude dobré, věřím tomu! ![]()
Mně právě ta odpověď přišla dost uklidňující - je několik možností, čím by to mohlo být způsobené, a většina z nich není nijak hrozná.
O víkendu se zkuste něčím zabavit, ať na to tolik nemusíte myslet a příští týden už snad budete vědět víc.
@Titty Ano zkusíme se zabavit, dcera ještě včera byla na operačním zákroku s maličkem kvůli skakavemu prstu, tak máme teď o zábavu postaráno. A moc děkuji
Taky věřím že to bude dobré ale i tak si ta hlava dělá co chce.
@M743 Ahoj stale se jeste nevi, dcera se přestěhovala do Česka, tam to bude pak řešit.
Takže jsi umírala strachy, že je to rakovina, a teď to 4 měsíce nijak neřešíte? ![]()
@lucad77 Ty to i čteš? Dcera se odstěhovala do Česka, ja v Česku nežiji. Vybavovala si potřebné veci a pracuje, ona si to pořeší.
@lucad77 Jinak mela ještě znova vyšetření, než se odstěhovala, tam ji dr řekl ze je mladá a ze prsa prostě nekdy bolí, ze tam nema žádný nález. To jsme si mysleli ze ji udělá ten mamograf ale neudělal, jen utz a vyšetření. Takze ano byla.