Debet - jak to je?

3624
5.5.12 18:06

Debet-jak to je?

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo nevysvětlil, jak to chodí, když bych si k účtu chtěla vyřídit debet? Dočetla jsem se na stránkách KB, že je možnost přečerpat běžný účet na 180 dní, ale nevím, přesně, co to znamená. Znamená to, že kdybych například chtěla nastavit, abych mohla jít 3000,– do mínusu, a ty 3000,– vybrala, musela bych je do těch 180 dní vrátit? Vůbec nemám zkušenosti, jak to chodí :nevim: . Budu moc ráda za jakoukoliv radu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14047
5.5.12 18:21

oni maji ty limity nastavene sami. vyberes si treba minus 10000 a pak az vyprsi ta doba splatnosti, tak ti to i s uroky strhnou z
 uctu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
5.5.12 18:28

Děkuji, a nevíš, jak vysoké jsou ty úroky? A ty úroky se počítají za každý měsíc z těch 6 měsíců(180 dní)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
5.5.12 18:36

debet je vpodstatě předjednaný nízkoúrokový úvěr. máš dovoleno jít do mínusu. jednou za 180 dní musíš dojít se zůstatkem na účtě do plusu (některé banky chtějí přes noc, někde stačí fyzicky dojít do plusu, třeba vložit na pokladně a obratem pak v bankomatu vybrat). každý den, co jsi v mínusu se aktuální vyčerpaná částka úročí, ale jsou to nízký procenta, v porovnání s klasickým úvěrem(podle typu to vychází na cca 200kč/měsíc při vyčerpaných 20tis.). teprve pokud přešvihneš těch 180 dní nebo vyčerpáš celej debetní limit a ještě se dostaneš do mínusu, to se pak úročí jako klasická půjčka nebo ještě víc (29% apod.) - podle konkrétního ceníku banky.

jako nic moc, pořád je to půjčka a tedy peníze navíc, co musíš zaplatit. ale mě třeba otevřený kontokorent nic nestojí, pokud není čerpaný, a jsem student, takže žádný úspory nebo záložní peníze nemám. tak je příjemný vědět, že když bude nejhůř, hlady neumřu. ale na dlouhodobý řešení problémů to samozřejmě není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
5.5.12 18:47

Já právě jen teď potřebuji něco zaplatit, bohužel teď momentálně nemám peníze navíc, takže bych kontokorent potřebovala jen jednorázově využít. Takže když si ty peníze z kontokorentu teď vyberu, tak mi je třeba za 14 dní až mi přijde rodičák nestrhnou, že? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Did
405
5.5.12 18:53

Omyl, není to nízkoúrokový úvěr. U povoleného debetu, resp. kontokorentu - je úrok vysoký /10-18%p.a./, ale vzhledem k tomu, že debet je určen pro krátkodobé přečerpání /např. před výplatou nevyjdeš s hotovostí kvůli nějaké nenadálé platbě/, nepřeplatíš většinou moc. Ve své podstatě se jedná o povolený limit přečerpání běžného účtu. T.j. můžeš jít na účtě do povolené výše mínusu. V ten moment, kdy ti na účet přijdou peníze a přehoupneš se zpět do plusu, tak si vyrovnala debet - proto ty poplatky nejsou až tak velké - platíš pouze z čerpané částky debetu a pouze dny, kdy jsi v mínusu. Většina bank požaduje dorovnání debetu min. jednou za půl roku, někde je to i za rok - být však tak dlouho v mínusu, je právě kvůli tomu vysokému úroku nesmysl - takže nákupy větších věcí, vybavení domácnosti atd. se vyplatí financovat spotřebitelským úvěrem /nižší úrok než debet/.
Debet je dobrý jako rezerva, ale ne jako nástroj k financování na delší dobu. Pokud Ti něco není jasné, klidně se ptej. Ale podstatu by Ti měli vysvětlit v jakékoliv bance. Jinak KB je jedna z nejdražších bank… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Did
405
5.5.12 18:57

Ne, nestrhnou Ti nic. V podstatě Ti udělají takový finanční rámec, kde budeš moci do dané výše vybírat a když Ti tam přijde rodičák, tak se debet vyrovná /tzn. nic z něj neplatíš/ a Ty to budeš moci znovu využít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
5.5.12 19:06

@Did no, já to nízkoúrokový chtěla napsat do uvozovek, ale přišlo mi to zbytečný. ano, procenta jsou jinde, ale oproti klasickýmu úvěru, kdy ho máš na pevně danou dobu a v pevné výši jsou ty částky jinde. to, že je něco jinýho porovnávat procenta a „počet korun“ jsem myslela, že je jasný.

ale máš pravdu, že jsem se nevyjádřila zrovna právnicky přesně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
5.5.12 19:22

@Did Děkuji moc za vyčerpávající odpověď :). Mám v plánu v pondělí do banky zajít, ale chtěla jsem mít dopředu představu, jak to funguje, abych aspoň trochu věděla, o čem budou mluvit :). Ještě jednou děkuji ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
7.5.12 20:27

Holky, můžu se ještě zeptat? Dneska jsem si byla vyřídit ten kontokorent, a dostala jsem papír, na kterém jsou rozepsané měsíční splátky, ale ty bych platila jen v případě, že by mi na účet nechodily žádné peníze, díky kterým bych ten debet dorovnala, pochopila jsem to dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel