Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Už delší dobu mi leží v hlavě tahle otázka
Před oběma porodama (hlavně před prvním), mě mamka s babičkou furt přesvědčovali, jak to bude rychlý, že moje mamka porodila vždycky rychle a babička vlastně taky…
Tehdy mě to „stresovalo“, protože jsem si říkala, že „co když zrovna u mě to bude trvat dlouho“, ale nakonec jsem oba porody měla relativně rychlý. (První cca 4 hodiny od doby, co jsem se v noci vzbudila s tím, že se „asi“ něco děje, a druhej 3) A tak nad tím pořád tak dumám, jestli je možný, že se průběh porodu dědí nebo je to prostě jen náhoda? ![]()
V naší rodině se to nepodědilo. Já, moje mamka i sestra jsme měly každá jiný průběh i rychlost porodu.
Určitě nedědí.
Mě všichni z rodiny strašili jak měli dlouhe a bolestive porody.
Mamka mě rodila celý den. ![]()
A já měla rychlovku, kterou jsem skoro zaspala.
O půlnoci mi začala lehce otekat plodovka, ale až ve 3 mi došlo, že to je vážně plodovka
a říkala jsem si, že to bude na dlouho, že jdu spát.
Přítel mě úkekecal, že mi zavolá sanitku, no porodila jsem v 5:05 a úplně bez bolestí.
Apřítel to amozřejmě nestihl a nikdo mi nevěřil, že to mám už za sebou. ![]()
To netuším…já vím jen že mamka mě rodila dooost dlouho a já to taky neměla nějak extra rychlý.
Nevím, ale u nás v rodině jsme měly já, mamka i babička extra rychlý porod
![]()
U nás se to určitě nedědilo, babička rodila 72 hodin, nakonec jedno z dvojčat ani nezachránili, mamka cca 24, ale prý pak 2× zatlačila a bylo to, no a já 12 hodin, ale při tlačení jsem měla pocit, že je to moje poslední hodinka…
Řekla bych, že se to může stát. Dokonce nás na to upozorňovala PA v kurzu. ![]()
Babička prý rodila rychle, mamka a sestřenka taky. Mě to čeká za 2 měsíce, tak uvidím.
naštěstí nedědí, já zase měla mít ten strašný 48 hodinový porod bez otvírání v minutových bolestech, jako všichni a nekonalo se. Poměrně hladký, celkem rychlý a bezproblémový. Já zase doufám, že je pravda, že ten druhý porod bývá lehčí a rychlejší ![]()
Nemyslím si, mě máma rodila 2 hoďky, brášku půl hoďky dokonce.. Já rodila skoro 40hodn (stejně císař) ![]()
To je jako s kojením - mě 2 roky, brášku rok a půl, já „kojila“ 6 týdnů ![]()
Doufám že se teda „nedědí“ Babička měla všechny tři porody super rychlý-a mámu dokonce porodila během půl hodiny na zahradě pod stromem. Jako prvorodička jsem to měla za 2,5hod, tak se děsim co se bude dít při tom druhym porodu ![]()
U nás se taky nezdědilo, teda bráchu mamka rodila rychle, mě den a půl (ale prej to bylo i tím, že jí dali po několika hodinách dýchat „oblbovák“ a jí se pak nechtělo tlačit).
Já rodila v podstatě dvě hodiny.
Já si myslím, že je to dáno trochu dědičností / mamka i babi měly rychlé porody/. Já to měla za sebou tak za 3 hodinky u obou. Na druhou stranu mi bylo v poradně řečeno, že čím více se mamka hýbe / nejlepší je plavání a chození/ má lehčí a rychlejší porod.
u nás jo, mamča ségru rodila 4 hoďky a mě dvě-nestihla dojet do porodky takže jsem se narodila doma, no a já za 3 hoďky od přijetí do porodky celkem snadno… ale asi to byla náhoda ![]()
Ne, moje máma i babička měly všechny (obě tři děti) porody dlouhé max. dvě hoďky se vším všudy..Já prvního 7h. , druhého 9h.
Ale prve jsem si říkala,že to určitě zdědím po nich ![]()