Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tvůj příspěvek je poněkud nejasný. Předmětem dědictví bylo co? Kolik je dědiců? Katastr ma za úkol co???
Omlouvám se, snažila jsem se to stručně napsat.
Zdědila jsem dům. Ségra byt a mamka zbytek a v katastru není zmínky třeba o nějakém probíhajícím řízení… (přepisu)
Potvrzení z katastru může klidně přijít až za dva za tři měsíce. Rozhodnutí vydané notářem je nabývacím titulem a stačí vám jako potvrzení o nabytí nemovitosti.
@Della Street Opravdu? To jsem tedy blázen z toho již. Když jsme kupovali dřív dům, tak paní z finančáku říkala ať dřív nechodíme, dokud nám nepřijde vyrozumění z katastru.
Nerada bych něco zanedbala, proto se ujišťuji. Tak můžu zajít na finanční úřad už nyní?
Podle mé zkušenosti by s vámi měl otázku přiznání k dani z nabytí nemovitosti řešit notář. Na FÚ vám taky poradí.
@Della Street děkuji moc. Po svátcích se tam zajdu optat. Čekala jsem na vyrozumění katastru a evidentně zbytečně ![]()
Ještě takto: dědická daň u nás již neexistuje. Vy budete pouze muset přihlásit nemovitost k „dani z držení nemovitosti“. Lhůta je běžná do konce ledna nového roku.
Já jsem myslela podat daň z nabytí nemovitosti, aby bylo jasné jak jsem k té nemovitosti přišla, ne? Byť bych nic neplatila…
Je-li hodnota nemovitosti vyšší než 5 milionu korun, je třeba nabytí ohlásit příslušnému fu. Stačí doporučený dopis.
Do 31. ledna je potřeba podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Zaplatit se musí do konce května.
Dobrý večer,
prosím Vás je tu někdo, kdo rozumí trochu práci notářů? Především v otázce dědictví.
Jde mi o to, že letos v říjnu se u nás v rodině vyřešilo dědictví po úmrtí v rodině po 3 letech. Dostali jsme od našeho notáře usnesení s tím, že ten dokument nás opravňuje k dědictví a máme se tím prokazovat. V listopadu jsme museli k notáři znovu, protože v usnesení byla chyba v jedné nemovitosti byl špatný kraj. Začátkem listopadu jsme tedy dostali opravné usnesení a vše tím bylo ukončeno. Ovšem dnes je 17. prosince a nic se neděje že strany katastru. Volala jsem již notáři, kde mi to vzala asistentka a říkala mi neochotně, že mají své lhůty.

Pochopila bych, kdyby to již bylo na katastru a běžela lhůta tam. Ale v katastru není zatím ani zápis žádný, nic. Je tu někdo, kdo toto má za sebou? Tzn. že tam od notáře nikdo nebyl nic podat. Jsem už v rozpacích, protože nevím kam se obrátit. Řeším přepisy elektřiny, pojistky atd.. a opravdu mi není příjemné když mi všichni čtou celé usnesení včetně výpisu celého majetku všech dědiců
Stejně tak mě čeká přihlásit se k dani za tu nemovitost. Ale když to ještě v katastru stále není…
Předpokládám, že i daň z nabytí majetku mě čeká podat, byť nic platit nebudu v tomhle případě…?
Děkuji za ujasnění