Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den, potřebovala bych poradit, je tu někdo kdo se vyzná v notářských věcech? Přítelovi zemřela matka která měla dluhy. Přítel se samozřejmě bude vzdávat dědictví, ale ted si ho zavolal notář, stím, že má nárok na zaplacení pohřbu ( v dědictví měla nějaké pozemky v malé hodnotě) a ztoho, že by se měla vzít částka za pohřeb a vrátit se přítelovi. A potom klidně se může vzdát dědictví, že tohle je prý něco jiného. Je to tak? Mám strach, aby se přítel nenamočil do dluhu. Prosím poradte.
@janulkaxxx píše:
Dobrý den, potřebovala bych poradit, je tu někdo kdo se vyzná v notářských věcech? Přítelovi zemřela matka která měla dluhy. Přítel se samozřejmě bude vzdávat dědictví, ale ted si ho zavolal notář, stím, že má nárok na zaplacení pohřbu ( v dědictví měla nějaké pozemky v malé hodnotě) a ztoho, že by se měla vzít částka za pohřeb a vrátit se přítelovi. A potom klidně se může vzdát dědictví, že tohle je prý něco jiného. Je to tak? Mám strach, aby se přítel nenamočil do dluhu. Prosím poradte.
No prosim te a kdo si myslis, ze ti da fundovanejsi odpoved, nez notář?? Notar je ten nejpovolanejsi ![]()
@araw Já vím, ale mám strach aby na něj něco nenarafičil třeba je domluvený z exekutorama co já vím a kdo mu pak co dokáže.
Měli jsme to podobně - dědictví jsme se zříkali, ale náklady na pohřeb byly vedené jako „pohledávka“ a dotyčnému pak peníze byly vyplaceny, ač nedědil. Je akorát potřeba při zřizování pohřbu nechat si tam zapsat jméno dotyčného, který to platí a vyřizuje. Nic navíc ovšem nedostanete, z plusů budou pokryty mínusy + pohřeb a zbytek propadne státu, ať jde o jakoukoliv částku v + nebo -
Příspěvek upraven 21.10.16 v 11:12
Me zemřel v květnu otec a pohřebné jsme vyřizovali na sociálce, doklad se pak nese notáři. Nemá to s dědictvím nic společného, akorát to pak patří do pasiv
Jestli ma dluhy, at se dedictvi vzdá, jinak je opravdu bude hradit on! Muj otec zadne nemel, i tak jsem se dědictví vzdala ať mi mamka peníze dávat nemusí. Pohřebné dostane ze sociálky ![]()
@janulkaxxx píše:šmajrá, tohle je paranoia.. na čem jsou domluvený
@araw Já vím, ale mám strach aby na něj něco nenarafičil třeba je domluvený z exekutorama co já vím a kdo mu pak co dokáže.
@martina.se píše: šmajrá, tohle je paranoia.. na čem jsou domluvený
Taky si myslim, tomu notarovi tohle byva uplne jedno, on sve penize dostane ![]()
@Zuuuzaaa122 píše:
Taky si myslim, tomu notarovi tohle byva uplne jedno, on sve penize dostane
tak nějak ![]()
Můžu se zeptat na placení pohřebného - že ho vyřizujete na sociálce a že pak nemusíte třebas vy, jako přímá příbuzná, za pohřeb platit? Z jakého důvodu nemusíte platit pohřebné?
Jsem si právě myslela, že pohřebné musí nejbl. příbuzný zaplatit vždy. Nebo když se vzdáš dědictví tak nemusíš pohřebné např. za otce, platit?
Děkuji za vysvětlení.
@redbulka On je rozdíl mezi pohřebným - to co pozůstalí zaplatí na pohřbení zemřelého a pohřebným - sociální dávce.
Náklady na pohřeb - ten kdo zaplatí má nárok na vyplacení těchto nákladů z dědictví bez ohledu na to zda on sám dědí nebo ne.
@histep píše:
@redbulka On je rozdíl mezi pohřebným - to co pozůstalí zaplatí na pohřbení zemřelého a pohřebným - sociální dávce.
Náklady na pohřeb - ten kdo zaplatí má nárok na vyplacení těchto nákladů z dědictví bez ohledu na to zda on sám dědí nebo ne.
a kdy je nárok na pohřebné jako soc. dávku?
@redbulka píše:
Můžu se zeptat na placení pohřebného - že ho vyřizujete na sociálce a že pak nemusíte třebas vy, jako přímá příbuzná, za pohřeb platit? Z jakého důvodu nemusíte platit pohřebné?
- protože měl nebožtík dluhy
- nebo že jste soc. případ?
Jsem si právě myslela, že pohřebné musí nejbl. příbuzný zaplatit vždy. Nebo když se vzdáš dědictví tak nemusíš pohřebné např. za otce, platit?
Děkuji za vysvětlení.
Tak u nas to bylo tak, ze pohreb cely zaplatil deda, tatkuv otec (cca 30 tis.) a pohřebné si vyřídila mamka na sociálce, protoze na fakturu uvedli jeji jméno, schvalne, dedovi to nevadilo:D takze byla tam vedena, jakoze pohreb platila ona. Prinesla jim tam tu fakturu a na zaklade toho to dostala. Ma na to narok myslim každý. Ale je to směšná částka, myslim ze dostala 5 tisic. Proti tomu, kolik stoji ten pohreb.. ![]()
Tak nakonec je to úplně jinak nakonec jsem se dozvěděla, že řízení o pozůstalosti se zastavuje z důvodu, že neměla žadný velký majetek, a to co měla jako přeplatek na enegrii, podíl na pozemku atd. tak se teda vyplácí tomu přítelovi jelikož zaplatil pohřeb. Takže nakonec se ani dědictví nevzdal, jelikož žádné není. Tak snad to tak opravdu bude a nepříjdou k nám exekutoři
Vím, že je to trochu paranoja, ale tak v tomhle státě se může stát cokoliv.
@janulkaxxx Nepřijdou, neboj
je pravda ze kdyz neni majetek, tak se řízení zastavuje
neco o tom vim, studuju pravo
ja myslela, ze ten majetek byl větší
jinak divala jsem se do zákona a zjistila jsem, ze o tom pohrebnem - nema na nej narok kazdy, ale jen pokud mezi pozůstalými je nezletilé dite. Takze na to asi mit narok nebudete. My meli, protoze mam nezletilého brachu.