Dědictví a problém s bratrem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.5.23 14:52

Dědictví a problém s bratrem

Krásný den maminky.

Řeším momentálně s bratrem situaci, kdy on žije se svojí přítelkyní v domě po našich rodičích, a mě odmítá vstup do domu.
Jsem v insolvenčním řízení a ráda bych svuj podíl se správcem zpenezila. Prosím co se dá dělat? Máme vše od soudu, podíly jsou zapsány i v katastru nemovitostí. Může v tomto pomocí policie? Jak udělat, aby mě a správce do domu pustil?

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2200
11.5.23 15:18
@Anonymní píše:
Krásný den maminky.

Řeším momentálně s bratrem situaci, kdy on žije se svojí přítelkyní v domě po našich rodičích, a mě odmítá vstup do domu.
Jsem v insolvenčním řízení a ráda bych svuj podíl se správcem zpenezila. Prosím co se dá dělat? Máme vše od soudu, podíly jsou zapsány i v katastru nemovitostí. Může v tomto pomocí policie? Jak udělat, aby mě a správce do domu pustil?

Děkuji

Resila jsi s insokvencnim správcem?
Bratr tě pustit musí. Pokud ne, privolej PČR.
Tvá část by měla jít do insolvencniho řízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
11.5.23 15:24
@Anonymní píše:
Jsem v insolvenčním řízení a ráda bych svuj podíl se správcem zpenezila.

Nenapsala jsi sice podrobnosti, ale vůči insolvenčnímu správci bych byl velice podezřívavý.

Insolvenční správce zpravidla nejedná ve prospěch dlužníka, nýbrž ve prospěch mafie překupníků nemovitostí. Kdyby to bylo skutečně nezbytné, pak Tvůj nemovitý majetek by už byl obstaven a podíl na domě by šel do nucené dražby - bez ohledu na Tebe a Tvého bratra.

Bratr užívá společný rodinný dům výlučně. Je tedy povinen platit Ti částku, rovnající se polovině nájemného v místě obyklého za obdobný předmět pronájmu. Tento Tvůj měsíční stálý příjem (po zdanění) může být použit na splácení Tvých závazků, aniž by došlo k prodeji Tvého podílu - což by určitě byl prodej za částku hluboko pod polovinou ceny domu.

• Citovat
  • Upravit
576
11.5.23 15:38

@Tala20
Líbí se mi tvůj nápad - ale jde to v praxi, děje se to? Nejsem zakladatelka, jen se v práci často vídám s dlužníky, tak že bych jim to třeba poradila :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
11.5.23 17:28

Zakladatelko, pokud se jedná o podíl na nemovitosti získaný z dědického řízení v průběhu tvé insolvence, bude tento podíl zpeněžován. Pokud nemáš do nemovitosti přístup, nesnaž se ho domoci nátlakem na bratra, vyhrožováním, přivoláváním PČR apod. Insolvenční správce snad takovouto součinnost po tobě vyžaduje? Nech iniciativu na IS - předpokládám, že hodnota nemovitosti byla určena buď oceněním či souhlasným prohlášením dědiců v rámci dědického řízení, tedy je známa hodnota tvého podílu. V tomto případě není bezpodmínečně nutná osobní návštěva správce či soudního znalce - toto by bylo nutné pouze v případě, že ti z dědictví připadly ještě jiné hodnoty, které se v předmětné nemovitosti nachází a bylo by je třeba zjistit a zajistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
11.5.23 21:33

Chování bratra je pochopitelné. Přijít kvůli finanční negramotnosti sestry o dům po rodičích není možné přejít klidně. Kdyby došlo ke zpeněžení podílu v dražbě, tak za něj dostanete směšnou částku, on ale bude muset překupníkovi dát za zpětné odkoupení tržní cenu nebo mu celý dům prodat. To je nechutný hnus. Měli byste se dohodnout na odkoupení mimo dražbu. Od domu bys měla udržovat náležitý odstup, protože újma na zdraví není vyloučená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný