Jak zařídit, aby po matce dědil jen otec a ne děti.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
HannyBunny
25.1.25 12:21

A ještě k darování dceři ze SJM - ano, lze darovat část (jakkoli velkou), ale zbytek nemovitosti by nadále zůstal v SJM - tedy toto není ta požadovaná cesta
takovéto darování by bylo možné, pokud by nemovitost byla v podílovém vlastnictví (nikoli SJM)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.1.25 12:23
@HannyBunny píše: Více

Děkuji, toto jsem potřebovala vědět. Vím že darovat část SJM nejde a nebyla jsem si jistá, jak je to s neopomenutelnym dedicem v pripade, ze se jedna o zavet v ramci rodiny - manzelu. Budeme tedy resit upravu s notarem, dej Buh at se to vse stihne.

• Citovat
  • Upravit
2787
25.1.25 12:26
@JancaS84 píše: Více

To nevím. Předpokládala bych, že si raději vezme peníze, než mini-kus domu. Samozřejmě hrozí, že to přeprodá buh-vi-komu, nebo to budou muset vyplácet z exekuce… Lze se zeptat notáře, zda mu místo domu nelze odkázat rovnou ty peníze v dané výši, třeba :nevim:. Je to jenom návrh, možnost. Když se teď budou snažit hledat nějaké kličky, tak to jednak nemusí stihnout a jednak hrozí, že u soudu vysoudí tu šestinu. Tak jestli není lepší vrabec v hrsti… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16405
25.1.25 12:29
@Yasmen píše: Více

Taky mi to přijde jednodušší, rovnou finanční obnos :nevim: Chápu, že někdo s dluhy není zrovna ideální dítě, ale proč by neměl dostat vůbec nic? To mi přijde zase docela nefér :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2713
25.1.25 13:32

@Tarena přesně tak…lepší ten převod vyřešit teď, pokud to jde. Syn je neopomenutelny dědic. Kdyby se všechny děti zrekly dědictví, tak dům bude přepsán na otce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.25 13:58

Když naši chtěli dát dům v SJM jednomu z dětí, tak to prostě udělali za života obou a spolu, na sebe si nechali dát věcné břemeno a tradá, dům je sourozence a ten druhý má prostě smůlu.

• Citovat
  • Upravit
10140
25.1.25 16:11

Y to máme tak, že naši převedli byt na mě. Mají tam břemeno dožití a je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.25 16:18
@HannyBunny píše: Více

Tak na domě jsme se domluvili, v PO voláme notáři. Ty jsi v tom zběhlá a znalá a mám tedy ještě dotaz. V případě, že mají rodiče dluh, ten jde taky do dědickýho, nebo spadá jen na manžela?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.1.25 16:20
@Dahlia0409 píše: Více

Protože jeho chování vůči rodičům nebylo nikdy pěkné. Na maminku byl od puberty hrubý a nevybíravě sprostý. Měl ji jen jako kasičku a když byla kasička prázdná, choval se jako ho..do.

• Citovat
  • Upravit
2713
25.1.25 16:25
@Anonymní píše: Více

Dluhy jdou do dědictví také

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16405
25.1.25 16:40

A proč jste to neřešili teda ideálně už dřív? Ale teď to budete honit „na poslední chvili“? Jak zde zaznělo, co kdyby se dřív stalo něco tátovi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24732
25.1.25 16:51

Ano, totéž radím i já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.25 17:32
@Dahlia0409 píše: Více

Vše se řešilo, bohužel během řešení přišly závažné zdravotní komplikace, který celý progres onemocnění urychlily…

• Citovat
  • Upravit
5084
25.1.25 18:01
@lucad77 píše: Více

V čem je převod na otce zúžením SJM horší, než dar zakladatelce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24732
25.1.25 18:07
@Luboš P píše: Více

Po otci bude zase dědit i ten nezdárný bratr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel