Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@HannyBunny píše: Více
Děkuji, toto jsem potřebovala vědět. Vím že darovat část SJM nejde a nebyla jsem si jistá, jak je to s neopomenutelnym dedicem v pripade, ze se jedna o zavet v ramci rodiny - manzelu. Budeme tedy resit upravu s notarem, dej Buh at se to vse stihne.
@JancaS84 píše: Více
To nevím. Předpokládala bych, že si raději vezme peníze, než mini-kus domu. Samozřejmě hrozí, že to přeprodá buh-vi-komu, nebo to budou muset vyplácet z exekuce… Lze se zeptat notáře, zda mu místo domu nelze odkázat rovnou ty peníze v dané výši, třeba
. Je to jenom návrh, možnost. Když se teď budou snažit hledat nějaké kličky, tak to jednak nemusí stihnout a jednak hrozí, že u soudu vysoudí tu šestinu. Tak jestli není lepší vrabec v hrsti… ![]()
@Yasmen píše: Více
Taky mi to přijde jednodušší, rovnou finanční obnos
Chápu, že někdo s dluhy není zrovna ideální dítě, ale proč by neměl dostat vůbec nic? To mi přijde zase docela nefér ![]()
@Tarena přesně tak…lepší ten převod vyřešit teď, pokud to jde. Syn je neopomenutelny dědic. Kdyby se všechny děti zrekly dědictví, tak dům bude přepsán na otce
Když naši chtěli dát dům v SJM jednomu z dětí, tak to prostě udělali za života obou a spolu, na sebe si nechali dát věcné břemeno a tradá, dům je sourozence a ten druhý má prostě smůlu.
Y to máme tak, že naši převedli byt na mě. Mají tam břemeno dožití a je
@HannyBunny píše: Více
Tak na domě jsme se domluvili, v PO voláme notáři. Ty jsi v tom zběhlá a znalá a mám tedy ještě dotaz. V případě, že mají rodiče dluh, ten jde taky do dědickýho, nebo spadá jen na manžela?
@Dahlia0409 píše: Více
Protože jeho chování vůči rodičům nebylo nikdy pěkné. Na maminku byl od puberty hrubý a nevybíravě sprostý. Měl ji jen jako kasičku a když byla kasička prázdná, choval se jako ho..do.
@Anonymní píše: Více
A proč jste to neřešili teda ideálně už dřív? Ale teď to budete honit „na poslední chvili“? Jak zde zaznělo, co kdyby se dřív stalo něco tátovi?
@Dahlia0409 píše: Více
Vše se řešilo, bohužel během řešení přišly závažné zdravotní komplikace, který celý progres onemocnění urychlily…
@lucad77 píše: Více
V čem je převod na otce zúžením SJM horší, než dar zakladatelce?
@Luboš P píše: Více
Po otci bude zase dědit i ten nezdárný bratr.
A ještě k darování dceři ze SJM - ano, lze darovat část (jakkoli velkou), ale zbytek nemovitosti by nadále zůstal v SJM - tedy toto není ta požadovaná cesta
takovéto darování by bylo možné, pokud by nemovitost byla v podílovém vlastnictví (nikoli SJM)