Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prvně posílám mnoho sil. Dcera na trošku jinou vadu - respektive měla, ve 4 letech zjištěna koarktace aorty, operováno v Motole.
Pozvali si nás na první vyšetření - Odběry, velké ultrazvuky, kardio, ekg, echo. Bylo to celodenní vyšetření. Po vyhodnocení bylo okamžitě jasné, že se dá řešit jedině operací, ale nebyla to život ohrožující vada, která by se musela řešit okamžitě, bylo to v covidu, takže jsme termín dostali až za 7 měsíců, nakonec dcerku operovali až za rok, protože zjistili nějaké další nemoci, které se museli řešit přednostně, každopádně v Motole všichni úžasní. Trávili jsme tam necelé tři týdny, celou dobu jsem byla s ní. Dnes o dva roky později má dcerka srdíčko úplně zdravé, chodíme jen na kontroly. Doporučuji si najít na Fb skupinku srdickari
Spoustu se tam dozvíš a je tam hodně maminek s dětmi se stejnou vadou.
Syn měl to samé a i když už je nějaký rok po operaci, tak si pamatuju že byl na sonu, ekg, nějaký rentgen. Nás tam doporučili z Brna tak veškerou dokumentaci posílali oni. Ale nic “bolavého” mu nedělali.
Taky asi bude záležet jakým způsobem mu to budou operovat.
@werro podle dr. už je na katetr pozdě a půjde to jedině otevřenou operací.
Tak jestli to bude jako u nás, tak když jsme tam byli před 5 lety, dělali novou metodu. Není tak invazivní, ale záleží kde je defekt umístěn. Jizvu má asi jen 5-6 cm. V nemocnici jsme byli asi 8 dní a potom měsíc doma ![]()
@werro a můžu se ještě zeptat jak to je po operaci? Mohla jste tam být s dítětem? A asi musí jen ležet? Mám syna co nevydrží chvilku v klidu a nedokážu si představit, že ho musím udržet několik dní v posteli. Děkuji 🙂
Byla jsem tam s ním 🙂. Po operaci byl 24hod na JIP a mohla jsem tam být s ním celé odpoledne
. Oni jsou po operaci pod lékama, takže jen leží. Mají na sobě různé monitory, dávkovače léků, drény… Teď to podle popisu vypadá strašně, ale není to tak hrozné. Potom jdou na normální pokoj, kde už bylo dokonce žádoucí aby se pomalu rozhýbával. Takže jsme se procházeli po chodbě atd. Mají tam i malou herničku
a za týden jsme odjížděli domů a vůbec nebylo poznat že byl na operaci ![]()
Akorát připomínám, že je to naše zkušenost. Vše se bude odvíjet od různých věcí, jako umístění defektu atd. Ale všichni tam byli moc fajn
A držím palce ať všechno proběhne dobře ![]()
@werro moc děkuju, je mi jasný, že je to u každého individuální 🙂 Hlavně uvidíme kdy se tam dostaneme, ještě nás nepozvali ani na konzultaci.
Dobrý den my jsme čekali na pozvánku do Motola přes rok a půl.. dceři udělali EKG a ultrazvuk. Dcerka má dvě dírky na srdci.. na kontrolu máme přijít za 2 roky.
![]()
Dobry den, chtěla bych se zeptat, už máte termín?
Dcera má tuto vadu také, k tomu jeste dalsi vadu a čekáme, „zatím“ měsíc.
Případně prosím další, jestli by napsali, jak dlouho čekali, abych věděla na co se připravit. Dle doktora má dcera hemodynamicky významný nález k řešení.
Děkuji za odpovědi ![]()
Tyjo
a co se dělo na první návštěvě ambulance? Za měsíc nás to čeká. zrovna přišel dopis. To už i rozhodnou, kdy bude operace? Vůbec si to neumím představit. Dekuji
Vyšetření jako na kontrole (Sono)+ rentgen. O termínu zákroku nás myslím informovali později dopisem ![]()
Dobrý den, synovi (3roky) diagnostikovali defekt septa síní, výsledky odeslali do Motola a tam si nás pozvou na kontrolu. Chtěla bych se zeptat kdo s tím má zkušenost, jak probíhá první kontrola v Motole, jaká vyšetření syna čekají abych ho na to mohla nějak připravit. Děkuji