Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Spánek by mi vyhovoval cca 8 hodin, což se málokdy povede. Ale myslím, že spím dost oproti jiným lidem. Dětem vyhovuje chodit spát pozdě /jsou už školáci/.
Každý člověk potřebuje denně a pravidelně 7-9 hodin spánku. Bez výjimek. Já u sebe vím, že cokoli pod 7,5 je pro mě špatně, takže obvykle chodím spát tak, abych alespoň těch 8 měla.
Cha, to je téma. Mám rok a půl staré batole, které stále nespí celou noc, roste mu stolička, pořád kojím (chci), takže mám spánkovou deprivaci velkou jak hroch. Spím možná 5-6 hodin denně, ne v kuse. Fyzicky jsem zdravá, psychika trpí. Nemám skoro žádnou trpělivost, snadno se vzteknu. Snažím se to potlačit, ale denně nakonec na dítě aspoň jednou zakřičím
Manžel pomáhá jak může (má ale náročné povolání), jedna babička nefunguje vůbec a druhá zřídka. Zrovna mám menší krizi.
@Kníže Ignor píše: Více
To mě mrzí.
Já byla psychicky v pohodě - přes den jsem teda kolikrát neměla fyzickou energii, takže jsem po sobě nechtěla velké fyzické výkony v horších dnech a snažila se i sednout, kojit vleže - tím jsem doplňovala energii. U mě se to zhoršilo nástupem do práce - to jsem ztratila trpělivost a jsem nepříjemná, když potřebuji spát a nemůžu.
@Kníže Ignor jsem v tom s tebou
a už jedu šestý rok
aneb tři děti a žádný neumí pořádně spát ![]()
Osm, devět, výjimečně, když jsem mrtvá i deset. To jsem pak mega šťastná.
Já to nemám asi o délce, ale o tom, kdy vstávám. Potřebovala bych vstávat okolo 8. A pak by mi asi stačilo i 7 hodin spánku. Na rodičáku jsem spala málo, přerušovaně, ale děcka mi nevstávali nějak brzy (myslím tím v 5 nebo v 6 hodin) a pak jsem se necítila unavená. Teda pomíjím novorozenecké období. Ale kojila jsem prakticky 6 let v kuse a to i noci.
Potřebuji cca 7-8 hodin spánku. Někdy se mi povede i 9-10, ale to jen o víkendu.
Kolik hodin denně spíte? A kolik potřebujete spát?
Jak se na vás projevuje únava - fyzická, psychická, z nevyspání?
Mně se občas stává, že na mě padne únava, že se cítím najednou zesláblá a trošku se motám. Zrovna včera večer. Dítě mělo ještě rozsvícenou lampičku /chce usínat s ní/. Já ji chtěla zhasnout, ale jak jsem se začala motat, lehla jsem si, usnula a spala až do rána. Lampička svítila celou noc.
Nevím, proč se mi to stává - necítila jsem se nijak unavená a najednou se motám.