Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak proč si batoh nevezmeš ty a manžel dítko na záda? Mám 3,5leté dítko a ujde i velké trasy - je zvyklé, chodíme na dlouhé výlety od začátku.
TAk záleží, kolik chceš, aby ušel. Musí být trénovaný. Existují nosítko typu manduca na takhle velké děti. Nedávno jsem jedno prodala, ještě vloni jsem v něm posledních 500 m z výletu nesla 4,5 letou.
Teda, nase 4,5 letá zvládne vic jak já
Ale ta je fakt extrem, vydrzi hodne, ma energie na rozdávání. Co ho nejak motivovat, treba ze na koonci vyletu zajdete na pohár, zoo..
Jestli ani daleko neujde, minivýletů se dá dělat dost a aspoň se potrénuje a časem dá něco delšího. Rozhodně bych nenosila, nechci nosit ani našeho 3,5 a ten je taky adept na minivýlety ještě. Hlavní je, aby ten výlet je něčím nadchnul a nebyla to jen trasa start-cíl:-)
Nějak nechápu dotaz? Prostě jděte na výlet, když bude unavený, tak chvilku posedte na lavičce. a kdyby náhodou ať ho tatínek vezme za krk. Moc to řešíš, vyražte a ono už to nějak dopadne
Navíc 4,5 roku, to už je velký kluk…
@malyprinc12 píše:
Maminky, jak řešíte „přesuny“ při delších výletech u cca 4,5leťáčků?…my se jim bohužel vyhýbáme…malého odrážedlo moc nebere, kolo zatím nepřichází v úvahu, když na odrážedle nevydrží ani 5 minut (má trochu problém s rovnováhou…víme o tom, že se vyvíjí pomaleji, je hlídaný…odrážedlo má od 2.5 let, není to jako že na něm nechce být, protože ho má krátce…), na koloběžce ujede tak 20 metrů a pak nechce…na kočárek je velký…nosit ho? - mam špatná záda, to by ten výlet skončil i pro mě…a manžel ho tahat nemůže, když má batoh…Takže jsem asi odkázaný na minivýlety? Nu co se dá dělat…
Ještě dodávám, že samozřejmě chodit umínapsala jsem to nejasně…ale ve chvíli, kdy je nutné ujít ještě pár kilásků a on už nechce? o to jde…
jak velké výlety myslíš? Tříletá ušla v pohodě tak sedm kilometrů v terénu, něco málo se mezi tím poponesla, ale fakt jen minimálně… o rok později deset kilometrů levou zadní… ale chodíme s nimi odmalička, jsou zvyklé, dokud to šlo, tak jsme je nosili v krosničce, ale pak se už pěkně pronesou, od tří let šlapou samy…
Ve 4,5 letech už se s dcerou daly podnikat extra velké výlety po horách. Ale fakt je, že my ji v chůzi trénovali odmala, nošení fakt extra výjimečně. A samozřejmě že to není ráno se sebereme a jdeme 20 kiláků. Ale 10-15 s přehledem, přerušeno tu hraním na hřišti, tamhle sběrem borůvek, plácáním v potoce, stvěním domečku zze šišek, natáhnout deku a uspořádat piknik, jít kouknout na zvířátka, na rozhlednu, na hrad, zmrzka v restauraci… prostě pořád dost vzrůša, motivovat a aby ji to bavilo. Dokud toho tolik nenachodila, byly výlety podobné, až na to, že jsme se přesouvali autem, dojeli k nějaké zajímavosti a na místě se max. pár kiláků plácali. Nejhorší bylo období tak kolem 2,5-3,5 roku, kdy už byla bez kočáru, vážila dost a ještě toho tolik neušla.
@malyprinc12
Věř, že ujde víc než vy dva dohromady, jen ho to prostě nebaví a tak si vymýšlí.
Vymýšlej výlety zábavné pro takové dítě, dělejte přestávky a když bude nejhůře, tak vem batoh ty a chlap dítě na záda.
Neřešila jsem, protože to nebylo třeba. Nám děti chodily a chodí od malička. V čerstvých 3 letech nám dítě vyšláplo Sněžku z Růžovky. Loni jsme zase s druhým čerstvě tříletým absolvovali 10 km okruh po česko-polské hranici. Měla jsem sebou pro jistotu manducu, ale všechno absolvoval po svých. Já bych to ale nehrotila. Rozhodně bych se s ním nijak netahala, výlety přizpůsobila dítěti a snažila se ho motivovat. Protože motivace dělá divy. Ono chození sem a tam baví asi pramálo dětí i na ty naše chodce se musí trochu fikaně.
Jeďte třeba do Českého Ráje, děti většinou baví procházet mezi skalami, přes různé vytesané schody, kořeny, nahoru dolů a ani si to neuvědomí a ujdou dost.-)
A o jak dlouhé trasy se jedná? Je na nich něco zajímavého pro dítě? Děláte přestávky podle potřeb dítěte? My nic takového nezažili, kluka jsem trénovala od malička a v tomhle věku už ušel dost slušné trasy a nikdo ho nosit nemusel.
Máme dceru 4 roky a šlape sama, jezdíme na celodenní výlety. Když už prudí, tak ji vezme chlap na koně, nebo si chvilku někde sedneme. Batoh nesu já v tom případě. Nevidím problém.
No, moc rad asi není. U nás je problém s postižením, ale já naši čtyřletou tehdy vozila do školky (2 km tam a 2 km zpět) na golfkách, neušla to prostě. Dodnes nechce chodit ani kratší trasy (už nemáme ani golfky), tak buď výlet oželíme, když má blbý den, nebo jdeme tam, kde se dá lehce vrátit (třeba ZOO, které je buď vybaveno více východy a parkujeme na parkovišti mezi těmi východy (Lešná), nebo ZOO, kde je možnost svezení se ve vláčku - právě abychom nepřišli o záda - našem bude mít už 9 roků, takže nosit fakt nee.
Chození na delší trasy se musí natrénovat a nejlepší trénink je na místech, kde jsou třebas různě dlouhé okruhy.
Tak přeju hodně zdaru při tréninku a neboj, ono se to časem vychytá a výletů si ještě užijete. Ono dítko, pokud má problémy s motorikou (viz ta rovnováha), tak si není jisté ani chůzí a prostě tu jistotu musí získat, do té doby se bude delšího chození bát nebo vyhýbat.
Tak tohle ja neresim ani s dvouletakem, od roka se nenosi a to sme podnikali i nekolikakilometrove vyslapy. Posledni dobou chce vsude jezdit na odrazedle, na tom vydrzi cely den. Jinak kdybys koupila golfac s vetsi nosnosti tak by se moh kousek popovest, ja kolikrat ve meste vidam deti v kocaru tak velky ze musim kroutit hlavou.
Myslím že nejjednodušší je prostě ho donutit chodit - je to to nejzdravější, co s ním můžete dělat - zejména pokud hrubá motorika není úplně v cajku.
Takže plánovat nejprve trasy, které ujde a postupně je prodlužovat.