Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte maminky, jak vám spí vaše roční dítě přes den?
Nám je 13 měsíců.
Probouzíme se mezi 7.30 –.8.00 hod.Do oběda vydržíme(zabávam ho)
,po obědě odpadne a spi hodku-dvě.
Odpoledne tak po 16.00 hod začína byt protívny, tre si ocicka, je nevrly…jelikož je už unavený. To jsme ale pořád někde venku. V kočárku(sportaku)ale neusne.On totíž usína jenom v poloze na čtyřech s vyšpulenou prdílkou.
Takže bojujeme až do 19.00 hod, kdy máme kašičku pak koupaní a v 19.30 kojení a pak usínaní v postylce.
Myslíte si, že když ho nedám po te 16.hod spat, je to špatné
může mu to nějak uškodit? ![]()
A kdybys ho dala spát před obědem a pak na chvilku ještě odpoledne?
Co si vybavuju, kluci vstávali hodně brzy, takže zalehli už v deset - nedalo se nikam pořádně jít
. A pak ještě odpoledne. Nedat je spát, i toho mladšího dneska, to si zahrávám s tím, že padne v pět odpoledne na hodinu a pak je tu povstání do jedenácti.
A jak popisuješ, že ho vysloveně džíš, tak na to bych neměla ani sílu, ani nervy.
Teď to nemyslím zle, ale co já bych dala za takhle „spavé dítě“
.
A co ho dát na chviličku kolem té čtvrté spinknout a posunout mu o hodinku večerku? Tak na tu osmou, půl devátou?
Ahoj mi mame 15 mesicu a spime hodinu a pul po obede.vic ani tuk. Vstavame kolem 7 rano a vecer spime do 20.Kdyz ho das spat po 16 tak ti zase vecer neusne. Urcite mu neuskodis. V noci ti spi 12 hodin.to mu staci.
Oběd máte v kolik? co ho zkusit dát po obědě spát trošku později, my obědváme kolem 13h, spát jdou v těch 14h a ty 2h spí, pak jdeme ven a vydrží v pohodě do těch 20h být vzhůru. Od roka mi nespí dopoledne, jen odpoledne a to chodí spát po obědě dodnes.
Mám 15ti měsíční. Ráno vstává mezi 7.00 a 7.30. Spát jde po jedenácté, někdy spí hodinu, někdy dvě. Večer je do sedmi v postýlce.
Do toho roka spala 2× denně: hodinu po desáté, hodinu po třetí.
Dneska spala po obědě jen hodinu a v 18.20 už byla tuhoš ![]()
Starší spal 1×denně po obědě, 3-4h v tomto věku. Mladší, když jsem ho nějak udržela vzhůru, tak dal maximálně 2h a byl vzhůru, jenže pak navečer byl samozřejmě grogy a stávalo se, že jsem ho strčila i v 5 do postýlky, protože už se to s ním nedalo, tím se posunulo usínání, ale vstával zhruba stejně, z nočního spánku mu kus chyběl, tudíž dopoledne horor… Takže spal hodně dlouho 2× denně, 2h dopolko, 2h odpolko, on byl vyspaný, chodil spát v rozumnou dobu. Takže bych zkusila uložit dopoledne, když začne být protivný a pak odpoledne (u nás to bylo tak, že chodil někdy už po 9 a pak mezi 2 a půl 3. Ten první spánek se pořád posouval dál k poledni, ten druhý se zase po nějaké době krátil ze 2h na hodinu, až se stalo, že chodí spát zhruba v půl 12, spí cca 2h a stačí mu to už do večera)
Dcera okolo roka spala obvykle 2× denně. Ale je to takový nerežimový samorost, takže nkdy spala jen jednou, vyjímečně i 3× (20 min), nejčastěji ale dopo hodinu a čtvrt, odpo už kratší spánek okolo hodiny.
Syn byl režimový. Spal do 13m 2× denně, pak už jen jednou.
Já tedy dám protivné dítě raději spát, i za cenu toho, že bude večer později spát. Zabavovat protivné ospalé dítě mi přijde zbytečně náročné.
Ahoj, můj syn má 12m a týden a vstává ráno kolem 6,30, pak usne kolem 9 až půl 10 a to skoro do 12h a pak odpoledne spí ještě kolem 15-16h, ale to maximálně hodinu. Usíná v 19h. Já být tebou, tak dítko zkusím dávát spát dvakrát denně, raději dopoledne a pak po obědě a nebo zkrátit usínání - ne až v 20h, ale dřív. J.
@Lama Lama píše:
Já tedy dám protivné dítě raději spát, i za cenu toho, že bude večer později spát. Zabavovat protivné ospalé dítě mi přijde zbytečně náročné.
Taky tak, přijde mi zbytečné trvat na nějakém „režimu“, když potřeba dítěte je očividně někde úplně jinde.
Mala vstava 7-8 rano. Spat chodi po desate a spi i dve hodiny i dele
skoro pokazde vydrzi az do vecere po sedme kooupeme a jde spat. Jindy kdyz je unavena ji dam spat i odpoledne. napriklad dnes spala od desiti do pul jedny a pak si sla lehnout v pet a vstala kolem sedme a sla spat kolem devate. Ja na tom nic spatneho nevidim
Jsem rada, ze spi a je jedno jestli od sedmi nebo deviti ![]()
Dceři je 13 měsíců a teď měla celkem režimovou změnu, ale snad už se to usazuje. Myslím, že by náš režim byl ideální i pro Tebe.
Ideální průběh: Usne doma v 10-10:30 a spí 1-1,5 hodiny, pak je oběd. Podruhé usne doma ve 14:30 a spí 1-1,5 hodiny. Pak jakžtakž vydrží do sedmi, kdy je večeře, pak koupání, večerníček a v půl deváté až devět spát.
Neoptimální průběh: Vytuhne dopoledne už v devět, další spaní v jednu a v pět už je tak nesnesitelná, že musíme ven (doma v tuhle dobu už neusne) - spí do půl sedmý a pak řádí do jedenácti. Ale nemám na to sílu ji prudit a držet vzhůru, když vidím, jak jí padá hlava a je protivná, jen proto, aby večer celá zničená padla v devět a ne až v jedenáct…
Myslela bych si, že by bylo fajn zkusit najet na náš optimální režim
Máš klid na vaření oběda, odpoledne on ještě vytuhne celkem v klídku, ale ne zas tak pozdě, aby dlouho večer řádil.
Dcera ma rok a spi 2× denne. Jinak by to s ni bylo k nevydrzeni. Vstava tak v 6:30, v 9 nebo o pul 10 jde spat. Spi tak 2 hod a pak jde spat ve 3 a to spi hodinu. Spat chodi v 8.
Radsi ji dam spat, nez abych ji drzela zbytecne vzhuru protivnou. Aspon si neco udelam a jsme spokojeny obe ![]()
@lenaa5 píše:
Ahoj mi mame 15 mesicu a spime hodinu a pul po obede.vic ani tuk. Vstavame kolem 7 rano a vecer spime do 20.
Máme to úplně stejně
malému je skoro 16m