Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, obracím se na Vás s dalším dotazem. Má někdo zkušenost s deratizační firmou? Věc se má tak, že máme problémy s potkany u rodinného domu. Každoročně a to v takovém rozsahu, že se je nedaří vyhubit trávením. Začínám zvažovat deratizační firmu, ale obávám se ceny a hlavně nevím, jestli je to účinné (prý používají stejné jedy, které se dají koupit) a navíc potkani se objevují z městské kanalizace. Máte někdo s takovou firmou zkušenost a vyplatilo se? Nemám ani představu, jak se to může cenově pohybovat. Děkuji za info.
@Pomka Neporadím firmu, ale věc, která celkem funguje. U potkanů je to tak, že mají ochutnavače. Pokud ochutnavač něco pozře a do určité doby zemře, tak to ostatní nejí. My tu před lety měli ohromné problémy - potkani si přes nás udělali dálnici - pendlovali mezi sousedama s králíkama a slepicema se nažrat. Teď jsme si nechtěli otrávit psa a kočku a ani děti, tak jsem hledala, co s tím a našla přípravek, který naředí postupně krev, takže se potkan udusí (nedochází k dostatečné cirkulaci kyslíku v těle), přičemž to návnada ani kočce neublíží. Jsou to takové velmi voňavé pytlíčky a než zahynou, trvá to prý cca 10 dní, přičemž vylezou ven (takže nepochcípají nikde v dírách). Dají se tím trávit i myši. Akorát si teď nevzpomínám na název, ale zkusím se jít podívat, ještě nám jich pár zbylo.
@Pomka Tak jsem to našla a i ten článek, díky kterému jsem na to přišla. My tedy máme ty původní růžové sáčky, tak mě nejdřív trošku zmátla ta barva ![]()
http://www.agromanualshop.cz/…0g-1-100-m2/#…
a tady ten článek:
Teď tady čtu, že zemřou po 3 - 5 dnech, což je divné, ale rozhodně to je ono. Kupovali jsme ty obyč, kolik to tenkrát stálo, si nepamatuju ![]()
@Amys dekuji za tip, zkusim se po tom podivat v mistnich obchodech.
@Pomka Já to v obchodech nenašla - šude nabízeli ratimor a pod. Nakonec jsem to musela ojednat. Je to pár let zpátky a teď jsem tím likvidovala myši (pastičky nějak furt ignorují) a i po těch letech to funguje, takže nelituju. Ale cena je to pořádná, no (mám pocit, že my brali to za těch 800Kč), ale furt to asi bude levnější než firma? ![]()
@Amys Byla jsem v obchodě a koupila jsem ten Ratimor. Ale koukala jsem na složení a mělo by to obsahovat stejnou látku. Uvidím, koupila jsem půlkilové balení, ale bojím se, že to potkany nezahubí, nebo to bude pouze dočasné. Pořád nechápu, proč se tu sdružujou, nic je tu nedrží, jídlo ani zvířata. V kanálech bych je ani neřešila, jenomže nám podhrabují zem a propadá se ![]()
Pokud lezou z veřejné kanalizace je to věc města. Napiš stížnost na městský úřad a musí se postarat. A pokud ne KHS určitě pomůže.
@Katˇula mesto mi odepsalo, ze deratizace se provadi kazdorocne a v tom smyslu, ze se musi zahubit spolecnymisilami a poslali kontakt na deratizacni firmu. Taky jsem presvedcena, ze je to jejich vec, ale co mam delat? Pokud jed nezabere, budu si stezovat dal. Posilala jsem jim i foto der a je to neunosny.