Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky a tatínkové. Můj syn, 12měsíců, právě prodělal rotaviry… byli jsme v nemocnici… No hrůza a děs. Jak to probíhalo u Vás? A máte někdo zkušenosti s tím, že by je dítko dostalo i po druhé???
@kasp.zuzana mame rotaviry za sebou ted, nemocnicic jsme se vyhnuli nastesti, ale byl to zahul. Ted je uz skoro tri tydny po a je uuuplne v cajku. Tak tyden mel jeste klidovejsi rezim, zadne dlouhe prochazky pesky, spis v kocarku a vyhybali jsme se tyden detem. Stejny kmen uz by dostat nemel, ale jiny chytit muze. Aspon mysllim.
Ahoj, dcerka je prodelala, kdyz mela 2 roky a mesic. Do nemocnice na kapacky jsme museli, protoze prakticky nonstop zvracela, prujem, neudrzela v sobe zadnou tekutinu, takze to jinak neslo. Uz je to vic jak rok a pul zpatky a znova uz nic podobneho nemela
Rotavirů je bambilion a navíc pořád mutijí, takže chytit může kdykoli cokoli. Ale nemá cenu se toho bát dopředu, existuje tolik věcí, co se můžou přihodit… proč se tím zabývat..
Starší dcera je měla v 15 měs. Týden byla na jip, přišlo se na ně hned.
Následky si nese částečně do dneska i když už je to lepší.
Ona měla tak nabořenou imunitu, že kolem ní prošel zvracecí/průjmový bacil a hned to chytla, menší dvě děti nic a já a muž taky ne a ona si to vytrpěla za nás všechny, dřív klidně co měsíc několik dni v kuse, křeče, teď už třeba tak 1-2× do roka.
Dětská mi na to jen řekla, že musíme čekat nanejvýš lactobacily a dietu, že časem si vybuduje imunitu a nejspíš měla pravdu, že jisté zlepšení vidím.
Ale rotaviry, jako takové už se ji nevrátili. Dva menší je neměli, ti mají narozdíl od starší i očkování.
Tak vidím, že to opravdu zahýbalo s každým děťátkem. No Náš prcek se z toho vyhrabal do 3 dnů a bez následků… ale upřímně řečeno… kdybych byla bývala věděla, co Nás čeká za trápení, tak bych rozhodně šla do toho očkování…
@kasp.zuzana Ockovani nic neresi, je jen vuci par typum a proti ostatnim nechrani. Synovec je ockovany a mel to uz dvakrat. Zbytecna vakcina
@kasp.zuzana Měli jsme je v 10 měs., byla jsem s malou v nemocnici, taky hrůza…
Ptala jsem se tam dr. a žádná imunita se po prodělání netvoří, takže je můžou klidně dostat znovu.
@prcekniky no mě doktor řekl, že pokud je dostane znovu, tak ve slabší formě…