Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nebyla jsem si jistá, jestli to dát sem nebo do Předškoláčků, ale tady je to asi příhodnější.
Mám šestiletou dcerku, poslední dobou si začala stěžovat na bolesti nohou. Zezačátku to vypadalo jako klasické růstové bolesti - po večerech ji bolely holeně, byla uplakaná, ukňučená.
Nedávno si na to ale začala stěžovat i ráno a daleko výrazněji než večer - když ji budím do školky, začne pobrekávat, že ji bolí nožky, že nemůže chodit… samozřejmě, celé to zapadá do obrazu ranního nechutenství ke všemu, vadí jí světlo, nechce se jí oblékat se, sedí na zemi a brečí, že si nechce čistit zuby… tak jsem to brala jako celkový stav, prostě se jí nechce vstávat, není ranní ptáče.
U doktorky jsme byly, nohy jí prohlédla a mluvila celou dobu o růstových bolestech…
Jenže to trvá už fakt několik týdnů a mně to ranní kňučení hrozně „vadí“, nedokážu posoudit, do jaké míry si to dcera „vymýšlí“ a do jaké míry jí to může opravdu bolet… pamatuju si růstové bolesti nohou u sebe, bylo to hnusné, ale bolelo to jen večer…
Vstáváme s předstihem, aby měla čas se probrat a stejně je problém. Dřív to bylo v pohodě, ráno byla sice otrávená, ale vstávala „bez keců“ - teď je jak puberťák.
Já samozřejmě chápu, že je to ráno takové otravné a že by radši zůstala doma, ale to prostě nejde.
Nicméně dotaz zní - setkaly jste se u svých dětí v podobném věku s bolestmi spojenými s růstem, byly potíže i poránu a co vám pomohlo?
Naši mi vždycky dali prášek. Dnes už vím, že to byl jen b-komplex, ale tenkrát jsem jim fakt věřila
Ta bolest je hnusná, u mě to byly hlavně lýtka.
Ahojky
Kamarádka to měla u syna a měl to z nedostatku magnesia mel krece a bolesti v nohou..Tak mu davala magnesium a kupovala magnesku, ale samozrejme to nemusi byt to co ma vase mala, ale i to je mozne
@Run
Taky jsem jí párkrát loupla cucací lišejník s céčkem ![]()
Jen mě trochu znepokojuje, že si stěžuje na bolest ráno, pamatuju si, že mě to vždycky bolelo večer… asi je to nesmysl a o nic nejde, jen nedávno prodělala neštovice a ve školce mají streptokoka, ne že by to nutně mělo mít souvislost s nohama, ale máme v rodině divný nemoci, ségře se prodělaná salmonela usadila v rameni, já měla z přechozené mononukleózy zánět uzlin, druhá ségra haemophilla v uchu… ![]()
@Amys píše:
@Fireangel A je to jen ráno, během dne si nestěžuje?
Tak během dne je ve školce, učitelky nic neříkaly, a odpoledne lítá, kolo atd.
Večer je unavená, to chápu bolest, i když se ji teď snažím trochu krotit - je jak perpetuum mobile.
Hodně vyrostla, připadá mi, že teď prodělává nějaké silně emocionální období, fakt je jak puberťák - tak to přičítám tomu.
Ale ano, stěžuje si jen večer a ráno.
@monisekst píše:
AhojkyKamarádka to měla u syna a měl to z nedostatku magnesia mel krece a bolesti v nohou..Tak mu davala magnesium a kupovala magnesku, ale samozrejme to nemusi byt to co ma vase mala, ale i to je mozne
Vidíš, hořčík mě nenapadl - já ho beru kvůli cvičení, občas mám křeče ve svalech, takže ho mám stabilně doma.
Mrknu na DDD, ale asi bych jí spíš koupila Magnesku. Dobrý nápad, díky… ![]()
A co hořčík? Já ho jako dítě brala, chytaly mě křeče do lýtek a bylo to fakt hrozný, doteď mě občas chytne v noci hnusná křeč a nohy mě z toho bolí ještě ráno ![]()
Já si myslím že by jí to mohlo pomoct zkusit to pár dnů třeba to zabere
Tak hodně štěstí a dyštak dejte vědět..Jestli byl něaký účinek
Ta magneska si myslím že je fajn ![]()
Já teď řeším s malou spánkovou poruchu a ptali se mě taky na bolest nohou po ránu. Říká se tomu tuším syndrom neklidných nohou
Moje to teda nemá, ale tohle by mohlo být ono
@Fireangel píše:
Tak během dne je ve školce, učitelky nic neříkaly, a odpoledne lítá, kolo atd.
Večer je unavená, to chápu bolest, i když se ji teď snažím trochu krotit - je jak perpetuum mobile.
Hodně vyrostla, připadá mi, že teď prodělává nějaké silně emocionální období, fakt je jak puberťák - tak to přičítám tomu.
Ale ano, stěžuje si jen večer a ráno.
Tak ji ve spánku nejspíš chytají křeče a ráno ji o bolí. Taky být tebou, tak nasadím hořčík. Bývá to nedostatkem hořčíku a vápníku. Kdyby ji to bolelo pořád, tak tů může být třeba předzvěst nějaké nemoci, ale takhle fakt spíš ty křeče (které zaspí).
Mame podobny problem. Dceri je take presene sest. U nas to zacalo shodou okolnosti po ockovani, tazke me napadlo, jestli nema nejak podrazdenou nervovou soustavu. Trva to vlastne od konce prosince do ted. Vecer i rano, obcas taky kdyz se nastve, neco se ji nelibi, tak jako kdyz je to i spoustec. Vypada to, ze ji to boli hodne, zkousela jsem nohy ruzne masirovat, nahrivat. Nic moc nepomaha. Magnesium a B komplex jsem taky zacala davat. Muzu se zeptat, jak je na tom dcera zakladatelky po dvou letech? Pomohlo Vam neco krome tech vitaminu?