Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, je možné vést dítě v autosedačce klasicky vepředu? Vím, že se takhle vozívají ty vajíčka otočená protisměru jízdy s vypnutým airbagem. Takže nevidím důvod, proč bych nemohl dát dítě v autosedačce normálně dopředu po směru jízdy.
Mám jet za příbuznými odvézt nějaký nábytek a oni bydlí na horách v Rakousku, tak že bych vzal sebou děti a po práci bysme šli na lyžování. V dodávce je možnost sezení jen vepředu.
@gabrriel jo, můžeš tak děti vozit. Sedačku co nejdál.. ale.. nwm, zda mají stejné podmínky i v Rakousku, takže bych měkká na jejich pravidla
osobně vepředu vozím jen v nouzi nejvyšší a od cca 7 let ![]()
Vozim tam jen miminko když jedu sama někam dál. Větší děti bych tam nedala. Ale můžeš.
@martina.se píše:
@gabrriel jo, můžeš tak děti vozit. Sedačku co nejdál.. ale.. nwm, zda mají stejné podmínky i v Rakousku, takže bych měkká na jejich pravidlaosobně vepředu vozím jen v nouzi nejvyšší a od cca 7 let
Tak oni jsou 7 a 11, takže to nejsou žádný batolata, ale sedačku ještě mít musí. Starší teda už je na hraně s podsedákem.
Jinak normálně jezdí vzadu, ale to v té dodávce nejde.
@gabrriel píše:
Tak oni jsou 7 a 11, takže to nejsou žádný batolata, ale sedačku ještě mít musí. Starší teda už je na hraně s podsedákem.Jinak normálně jezdí vzadu, ale to v té dodávce nejde.
Jak je na hraně s podsedákem?
Nevozím tam ani dítě, které už sedačku nepotřebuje, pokud to není nezbytné. Sedadlo smrti.
@unuděná píše:
Nevozím tam ani dítě, které už sedačku nepotřebuje, pokud to není nezbytné. Sedadlo smrti.
tak tak.. mladší 10 let, už má 154cm, ale my jedeme že až od 12ti ![]()
Myslím,, že v Rakousku je zakázáno vozit děti na předním sedadle v osobním autě. Jak je to s jinými druhy vozidel nevím, ale předem bych si tuto informaci raději zjistila.
Neznalost zákonů neomlouvá a pokuty jsou vysoké.
Ano, vezt vepředu dítě v sedačce můžeš. Musí být sedačka co nejdále od palubove desky, aby v případě nárazu nedošlo k popálení od airbagu. Já vpředu vozím děti běžně. Vzadu totiž oba zvracejí. Ale my nejezdíme moc.
@gabrriel píše:
Tak oni jsou 7 a 11, takže to nejsou žádný batolata, ale sedačku ještě mít musí. Starší teda už je na hraně s podsedákem.Jinak normálně jezdí vzadu, ale to v té dodávce nejde.
Tak tohle úplně ok
@Veru1987 píše:
Jak je na hraně s podsedákem?
Sedačka je povinná do určité výšky a váhy. Výšku máme akorát, váhu ještě ne.
Zagooglil jsem a Besip píše, že v Rakousku je vyloženě zakázáno vést dítě na přední sedačce do 14 let. Jenže když auto nemá zadní sedačku ![]()
@gabrriel píše:
Sedačka je povinná do určité výšky a váhy. Výšku máme akorát, váhu ještě ne.Zagooglil jsem a Besip píše, že v Rakousku je vyloženě zakázáno vést dítě na přední sedačce do 14 let. Jenže když auto nemá zadní sedačku
To ale není pravda. U nás v čr musí splňovat výšku nebo váhu a dokonce výška je důležitější, nebo pak nejde pas přes krk. Kolik měří starší dcera?
@Veru1987 píše:
To ale není pravda. U nás v čr musí splňovat výšku nebo váhu a dokonce výška je důležitější, nebo pak nejde pas přes krk. Kolik měří starší dcera?
No právě něco okolo těch 150, ale hmotnost má tak 32. No možná už víc, posledního půl roku jsme ji nevážili a je vidět, že ženské hormony začínají pomaličku pracovat. To že výška je důležitá kvůli poloze pásu vím a proto raději má právě podsedák. Sedačku jako takovou už jen výjmečně, ale říkal jsme is, že do Rakouska bych ji radši vytáhnul
@gabrriel píše:
No právě něco okolo těch 150, ale hmotnost má tak 32. No možná už víc, posledního půl roku jsme ji nevážili a je vidět, že ženské hormony začínají pomaličku pracovat. To že výška je důležitá kvůli poloze pásu vím a proto raději má právě podsedák. Sedačku jako takovou už jen výjmečně, ale říkal jsme is, že do Rakouska bych ji radši vytáhnul
Jak bude mít 150cm tak už je v pohodě. A za mě lepší bez sedáku než s ním. Sedáky nemám ráda. Dcera má sedačku a bude na ní až do těch 150cm. Ono ty 4 kg do těch 36 může taky nabírat slečna i 2 roky…
Skoro desetileteho (148 cm a 30 kg) tam vozím běžně už skoro dva roky. Když jedeme bez něj, jede tam sedmilety (135 cm a 30 kg), jen mu snizim opěrku. Sedadlo musí být co nejvíc vzadu a airbag zapnutý. Nejdřív jsem tam vozila, protože vzadu mám druhý pás rozbitý, ale pak jsem přišla na to, že mi to vlastně vyhovuje. Spolu vzadu dělají bordel, odděleně se cestuje krásně. A navíc vepředu si můžeme povídat, zezadu hůř slyším a nesoustredim se tolik na řízení.
Ale v Rakousku nevím.