Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
Našim klukům bude brzy 10m a čeká nás cesta autem 2,5 hodiny, stejně jako každý měsíc. Ale kluci v době cesty poprvé nebudou spát. Bohužel v době spánku už jet nemůžeme. Vždy prospali cca 1, 5 hodiny, pak se půl hodiny zabavili hračkami a pak řvali… A já teď nevím, co si počít
… Hrozně jim vadí, že ze sedačky nic nevidí a hlavně, že nevidí na sebe navzájem. Nemáte někdo nějakou radu jak tak malé děti zabavit? Cca 2 hodiny jedeme po dálnici, tak tam není moc možnost zastavovat.. Budu ráda za jakékoli rady.
Doma je nejvíc baví se vším házet a do všeho bouchat, chodit kolem nábytku a tak… Takže doma s žádnymi „klidnými“ činnostmi neuspěji.
Doporucuji do auta bednu s hrackami, ideálně co ty moc neznaji a zkoušet je tím zabavit. Jeli sme tak s dcerou cca 5 hodin. Ke konci už sem nevěděla co, ale stačil ji i balíček papírových kapesniku co rozškubala.
@JancaS84 ten balíček kapesníků je super nápad
mě právě napadlo dát jim něco, co doma nemůžou mít… Jelikoz hračky je baví jen rozhazovat… Už jsme pořídili i volanty do auta na sedadlo ale zatím s tím o to sedadlo jen bouchaji…
@Elea9 píše:
@JancaS84 ten balíček kapesníků je super nápadmě právě napadlo dát jim něco, co doma nemůžou mít… Jelikoz hračky je baví jen rozhazovat… Už jsme pořídili i volanty do auta na sedadlo ale zatím s tím o to sedadlo jen bouchaji…
Jo ještě se ji docela libili knížky se zviratkama a říkat jak dělají, ale to nevím jestli zvládnes na obě strany. Sedíš mezi nimi předpokládám. Pak i jednou pomohlo když sme se s manželem vyměnili, jestli oba ridite.
@JancaS84 u nás bohužel knížky zatím ve většině případů nahrazují kousátka, která už jsou asi moc nudná
Jinak držet jednou rukou knížku a zároveň otáčet už jsem se musela naučit. Manžela teď nemůžou pořádně vidět ani doma, kolikrat se nesmí ani přiblížit. Občas mám pocit, že se z nich zblaznim ![]()
@Elea9 co krupky?? Bordel z toho neskutečný, ale deti se zabaví a kdyby jste nedejbože bbourali, tak to ty deti neumlati.
A koupit jim zrcatka na sedadlo? Skrz ne by na sebe trochu videli
…ja i vzdycky, kdyz nekam dlouho jedeme, tak kupuji uplne novou hracku, jelikoz ji nezna, tak ho celkem zabavi-vy mate vyhodu, ze muzete kazdemu koupit jinou a az je prestane bavit, tak jim je prohodit a ziskat tak cas navic
…pak uz me napada jen kupa jidla nebo pisnicky na flashku do radia (my takto jezdili prvnich 11 mesicu se zvukem vysavace na flashce
)…a nebo neslo by jim vyjimecne treba zrusit spanek pred cestou, aby pak byli do auta unaveni?
@Elisaaa píše:
A koupit jim zrcatka na sedadlo? Skrz ne by na sebe trochu videli…ja i vzdycky, kdyz nekam dlouho jedeme, tak kupuji uplne novou hracku, jelikoz ji nezna, tak ho celkem zabavi-vy mate vyhodu, ze muzete kazdemu koupit jinou a az je prestane bavit, tak jim je prohodit a ziskat tak cas navic
…pak uz me napada jen kupa jidla nebo pisnicky na flashku do radia (my takto jezdili prvnich 11 mesicu se zvukem vysavace na flashce
![]()
)…a nebo neslo by jim vyjimecne treba zrusit spanek pred cestou, aby pak byli do auta unaveni?
Souhlasim. Jen pozor na to jidlo. Kdyz se dite zacne dusit v autosedacce na dalnici, tak to je prusvih.
@Elea9 píše:
Zdravím maminky,
Našim klukům bude brzy 10m a čeká nás cesta autem 2,5 hodiny, stejně jako každý měsíc. Ale kluci v době cesty poprvé nebudou spát. Bohužel v době spánku už jet nemůžeme. Vždy prospali cca 1, 5 hodiny, pak se půl hodiny zabavili hračkami a pak řvali… A já teď nevím, co si počít… Hrozně jim vadí, že ze sedačky nic nevidí a hlavně, že nevidí na sebe navzájem. Nemáte někdo nějakou radu jak tak malé děti zabavit? Cca 2 hodiny jedeme po dálnici, tak tam není moc možnost zastavovat.. Budu ráda za jakékoli rady.
Doma je nejvíc baví se vším házet a do všeho bouchat, chodit kolem nábytku a tak… Takže doma s žádnymi „klidnými“ činnostmi neuspěji.
V kolik jedete a v kolik normálně spí?
U nas pomáhalo zrcátko na sedadlu vzadu - mohl tak koukat, křupky, má 2 hračky jenom pro jízdu autem - takové senzorické, co něco dělají, šustí, pískají a je na nich spousta zkoumání
a oblíbené veliké křupky taky jenom pro auto. Takže v autě se vždy potěší, že je dostane. Když už se nudil, tak cokoliv, co nezná - balíček kapesníků, peněženka se zipem, něco z nákupu np. v papírovém obalu, pak hudba, když už bylo zle, tak jsme oba s manželem zpívali nebo dělali krátké přestávky, kde mohl lézt. 4-5 (6) h jsme takhle do roka jeli několik krát a dalo se.
@Elisaaa kluci jsou děsně složité osobnosti… U těch zrcátek se vztekají že mna ne nedosáhnou a nemůžou s nimi házet
no a stim jídlem je to taky složité… Jedná krupka jim nevystaci ani na minutu
Máme takové malé kukuřičné hvězdičky, ale těch jsiu zase schopni sníst klidně celé balení
ty máme když jedeme k doktorce…
@Veru1987 jedeme o půl čtvrté, spí od jedné, půl druhé do cca půl třetí až třetí, záleží jak usnou dopoledne.
A v jaké sedačce jezdí?
Já tu budu jediná, ale nepomohlo nic.
Jakmile se dítě poutalo do sedačky, řev.
Hračky, kapesníky, peněženka, atd…vždy na chvíli.
Naštěstí je dítě váhově i výškově větší a v 9 měs. ok sedělo, lezlo a stálo. Šlo do sedačky 9-18 kg. Konečně vidí ven, sedí u toho, kouká okolo a je klid.
Jinak má stále k dispozici hračky, atd..
Jezdíme tedy hodně, několikrát do týdne i delší střeky.
Na dálnici vede levý pruh a pak ideálně průjezd městem, tam se pořád něco děje ![]()
Ale taky jsem už stála na blikačkách, jelikož dítě bylo modré řevem. Ne vždy se zadaří ( jsem řidič). Ale proti tomu, co se dělo ve vajíčku, je to teď zlaté.
Ale 4-6 hodin v kuse bych jela jen v noci. Nejsem sebevrah ![]()
@kocourGarfield píše:
A v jaké sedačce jezdí?
Já tu budu jediná, ale nepomohlo nic.
Jakmile se dítě poutalo do sedačky, řev.
Hračky, kapesníky, peněženka, atd…vždy na chvíli.
Naštěstí je dítě váhově i výškově větší a v 9 měs. ok sedělo, lezl a stálo. Šlo do sedačky 9-18 kg, konečně vidí ven a sedí u toho, kouká okolo a je klid.
Jinak má stále k dispozici hračky, atd..
Jezdíme tedy hodně, několikrát do týdne i delší střeky.
Na dálnici vede levý pruh a pak ideálně průjezd městem, tam se pořád něco děje
Ale taky jsem už stála na blikačkách, jelikož dítě bylo modré řevem. Ne vždy se zadaří ( jsem řidič), ale proti tomu co se dělo ve vajíčku je to teď zlaté.Ale 4-6 hodin v kuse bych jela jen v noci. Nejsem sebevrah
Nejsi jedina, u dcery take nepomahalo nic. Pokud se nejelo na noc, tak ani behem 3hodinove jizdy ani na chvilku neusnula, bez ohledu na denni cas. A celou cestu by vriskala. Pomahal jedine muj zpev, zadne hracky ani jidlo. Pozdeji manzel objevil na Spotify Pisnicky z vecernicku, takze nam znely v aute porad dokola a docela zabiraly.
@Janča6 písničky pomohly jen někdy. Většinou když začalo řvát, nepomohlo nic.
Ono tedy nesnášelo sedačku už od novorozence, jen věkem se to horšilo. ![]()
Stejně jako korbu od kočáru. Žádné spací miminko, co tam spí i 2 hodiny. Žádná super procházka. Jestli v ní byl 3× ok tak to bylo moc ![]()
Asi to mělo souvislost.