Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S.a.n.y6444 píše:terka85 píše:obcanku jsem si menila v srpnu s tim ze mi tam napsali maleho…asi se to tedy zmenilo ted novem roce
Ahojky, také jsem to teď řešila. Dítě již do občanky rodičů zapsat nejde, má místo toho svoji občanku. Tak jsme mu pořídili pas, protože jak píše Sany platí všude…ze uz to nejde..
Asi je to teď po novém roce jinak. Cca před třemi týdny jsem si to zjišťovala a právě jsem se ptala i na zapsání dětí do OP rodičů a paní mi řekla, že to už nejde…
terka85 píše:S.a.n.y6444 píše:Asi je to teď po novém roce jinak. Cca před třemi týdny jsem si to zjišťovala a právě jsem se ptala i na zapsání dětí do OP rodičů a paní mi řekla, že to už nejde…terka85 píše:obcanku jsem si menila v srpnu s tim ze mi tam napsali maleho…asi se to tedy zmenilo ted novem roce
Ahojky, také jsem to teď řešila. Dítě již do občanky rodičů zapsat nejde, má místo toho svoji občanku. Tak jsme mu pořídili pas, protože jak píše Sany platí všude…ze uz to nejde..
nevim ale na co jsou ty obcanky…myslim si ze staci obcanka od 15 a do te doby staci treba ten pas,,,
@S.a.n.y6444 píše:
nevim ale na co jsou ty obcanky…myslim si ze staci obcanka od 15 a do te doby staci treba ten pas,,,
Souhlasím. Njn takovéhle kraviny, to by jim šlo vymýšlet…
To jsou šílené obstrukce, nevím, proč u Těch malých to nejde, jak to bylo. My jsme na první pas fotili tak, že je nám řekli, že dítě musí být ve vzpřímené pozici a museli jsme miminko držet v ruce a podpírat mu hlavičku. V leže ho nechtěli fotit. To je fakt nedomyšlené.
Dělala jsem malému pas v 3/12 a vše proběhlo ok, jen malé doplnění. Pokud žádáte pro dítě o první cestovní doklad potřebujete ještě rodný list zákoného zástupce(tj. matky nebo otce, podle toho kdo jde s dítětem o doklad žádat).Celkem tedy rodný list dítětě a rodič doloží svůj rodný list a OP.
@amss píše:
Dělala jsem malému pas v 3/12 a vše proběhlo ok, jen malé doplnění. Pokud žádáte pro dítě o první cestovní doklad potřebujete ještě rodný list zákoného zástupce(tj. matky nebo otce, podle toho kdo jde s dítětem o doklad žádat).Celkem tedy rodný list dítětě a rodič doloží svůj rodný list a OP.
to neni pravda po me to nikdo nechtel jen rodny list od ditete a muj OP prukaz to bylo vse.
@S.a.n.y6444 píše:
to neni pravda po me to nikdo nechtel jen rodny list od ditete a muj OP prukaz to bylo vse.
@amss píše:
asi si úředníci vykládají podle svého všude jinak ![]()
já dávala jen RL dítka a moji občanku
OP prý neplatí v chorvatsku protože ač je v EU není v schengenu..pozor na to !
@xsroubekx píše:
OP prý neplatí v chorvatsku protože ač je v EU není v schengenu..pozor na to !
Jestli ono to nebude hlavně tím, že Chorvatsko v EU ještě není.
jak je to ted tedy ohledne tech pasu? maly bude mit do mesice OP, po schengenu to tedy plati, nebo musim delat jeste pas? diky moc
@Lilišák píše:
jak je to ted tedy ohledne tech pasu? maly bude mit do mesice OP, po schengenu to tedy plati, nebo musim delat jeste pas? diky moc
Pokud cestujete do země, která je v EU tak dětský občanský průkaz stačí. My teď taky nechávali klukům udělat OP, protože v létě vyrážíme na Slovensko a tam nám občanka bude stačit. Stálo nás to pro jednoho 50,– Kč a hlavně to odbavení na úřadě bylo přímo bleskové narozdíl od té fronty na pasy. Tak hlavně šťastnou cestu
!
@Lilišák píše:
@Sýkorka2 jee tak to mam radost, diky ! vam taky
Taky mám občanku pro malou, nechtělo se mi stát frontu na pas.
@mag píše:
Taky mám občanku pro malou, nechtělo se mi stát frontu na pas.
Můžu se zeptat, jak to probíhá u vyřizování OP? Jedeme „jen“ na Slovensko, ale bez cestovních dokladů pro děti si to nelajznu a přiznám se, že když kolem toho byl humbuk, já si vůbec neuvědomila, že SK je zahraničí a nějak jsem na to vůbec nereagovala (manžel je Slovák, jezdíme tam pravidelně)…a teď mi to došlo, musíme odjet 14.7. Stihneme to? Jak dlouho vyřizují? A vyfotí děti přímo tam? Díky