Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@daschiki2 píše:
Můžu se zeptat, jak to probíhá u vyřizování OP? Jedeme „jen“ na Slovensko, ale bez cestovních dokladů pro děti si to nelajznu a přiznám se, že když kolem toho byl humbuk, já si vůbec neuvědomila, že SK je zahraničí a nějak jsem na to vůbec nereagovala (manžel je Slovák, jezdíme tam pravidelně)…a teď mi to došlo, musíme odjet 14.7. Stihneme to? Jak dlouho vyřizují? A vyfotí děti přímo tam? Díky
Ahoj!
Máme teď čerstvou zkušenost, tak snad poradím. Jedeme taky na Slovensko, takže jsme se rozhodli taky „jen“ pro dětské občanky. Jejich zhotovení trvá přibližně měsíc, takže to v pohodě ještě stihnete. Na úřadě přd námi byl jen jeden pán, takže jsme se hned dostali na řadu. Chtěli po nás rodné listy dětí a moji občanku (jako zákonného zástupce). Vyfotila nás paní přímo tam u stolu. Kluky jsem si jednoho po druhém vždycky vzala na klín a paní jim řekla , že se mají koukat do foťáku, aby měli rovně hlavu. Pak nám fotku ukázala a ptala se mně, jestli je to v pořádku nebo jestli má fotit ještě jednou (mladší na fotečce vypadá jako kakabus, ale on se na cizí paní usmívat nebude
). Platit budeme 50,–Kč. Tak neváhejte a vyřiďte si to, je to opravdu v pohodě. A šťastnou cestu na Slovensko. My jedeme 19.7. ![]()
stazinka09
Sýkorka2
děkujiiiii moc
Já jsem byla tak pěkně „v pohodě“ a smála se jak ve zprávách o tom mluvili, že lidi stojí fronty na pasy…a já se pod fousy chechtala, že mi nemusíme, protože nejedeme nikam do zahraničí nebo k moři…a jak mi spadla čelist
, když jsme si uvědomila, že moje napůl slovenské děti musí mít vlastně pasy taky, protože můj muž Slovák = cizinec, to, kam jezdíme co čtvrt roku = cizina
hups…to mám za tu škodolibost
Tak děkuju moc…
my to budeme vyřizovat v Blansku, takže menší město…snad to bude v pohodě! Šťastnou cestu všem! ![]()
@daschiki2 píše:
stazinka09Sýkorka2
děkujiiiii mocJá jsem byla tak pěkně „v pohodě“ a smála se jak ve zprávách o tom mluvili, že lidi stojí fronty na pasy…a já se pod fousy chechtala, že mi nemusíme, protože nejedeme nikam do zahraničí nebo k moři…a jak mi spadla čelist
, když jsme si uvědomila, že moje napůl slovenské děti musí mít vlastně pasy taky, protože můj muž Slovák = cizinec, to, kam jezdíme co čtvrt roku = cizina
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tak děkuju moc…
my to budeme vyřizovat v Blansku, takže menší město…snad to bude v pohodě! Šťastnou cestu všem!
Není zač. Na OP takové fronty nebývají. Zkus si zavolat na úřad, že jdeš s dětma a jestli tě nemůžou objednat na určitou hodinu. Nemusela bys pak čekat, někde to tak dělají, ve vlastním zájmu ![]()
Hezkou dovolenou
@daschiki2 píše:
stazinka09Sýkorka2
děkujiiiii mocJá jsem byla tak pěkně „v pohodě“ a smála se jak ve zprávách o tom mluvili, že lidi stojí fronty na pasy…a já se pod fousy chechtala, že mi nemusíme, protože nejedeme nikam do zahraničí nebo k moři…a jak mi spadla čelist
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tak děkuju moc…
my to budeme vyřizovat v Blansku, takže menší město…snad to bude v pohodě! Šťastnou cestu všem!
Jé, v Blansku? My jsme vyřizovali v Boskovicích a to bych řekla, že je s Blanskem hodně podobné. No a jak jsem psala bylo to naprosto v klidu a pohodě, naprosto bez front. Asi většina lidí si vyřizuje spíš ten pas než občanku.
No a Blansko znám, čtyři roky jsem tam jezdila do školy. To jsme skoro sousedky
![]()
@Sýkorka2 píše:
Jé, v Blansku? My jsme vyřizovali v Boskovicích a to bych řekla, že je s Blanskem hodně podobné. No a jak jsem psala bylo to naprosto v klidu a pohodě, naprosto bez front. Asi většina lidí si vyřizuje spíš ten pas než občanku.
No a Blansko znám, čtyři roky jsem tam jezdila do školy. To jsme skoro sousedky![]()
Ahojky, nevíte jak dlouho trvá vyřízení toho pasu? a jestli se dává nějaký prozatimní, než se vyhotový. děkuji
@marky5 píše:
Ahojky, nevíte jak dlouho trvá vyřízení toho pasu? a jestli se dává nějaký prozatimní, než se vyhotový. děkuji
na vyřízení pasu je lhůta 30dní. Někdy bývá hotov dřív, je dobré si zavolat. Prozatímní doklad se nevydává, pouze u OP pro dospělého. Pak je služba pas expres to je myslím do 3dnů, ale nejsem si jistá na 100% a odpovídá tomu maxi poplatek za vyřízení.
Chtěla bych se zeptat, pokud jedu do ciziny Italie a mam děti psane v občance musi mit pas, nebo to stači že je mam v občance ![]()
@kuczmanka píše:
Chtěla bych se zeptat, pokud jedu do ciziny Italie a mam děti psane v občance musi mit pas, nebo to stači že je mam v občance
asi by mela stacit obcanka, ale ja bych kadopadne mela s sbou i pasy vsech. Hlavne pri soucasne situaci s uprchliky. v op nemas jejich fotky, jak dokazes, ze jsou tvi?
@kuczmanka : děti musí mít vlastni občanský průkaz nebo pas, zapsání v tvé OP není doklad totožnosti děti.
@MarieOVMUC : promin, byla jsi rychlejší, já to tukám na mobilu ![]()
@myskalucka ja si nebyla jista:)rikala mi to pani na urade, ale cert se v tom vyzna, porad se vsechno meni:) kazdopadne pasy, ja ych bez pasů nejela ani do polska:)
Dítě vyfotí úřednice přímo na úřadě. Sepíše žádost, ty zaplatíš poplatek 50Kč. Mají na vyřízení měsíc, ale mě říkali, že si můžu zkusit zavolat už za 14dní, někdy je to dřív, ale spoléhat se na to nedá, záleží asi kolik toho je na vyřízení.
ǔřednice byly milé a šikovné, podařilo se. na pasech to bylo horší, tam chtěli, aby šla malá sama do uzavřené kabinky, no tak to byla scéna veliká. Jo a na pasech úděsná fronta v malé nevětrané chodbičce.
Jsme menší město, objednat se nelze na určitou hodinu a tak jsme museli do fronty. Nic děsnýho asi 35min čekání. Nejhorší bylo udržet dítě v klidu na focení