Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky, prosím je tu maminka, co byla v posledních letech hospitalizována s malým dítětem na plastice na Vinohradech? Jak to tam probíhá a hlavně jak je to s Jirkou a kojenim tam? Syn je stále často kojeny a docela Ted fixovany na mě, tak se toho děsím. Kde je ten den, kdy je dítě na jipce, maminka ubytovana? Je to v budově nebo v jiné a když dítě place, volají jí nebo nechávají dítě vyplakat? Děkuji za informace ![]()
Ahoj, byla jsem na Vinohradech vloni, sice na jiném oddělení, ale mohli by to mít podobně, když je to stejná nemocnice. Pokud bylo dítě na JIP, maminka byla ubytovaná na dětském lůžkovém oddělení. U dítěte mohla být po celý den, přišla si na to lůžkové třeba jen na oběd a večeři. A když dítě plakalo nebo byl nějaký problém, tak ji volali.
@iila děkuji a takže si byla ubytování ve stejné budově? Já mam strach teda i z noci. Syn spi s námi v posteli a když mě neciti, budi se i co 30 minut. Trochu se uklidnuji, že bude po operaci, takže unavený, ale zase ho bude probouzet bolest. ![]()
Ležela jsem se synem primo na plastice pred 4 lety. detske odd. i jip byli na jednom patre, jakoby zaroven s detskym oddelenim.kdyz byl syn na jipu, lezela jsem primo na odd. detske plastiky, na jip jsem za nim dochazela.pak mi ho dali normalne na pokoj.uz jsem nekojila, bylo mu 16m.ale maminka, co tam se mnou lezela, mela miminko po operaci rozstepu rtu a normalne kojila. i na jipu.
Na postel jsem si syna kolikrat brala i na spani kdyz byl neklidny. sestricky to tolerovali. samozrejme varovali pred padem a tak.
@damdam Dekuji za informace. Ja se synem lezel v Pardubicích 2× a take jsem ho mela v posteli. Tak jsem rada, ze i tam ho budu moci mit u sebe. Jen mam proste strach z toho dne a noci na jipce. On je ted proste maminak. A ted mu zacalo obdobi, kdy chce byt semnou a jak by ho mel hlidat nekdo, tak place a hleda me. A to se ho snazi i zabavit. Je schopny brecet i 30 minut, nez dojedu domu. Takze mam strach, aby se neprobral a sestricky ho nezkusily nechat vybrecet a ze se uklidni, coz on proste neuklidní. Pocitali jsme, ze na operaci pujde az kolem 3-6 roku a to uz by byl lepsi vek na tohle. Jen doktori to chteji udelat radeji uz ted.
@rachele a co maleho ceka za zakrok? take nejaky rozstep, ci nasledky rozstepu?
Syn mel rozstep mekkeho patra(na ktery se prislo az v jeho 15 mesich).normalne jsem kojila.bylo to hodne malinky ta dirla v patre. jeste ma hypospadii(to ho ceka take plastika, ale vicemene zalezi na nas kdy),nechame to tak na jeho 10 rok.
Neboj, kdyz bude na jipu k neutiseni, vetsinou sestricky pro maminku dosli kdykoliv.
@damdam Ma na prave rucicce na palecku posledni clanek vcetne nehtiku 2×, ale je to spojene kuzi, takze to neni tak videt a jen tak si toho clovek nevsimne. Ale ma tam spatne narostly i kloub mezi 1 a 2 clankem a i spodni clanek, ktery vypadal ok je nestandartni a prstik zakriveny, takze to chteji delat driv nez mysleli. Take mysleli, ze bude stacit jedna operace, ale podle rtg minimalne dve. Druha teda asi az v cca 6 letech.
@rachele aha,vypada to slozite, ale urcite pro spravny rust je operace dulezita.budu vam drzet palce, at vse dobre dopadne!!
Děkuji. A ještě se Zept, jak to bylo s jídlem a pitím pred operaci? Když už se nezmění nic? @damdam
Mohlo se kojit a podat jidlo do pulnoci, pak uz ne.
A po operaci za hodinu se mohlo podat piti, za dve hodiny jidlo.
@damdam Aha, a kdy se šlo na sál? O jídlo ani tak nejde, syn zatím jen trochu ujida, ale o pití. V noci až k ránu se koji poměrně často. Tak doufám, že když se nesmí jíst od půlnoci, tak nás v 8 vezmou, aby se nestresoval dlouho. Ani dudak nepouziva, aby bylo čím ho uklidnit. Uklidni se zase u prsa.
Vetsinou se chodilo na sal od 8:hodin. poradi uz bylo urceno, to nevim, jestli se da nejak ovlivnit.
Ono zalezi s tim pitim, kdo bude slouzit. nektere sestricky treba povolili se jeste napit kolem 3-4 rano. kazda mela trochu jiny pristup.
@damdam A to nemohli ani děti co šli až třeba v 10 hodin pít od půlnoci? Asi se ptám blbě, ale nikdy jsme tohle neresili ani v okolí, tak mi to přijde vůči dětem kruté, aby nepili tak dlouho. Dcera byla pod narkozou 2×, ale akutne, takže tam se piti také neresilo.
Bohuzel je to tak.se synem jsem lezela jeste na jinem odd.na Vinohradech a bylo to stejne.Kasi jsem mu mohla dat do pulnoci a posledni piti kolem 3.ranni.pak se vse muselo schovat, aby to dite nelakalo. nejdriv byla vizita, cca od 7 a pak od 8 se chodilo na sal.vzdy tak pul hodky pred zakrokem davali synovi premedikaci, takovou oblbovacku, aby jel na sal uz v takovem polotranzu.ale byl uz vetsi, tak mozna proto.