Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
máte někdo zkušenost s Pansofií v Českém Krumlově? Jde mi především o dětskou skupinu (školičku).
Předem děkuji za jakékoli informace ![]()
@Emilie, já se tam právě chystám, že bych se tam ráda mrkla. Malá je březnová, takže dostat jí do státní školky teď není reálné. Ale potřebuju pracovat, takže někam jí udat potřebuju
Stačí mi 2 či 3 dny v týdnu. Na stránkách jsem četla, že je to pro děti od 3 let, ale výjimečně i mladší. Tak bych chtěla zjistit, jestli je šance, že by mohla chodit malá tam, než by klapla školka. A kolik je tak dětí v té skupině?
Skupinka je to velice malá a péče velmi individuální. Úplně přesný současný počet ti neřeknu, taky proto, že řada mamin preferuje právě nárazové hlídání. V létě bylo dětiček více, cca 8 - 10, na podzim okolo pěti. (Taky určitá nemocnost, takže reálný počet byl ještě nižší.) Co se týče věku, jde hlavně o určitou samostatnost holčičky. A tím nemyslím, že musí být samoobslužná třeba na záchodě, to jí teta pochopitelně pomůže. (Včetně „nehod“ - to jsem prostě brala, že to se malým dětem stává.) Plína či flaška s mlíkem taky není takový problém. Ale je třeba počítat s tím, že teta má na starosti ještě další děti a nemůže 100% pozornosti věnovat jen jednomu dítěti. Takže jako máma musíš sama seznat, jak na tom dcerka je. (A teď si říkám, že ti tykám
, a přitom před půl rokem bys mohla být de facto moje „máma jedné mé holčičky“, kdy bych si tykání pochopitelně nedovolila
)
Individuální péčí jsem myslela program školky - snaží se o waldorfskou pedadogiku, ale nijak striktně. Třeba hračky, které jsou tady, jsou spíše z přírodních materiálů a podporují právě rozvoj fantazie. V rámci malé skupinky je tu pak možnost, jakmile jsem děti poznala, program připravit tak, aby bavil a vyhovoval většině. Já se věnovala hlavně výtvarce, literatuře (pohádky) a hodně jsme chodili ven. Školka dál nabízí i aktivity pro rodiče s dětmi - kroužky jako hudební či divadelní, nárazové programy jako jsou třeba oslavy svátků sv. Jana, sv. Václava, advent, atd. Ale to sis určitě všechno načetla na stránkách.
A taky, co si budeme povídat, je to o tom, jak si sedne teta s rodičema a hlavně teda s dětma. Ale to nejen tady v Pansofii.
Anička, jedna z lektorek - pokud by tě to zajímalo - aktivně pracuje na zřízení „lesní školky“ (tuším v Dobrkovicích nebo tam někde).
Kdyby ses rozhodla a školku (i nezávazně) kontaktovala, tak… ses bavila s „tetou“ Markétou.
@Emilie, díky za info. Tak samoobslužná je na svůj věk dobře
Plínu nemá už dlouho, sama se nají, napije. Jen to oblíkání musí ještě vypilovat
Co se týče té nezávislosti na mě, tak to se prostě musí zkusit. Ale nemáme problém, když je Terka na hlídání u mé kamarádky, která má přibližně stejně starého klučinu. Jak jsme mezi dětmi, tak mě nezná. I na hřišti si kolikrát „uloví“ cizí maminku a hraje si s ní. Takže si myslím, že by to mohlo klapnout.
V pátek jsem šla kolem, tak jsem se chtěla zastavit. Ale nedozvonila jsem se (byla jsem tam asi kolem půl jedné). Můžeš mi poradit, kdy je taková ideální doba se tam stavit? Abych třeba neotravovala během oběda nebo tak.
No a ještě jedna věc - myslíš, že je problém, se tam dostat? Zvlášť, když je dětiček vlastně pár. Ale tak já ani nebudu trvat na konkrétních dnech. V podstatě jsem schopná se domlouvat dle situace a vykrýt libovolné dva dny. Třeba když jeden den bude míň dětí, tak že bychom doplnili. Klidně každý týden jinak, jestli mi rozumíš ![]()
No, lepší bude si domluvit schůzku, je totiž možné, že zrovínka v pátek skupina není, protože prostě… děti chodí v jiné dny. Což neznamená, že by tobě nevyšli vstříc, pokud bys potřebovala hlídání v pátek. Zavolej přímo Vlaďce Dvořákové 724545581.
PS. je taky možné, že ten zatracenej zvonek FURT neopravili ![]()
Jinak důvod, proč už tam „nepracuju“ - Pansofie se snaží zaměstnat hlavně mámy po RD, které na úp němohou najít práci (což je taky dost dobrá kvalifikace, si myslím). Jde o dotované místo a většinou jen na dobu určitou. (Bohužel
)
Ahojky holky, chtěla jsem se zeptat, kde se dá dobře najíst v Krulově s dětmi 2 a 4 roky (nějaká dobrá restaurace se zahrádkou, s dětským koutkem? Díky za tipy Eva
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.