Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, uvažuji že bych letos k vánocům pořídila dětem chytré hodinky. Ale jsem v tomhle úplná lama a absolutně nemám přehled, co je za možnosti (chytré hodinky nemám ani pro sebe). Prý existují hodinky, kam se může dát simka a člověk z nich normálně volá, není potřeba je nijak párovat s mobilem?
Moje požadavky jsou, aby to ukazovalo čas
, abych pomocí GPS viděla, kde se dítě nachází, aby mi z nich mohlo zavolat a aby šly jednoduše dát do nějakého režimu „škola“ a nerušilo to při vyučování. Víc funkcí asi ani nepotřebujeme.
Kdo pro děti podobné hodinky máte - s jakými jste spokojeni? Jo a bude to pro drobné prvňáky, takže něco, co půjde utáhnout i na opravdu hubeňoučké ručičky
Stačí nám něco levnějšího, musím koupit dvoje a nepotřebujeme, aby to umělo ptákoviny, jako měření teploty apod ![]()
Jo a ještě jeden dotaz - ta simka do těhlech hodiněk - stačí koupit s předplaceným kreditem nebo hodinky potřebují internet a je nutné do nich mít simku s paušálem? To by se mi zase úplně nechtělo dávat měsíčně x stovek.
@vedma007 píše:
Ahoj, uvažuji že bych letos k vánocům pořídila dětem chytré hodinky. Ale jsem v tomhle úplná lama a absolutně nemám přehled, co je za možnosti (chytré hodinky nemám ani pro sebe). Prý existují hodinky, kam se může dát simka a člověk z nich normálně volá, není potřeba je nijak párovat s mobilem?Moje požadavky jsou, aby to ukazovalo čas
, abych pomocí GPS viděla, kde se dítě nachází, aby mi z nich mohlo zavolat a aby šly jednoduše dát do nějakého režimu „škola“ a nerušilo to při vyučování. Víc funkcí asi ani nepotřebujeme.
Kdo pro děti podobné hodinky máte - s jakými jste spokojeni? Jo a bude to pro drobné prvňáky, takže něco, co půjde utáhnout i na opravdu hubeňoučké ručičkyStačí nám něco levnějšího, musím koupit dvoje a nepotřebujeme, aby to umělo ptákoviny, jako měření teploty apod
Jo a ještě jeden dotaz - ta simka do těhlech hodiněk - stačí koupit s předplaceným kreditem nebo hodinky potřebují internet a je nutné do nich mít simku s paušálem? To by se mi zase úplně nechtělo dávat měsíčně x stovek.
Ty se simkou a GPS nejsou zrovna levná záležitost a ano, musí se párovat s telefonem - to ostatně všechny chytré hodinky. Syn (3tř.) má ty se simkou (bez GPS) a pak má jedny obyč (jen čas, kroky, tep) a popravdě využívá spíš ty obyčejné-jsou menší, lehčí, lépe ovladatelné a nemusí se o ně bát, když je třeba sundá na tělák. Ale on už nosí do školy i telefon, pro případ nouze.
Bohužel neporadím značky - z hlavy nevím.
Asi nepřispěji kontruktivně k diskuzi, protože nejsem moc fanda očipovaných dětí pod trvalým dozorem.
Nicméně jeden školní postřeh - deti nesmí mít hodinky na telocvik. Naši takle oba hodinky ztratili, porotože samo se na to přišlo až v tělocvičně, tam je někkde odložili a už se nenašly. JInak je odkládali do aktovky, odkud už si je zas po tělocviku na tu ruku nedali.
Máme teď už druhé. První dostal prvňáček na Vánoce loni a teď hned v září je utopil ve vaně, tak má jiné a musím říct, že čím méně funkcí, tím líp, neboť se nevybíjí baterka. Na hodinky mu volám když jedu do družiny, on se jde obléct a čeká venku. Ukazují mu čas a sám mi z nich může zavolat, jsou na sim. Ta GPS tak taky je pak si staneš apku a sleduješ kde je, ale není to teda vůbec přesné. Žádný tichý režim ve škole nemají, neboť na ně voláme jen my rodiče a víme kdy můžeme. Ty předešlé měly i nějakou hru, obrázky na display a syn se zbytečně chlubil spolužákúm. Typ se kterým jsme teď od září spokojeni je Wolnex skaut 50001-6, jen myslim, že už nebudou k sehnání. První model jsme měli byl Helmer a ty s ohledem na baterii a možnosti rozptylovani ve škole nedoporučuji.
@unuděná takže možnost, aby dítě mělo chytré hodinky se simkou a přitom nevlastnilo mobil neexistuje? Protože mobily ještě kupovat nechci, ty mi pro ně přijdou zatím zbytečné. Jde mi opravdu primárně o tu možnost spojit se s dítětem, když je mimo domov. Když nad tím tak přemýšlím, ani do té školy by je nepotřebovali (vozím a vyzvedávám je). Ale je mi jasné, že když je mít budou, tak je budou chtít do školy nosit.
@Lama Lama Nechci nikoho čipovat, nepotřebuju je mít pod dozorem nonstop. Jde mi o situace, která se nám nedávno např. stala, že jedno z dětí vyrazilo s kamarádem na hřiště, já s druhým dítětem za 15 min za ním, ale cestou jsme se minuli. Takže on na nás čekal (už mírně nervózni) před barákem, zatímco já obíhala tři dětská hřiště v okolí, jestli není na některém z nich.
@Petkaelik super, díky za recenze - tohle je myslím přesně to, co potřebuju
abych se s dítětem mohla spojit, ale nějak zbytečně ho to nerozptylovalo. Kouknu po nich ![]()
@vedma007 píše:
@unuděná takže možnost, aby dítě mělo chytré hodinky se simkou a přitom nevlastnilo mobil neexistuje? Protože mobily ještě kupovat nechci, ty mi pro ně přijdou zatím zbytečné. Jde mi opravdu primárně o tu možnost spojit se s dítětem, když je mimo domov. Když nad tím tak přemýšlím, ani do té školy by je nepotřebovali (vozím a vyzvedávám je). Ale je mi jasné, že když je mít budou, tak je budou chtít do školy nosit.
@Lama Lama Nechci nikoho čipovat, nepotřebuju je mít pod dozorem nonstop. Jde mi o situace, která se nám nedávno např. stala, že jedno z dětí vyrazilo s kamarádem na hřiště, já s druhým dítětem za 15 min za ním, ale cestou jsme se minuli. Takže on na nás čekal (už mírně nervózni) před barákem, zatímco já obíhala tři dětská hřiště v okolí, jestli není na některém z nich.
Ale jo. Mě k tomu stačí mobil. Školní dítě jsem už od první třídy trénovala, uměl mé telefoní číslo a v případě nouze, kdy mobil byl vybitý/zapomněl, dokázal požádat někoho o zavolání.
Ale to je fuk, o tom jsem diskutovat nechtěla, jen napsat zkušenost o hodinkách ve škole jako takových. Napsala jsem to o čipování zbytečně agresivně. Je to tvá věc, nemusíš to obhajovat.
@vedma007 píše:
Podle mě to bylo myšleno tak, že hodinky musíš sparovat třeba se svým. mobilem. Děti můžou mít jen hodinky. Kamarádky syn je má a mobil nevlastní. Má v nich s kartu a volají si..
Jo a všechny chytré hodinky, co jsem viděla, byly obrovské. Proto jsem je neporidila dceři. Za prvé je musí sundavat ve škole a na hřišti by překážely třeba na prolizacce… A GPS ve všech recenzích píšou, že je nepřesná, třeba i o několik set metrů… ![]()
@Fazulina píše:
Jo a všechny chytré hodinky, co jsem viděla, byly obrovské. Proto jsem je neporidila dceři. Za prvé je musí sundavat ve škole a na hřišti by překážely třeba na prolizacce… A GPS ve všech recenzích píšou, že je nepřesná, třeba i o několik set metrů…
Podle mě to honí signál převážně podle mobilní sítě. Jednak proto, že v budově GPS signál protě není. Druhak kvuli baterii - sama vidím, že při zapnutém GPS režimu mi hodinky vydrží cca 12 hodin. POkud GPS vypnu, netrekuji, tak 5-6 dní.
Obrovské musí být z logiky věci - nacpat tam sim kartu a hlavně baterka, která to utáhne. Obvzlášť, pokud má táhnout tu GPSku
Příspěvek upraven 05.10.20 v 10:45
@Fazulina všechny ne, ty naše Volmex skaut jsou ideální na malou hubenou ruku druháčka. Syn sundává jen na tv a když je pak hodí do aktovky, tak když volám i tak hodinky slyší a hovor zvedne.
@Fazulina píše:
Podle mě to bylo myšleno tak, že hodinky musíš sparovat třeba se svým. mobilem. Děti můžou mít jen hodinky. Kamarádky syn je má a mobil nevlastní. Má v nich s kartu a volají si..
Přesně tak. Dítě mít telefon nemusí, stačí jeden z rodičů.
Nás třeba rozčiluje, že syn si je včas nedá do nabíječky (hlásí vybití až těsně před vypnutím) a pak se rozhodí čas, datum, všechno. A musí se to zase připojit k telefonu. Já mám úplně obyčejný MiBand2 a v něm vydrží baterka 2-3 měsíce, ale ty „chytřejší“ s voláním a GPS se musí nabíjet hodně často. Což většinou otravuje nejen děti, ale i rodiče. Večer nenabiješ a dítěti se druhý den stejně nedovoláš a akorát budeš plašit
Ale jako varianta k telefonu je to pro malé školáky určitě lepší, pokud si je zvládnou hlídat tam, kde je musí sundat (tělocvik, plavání atd).
@Petkaelik píše:
@Fazulina všechny ne, ty naše Volmex skaut jsou ideální na malou hubenou ruku druháčka. Syn sundává jen na tv a když je pak hodí do aktovky, tak když volám i tak hodinky slyší a hovor zvedne.
U vás ve škole mohou mít děti zapnuté telefony/hodiky nahlas? U nás tedy důrazně žádají o vypnutý zvuk.. A i v tom jsou ty hodinky lepší, že je dítě může mít na vibrace, takže případný hovor/zprávu zaregistruje.
@unuděná Ano v družině může, jsem takto domluvená s vychovatelkou, která s tím nemá žádný problém. U školy se blbě parkuje a mám ještě mladší dceru, kterou bych do školy tahala s sebou, tak mi tahle varianta, že zavolám, vychovatelka mě slyší a syna pošle do šatny vyhovuje.
@Petkaelik Jo tak to asi ano, po domluvě by to šlo nejspíš i u nás. Já to pochopila, že je to běžné. U nás mají děti (až teda třeťáci) povolen telefon na 20minut po obědě, pak jdou ven a stejně ho nechávají v taškách.