Detsky pláč z dárků

Anonymní
25.12.24 23:59

Detsky pláč z dárků

Nejdu si pro radu, jen si potřebuji někde vypovídat.. Vánoční dárky pro tento rok byl pro mě.. Zklamáním 😞nevím, jestli dcera nebyla uplne ve své kůži.. Asi už 14 dní bojujeme s virovou, ale dnešní den.. Plakala ohledně dárků a to jsem si myslela, že bude spokojená.. Má ještě malého braku 3roky, dcery 5let..a celkem mě překvapilo, že zrovna my budeme plakat.. V loni dcera dostala tu samou vec, co dostal tento rok syn.. Potom vyčetla, že má větší bačkůrky a nedrží ji na nozkach. Tak strašně mě to zklamalo, že hledala jiné důvody, co ona nemá, ale měla zase jiné krásné věci, které bratříček neměl.. Brala jsem to tak, že více dárků, než aby měli stejné.. Doufám, že tyhle vánoce se opakovat nebudou, tak strašně mě to mrzí, že musela plakat a vyčítat, že tohle nemá a on jo.. A přes to dostala tak jiných věcí.. Snad to tak nemyslela a jen není stále ve své kůži 🙏 zítra máme vánoce u tchyně, doufám, že se tento večer nebude opakovat.. 🙏 🙏 😞

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5017
26.12.24 00:08

Řekla bych jí, že si hračky, které dostal brácha může od něj pujčovat a naopak ona může pujčit hračky jemu. Že oba dostali krásné dárky a do bačkůrek nožička brzy doroste. Možná jí jen nebylo stále ještě dobře. Mluvte s ní, vysvětlujte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.24 00:15

@Yasmina21 děkuji, právě dostaly každý jiný dárky, aby měli více, než aby měli oba stejné, děkuji za útěchu, mylsim si, že ji stále není dobře, ale celkem mě to překvapilo 😞. Vysvětlují a říkala jsem i, že bude mít teď i narozeniny, že třeba zksuim sehnat něco jiného atd..

• Citovat
  • Upravit
3371
26.12.24 01:38

Je to malé dítě, které má dle mého právo na dané emoce (zvlášť pokud je ještě nějak indisponována nemocí).

Co je ale horší je to, že ty jako dospělý člověk s kupou životních zkušeností a vyzrálými emocemi si bereš osobně to, že malé dítě neskákalo radostí z dárků, zvlášť když si uvědomuješ, že není Ok.

Když své emoce nezvládáš ty, nemáš pro dítě pochopení a nebereš v potaz jeho kognitivní, vývojové a zdravotní možností, jak má to dítě pochopit/být schopno ve svém nízkém věku pobrat, že nemají s bratrem stejné dárky a že to je výhoda, že mají větší spektrum hraček… :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
26.12.24 02:44

Možná byla dcera opravdu unavená nebo nemocná, a proto reagovala citlivěji. Děti v tomhle věku ještě těžko zvládají emoce a porovnávání s druhými je přirozené. Příště by mohlo pomoct předem mluvit o tom, jak každý dostává jiné dárky, ale všechny jsou vybrané s láskou.

• Citovat
  • Upravit
44197
26.12.24 05:26

Možná je přehlcená dárky. Má to tak v dnešní době spousta dětí. U nás velké děti dostávají obálky plus nějaké drobnosti a u těch menších razíme pravidlo třech dárků a dost. Osvědčilo se to.
Když byli ti starší malí, taky jsem měla tendence jim vše pořídit, ale bylo to k ničemu. Teď se snažím víc přemýšlet o účelnosti věcí, nezanášet si domov zbytečnými krámy. A naopak, když mě něco zaujme a má to smysl, klidně pořídím i během roku bez návaznosti na nějakou příležitost. A užijeme si to. Čerstvě dvouletá dcerka si celý večer hrála s jednou hračkou z nadílky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.12.24 06:33

Zakladatelkou, na můj vkus jsi kapanek přecitlivělá. Děláš z komára velblouda a dětem medvědi službu.
Ono vždycky někdo bude mít v životě neco, co ona ne. Takže s tím dceru nauč místo hroucení se a litování ji, přirozeně pracovat. Úkolem rodice opravdu není udržovat dítě konstantně happy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
26.12.24 06:49

Překvapuje mě, jak moc si to bereš. Také je plakala a plakala, zda skutečně byla vnitřně nešťastná a nebo se vztekala, že brácha má něco jiného. Obojí zaslouží jiný přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85357
26.12.24 07:28

Spis zapracuj na sobe. U nas syn rozbalil prvni hlavni darek a jeho reakce -to nechci, ja chtel neco jineho (jinou sadu drevenych koleji), ale vzapeti - to nevadi. Pak rozbalil auticko - o nee, ja chtel modry, ale to nevadi. No, tak pak nadsenej se vseho, ale rikala jsem mu, tohle prece nechces :mrgreen: Dceri se zase libi darek, co dostal on, tak si ho musi/muzou pujcovat :nevim: Kazdy rok nastane pod stromeckem, aspon u nas, nejaka nenadala situace :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.24 07:29

Neplakala, vysvětlovala.. Jen mě to zamrzelo a překvapilo nečekala jsem tohle.. Jinak děkuji, chápu její emoce atd..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.12.24 07:35

Já hlavně nevidím důvod balit vše, aby to pod stromkem vypadalo a pak tam má věci, které by si chtěla vybrat a potřebovala by si je zkusit a potřebovala by je tak jako tak :roll: už jsem z 20 dárků pro každé dítě taky vyrostla…dostala každá velký dárek, pak nějaké dárky měly každá zvlášť a některé dohromady, jsou spokojené…potom jsem k babičkám a příbuzným vybrala další věci, co by jim udělaly radost a zatím je vše v poklidu a s úsměvem…věk 5let a 15m…dvě holky :-)

• Citovat
  • Upravit
5958
26.12.24 07:51
@Anonymní píše: Více

Za prvé souhlasím s Gituš a za druhé, takto malé děti jsou nezralé, takže my dávali v podstatě dárky dvojmo, lišily se jen barvou nebo nějakou drobností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
26.12.24 07:53

Kolik těch dárků bylo? Mohla být přehlcená a kvůli tomu si nic neužít. Má 3letá dcera zvládla rozbalit 2 dárky ze 3. A to už to vypadalo, že zvládne jen jeden. Nejprve rozbalila stolní hru (Ovocný sad od 2 let), tak jsme ji hráli opakovaně. Pak ještě rozbalila balíček se stetoskopem, obvazy a náplastmi, takže nás po zbytek večera ošetřovala. Nové bačkory mám pro ni ve skříni taky, ale to fakt není vánoční dárek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
26.12.24 08:30

Tak na mě to působí, že holčička je tak trochu rozcapená a vymýšlí hlouposti. Možná i žárlí na brášku. Už to, že se jí div neomlouváš za to, jaké dostala dárky, svědčí o lecčems. Přikládáš dárkům zbytečnou důležitost, dárky jsou příjemné, ale rozhodně nejsou důležité a vánoce jsou o jiných radostech. To bys měla malou učit.

• Citovat
  • Upravit
15237
26.12.24 08:40

Ty znáš svoje děti nejlépe, jestli má dcera období, že chce stejně věci jako bratr, měla dostat stejně dárky. My jsme se sestrou o dva roky a v určitém období jsem dostávaly některé dárky stejne, aby jsme se nehádaly. Dostaly jsme společné dárky jako treba hra, stavebnice a pak stejná panenka, plyšák, pyžamo atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný