Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já vás teda obdivuju, jak je většina z vás otevřená těmto věcem. To myslím vážně. Ono rodičům nic jiného nezbývá, než se smířit s eventuální odlišností dětí, ale pro mě by to bylo hrozně těžké. Myslím si, že otevřenost a přijetí je to nejlpeší, co pro své děti můžete (nebo můžeme, kdo ví, jestli za pár let nebudu řešit to samé) udělat. Na druhou stranu je podle mě důležité dětem vysvětlit, že ať už je to s nimi jakkoli, určité věci a záliby patří pouze do soukromí, a to alespoň do té doby, než dítě dospěje a má opravdu jasno v tom, co cítí. Já bych třeba těžko snášela, aby mi syn chodil doma namalovaný nebo oblečený za dívku. Je to hrozně těžké a chápu, že zakladatelka dělá, co umí. Ale mě to připadá trochu zvláštní… já bych mu nebránila, aby si „hrál“ na holku (třeba ve svém pokojíčku), ale asi bych ho v tom ani nepodporovala.
Třeba jak někdo psal o krádeži těch plavek, tak bych asi spíš nechala projít tu „krádež“ (i když to moc výchovné není, to chápu) a plavky mu nechala, než abych mu sama kupovala dámské plavky. To už mi opravdu připadá trochu moc. Vlastně chlapec (který ukradl ty plavky) se chová tak, jak já bych si to v té situaci představovala: zařídil se sám (bohužel krádeží, jinou možnost ale neměl) tak, aby si v soukromí vyzkoušel, co se mu líbí a co ne, aby experimentoval. Že byl přistižen, to byla smůla, ale tak nějak by to podle mě v tomto věku mělo probíhat. Nebo ne?
@Janina 1979 všichni to nedělají, ale to vůbec neznamená, že když to kluk, který najíždí do puberty dělá, tak to něco znamená. opakuju se, že lidská sexualita nejsou pevně dané škatulky a neřídí se tím, jestli něco dělají všichni nebo ne.
@concetta Ono je to těžké, takhle o tom uvažovat. Možná, že kdybys byla v téhle situaci Ty, uvažovala bys jinak, než když o tom jen čteš od někoho cizího. Já bych si třeba ještě před rokem, kdyby mi někdo řekl, že syn bude tohle vyžadovat, asi ťukala na čelo. ![]()
Jenže když jsi náhle postavena před hotovou věc, bereš to náhle úplně jinak. Kluk to v sobě dusil už delší dobu, bylo to na něm vidět, že se trápí, což zase trápilo i mě, myslela jsem, že ho třeba šikanují ve škole, nebo něco podobného. On si samozřejmě moc dobře uvědomoval, že je to špatné, styděl se za námi přijít a svěřit se, vždyť pro každého kluka to je přece obrovská potupa, když by měl být srovnáván s děvčaty, nebo nedejbože dokonce nosit jejich oblečení. Jenže ta touha je prostě silnější a jak psala anonymka, ten kluk si prostě pomůže jak může. Ten můj sice nic neukradl, ale zase to měl promyšlené tak, aby se mohl dostat do šatny a měl čas si tam zrealizovat svoje potřeby. Ovšem jak v případě krádeže těch plavek, tak i tady to bylo ne tak úplně v pořádku a dokonce si myslím, že ještě horší, protože si nedovedu představit, co by se stalo, kdyby ho v té šatně místo učitelky nachytal nějaký spolužák. ![]()
Mám pocit, že bych musela kluka přehlásit na jinou školu, protože tady by měl peklo na zemi.
Pochopitelně jsem z toho taky byla dost šokovaná, nevěděla jsem, jak se k tomu postavit, takže jsem ráda, že jsem kluka k té psycholožce vzala, pomohlo to i mě.
Já vůbec nelituju, že jsem mu potom dovolila, aby si tedy doma hrál na holku, protože od té doby je kluk jako vyměněný, je vidět, že z něj spadla ta obrovská tíže a trápení, je spokojený, veselý a šťastný.
Samozřejmě, že jsem také v téhle věci stanovila jistá pravidla a sice, že má dovoleno si takhle hrát jen když nosí dobré známky a učí se, zároveň jsem to i vztáhla na domácí práce. Jestliže si tedy chce hrát na děvče, tak mi musí pomáhat občas v kuchyni nebo s prádlem při praní, musí uklízet, luxovat, atd.
Taky jsem stanovila, že to převlékání má dovolené jen dvakrát do týdne odpoledne a jednou za 14 dní jsem mu dovolila „holčičí víkend“, kdy může v tom svém převlečku být celou sobotu a neděli. ![]()
Doma to prostě bereme jako hru, já mu klidně při tom třeba upravím vlasy, nebo mu i nalakuju na rukou nehty, ale jak říkám, pouze ve vymezené dny a za splnění určitých podmínek.
Možná, že mě tady někdo za to odsoudí, ale to je mi vcelku jedno. Důležité je, že nám to takhle funguje a když naopak syn vidí, že ho v tom podpořím a nevadí nám to, ta proč ne. Nevím, jak to má třeba anonymka, ale u nás je to takhle k oboustranné spokojenosti a myslím, že to je tak dobře.
Janina1979 - máte k věci správný přístup.
Zajímalo by mě k těm podmínkám - ty budou platit do jeho plnoletosti? Po dovršení 18 let bude moci chodit oblečený jak chce kdy bude chtít? Nebo ta omezení budou do doby, dokud s vámi bude bydlet?
@Janina 1979 a líbí se mi jen nosit holčičí oblečení nebo se cítí spíš jako dívka? je to rozdíl. identitu zakázat nelze, ani vymezit hranicemi
@Jana Martinková Já myslím, že je zatím předčasné řešit, za jakých podmínek se bude moci převlékat. Je možné, že ho to do té doby přestane bavit, a v případě, že by nepřestalo, určitě nějaká pravidla až bude starší, nebo dokonce dospělý, stanovíme, aby to vyhovovalo jemu i nám.
@wifi.. Podle toho, co nám i doktorce řekl, to vypadá, že se mu jen líbí nosit dívčí oblečení, skutečnou holkou by prý být nechtěl. Jak se tak situace prozatím vyvíjí, to zřejmě vypadá, že možná bude mít stejný problém jako syn Anonymní, protože jsem si už několikrát všimla, že když byl převlečený, jak si při předvádění se před zrcadlem strká ruku do rozkroku. Jestli měl erekci netuším, nechci na něm takové věci vyzvídat, jelikož i kdyby měl, je to jeho věc. Respektuji jeho soukromí a když se takhle prohlíží, nechávám ho samotného a nestuduju, co se mu děje pod sukní. ![]()
@wifi.. Ty jsi nějaká moc chytrá, takový mám nejradši.
Já jsem si s klukem o tom zkusila popovídat jak mi tady bylo poraděno. Máme spolu hodně těsný vztah, možná taky proto, že jeho otec s námi už díkybohu nežije, je to alkoholik a kolikrát mě před klukem zmlátil, tak na mě syn dost visí. Tak jsem se po dlouhém ostychu od něj dozvěděla, že se mu to holčičí oblečení moc líbí a taky chce už nošené po holce. Tak nevím, ty mi radíš abych ho nikam na vyšetření nebrala. No ale u něj to vypadá na nějaký fetišismus, co jsem si tak zjistila po netu a v knížce, protože jemu se třeba i líbí očichávat ve škole holkám boty v šatně a ještě i jiné věci, ale to sem psát nebudu.
Jo a holka být prý taky nechce. Jemu se holky líbí a tedy hlavně tedy jejich oblečení.
Spousta mužů má fetiš- latex, punčochy, dámské boty..jakékoli části oblečení..nové, nošené..je toho hodně.
co myslíte že odborník udělá s faktem, že je možné, že váš syn bude v sexuálním životě preferovat dámské oblečení?
mě se taky nelíbilo, že mě tahali po odbornících jen kvůli tomu, že sem na holky. tak se snažím vcítit do kůže toho, kdo si může uvědomovat, že se mu líbí něco, co je jakýsi „divný“ a rodiče mu tímto dávají najevi, jak moc je to divný.
@wifi.. Myslím, že mi odborník třeba poradí, jak se k tomu mám postavit.
A taky by mě zajímalo, jak jste přišla na to, že jsem synovi dávala najevo, že je to divné.
No a jestli vám tohle přijde normální, tak mě tedy ne.
@Anonymní píše:
A taky by mě zajímalo, jak jste přišla na to, že jsem synovi dávala najevo, že je to divné.
Když s ním půjdeš k doktorovi tak mu dáš najevo že je to divné
@Anonymní píše:
ahoj, jestli myslíš, že ti odborník pomůže, tak k němu jdi, ale proč u toho musí být syn? jdi tam bez něj.
Tak diskuze byla založená před pár měsíci, ale ráda bych zakladatelku uklidnila, ať se nebojí. Já jsem se, asi v tom samém věku, se sousedem schovávala na půdu, vyměnili jsme si oblečení a strašně nás bavilo chodit,,naopak". Ale i kdyby časem syn měl jinou orientaci nebo sklony k převlékání se za ženy, nic s tím nenaděláš
Zkus se podívat na film Holka jako já, je to masakr… Jen bych ještě ráda dodala, že kdyby ho to časem nepřešlo, můžeš zkusit kompromis a vést ho ke keltské kultuře, kde chlapi nosí kilt (sukni). Znám člověka, který ho nosí místo společenského oblečení ![]()
@Petule030 Já docela anonymku chápu, ono je to pořádné překvápko, když se ti dítě, které od narození vychováš jako kluka, najednou začne stylizovat do holčičí role. Podle mě by jí možná pohovor s psychologem pomohl, aby se s tím lépe vyrovnala, mě to tedy pomohlo určitě. ![]()
Každopádně, jak jsem psala, zvládáme to teď naprosto v pohodě, zrovna dnes máme „holčičí víkend“, tak mi kluk (nebo vlastně teď momentálně dcera) zrovna pomáhal s obědem. ![]()
A musím říci, že mě to jeho hraní na holku i docela začalo bavit, když ho učešu, dám pár sponek do vlasů, čelenku a k tomu šatičky s balerínkami, tak mu to moc sluší a byla by z něj docela pěkná holčina. ![]()
Jemu se to taky moc líbí, neustále se natřásá před zrcadlem a taky po mě vyžaduje, abych ho fotila v jeho převlečení, takže už máme jeho holčičích fotek pěknou zásobu. Zanedlouho bude mít narozeniny, tak mě napadlo, že bych zašla do půjčovny společenských šatů, půjčila pro něj pár pěkných šatů a nechala ho profesionálně nalíčit a vyfotografovat jako holčičku někde v ateliéru, podle toho, jak se mu líbí zdobené věci, tak by byl určitě nadšený. No, uvidíme. ![]()
Ovšem úplně největší radost by měl z nějaké kamarádky v jeho věku, která by ho brala takového, jaký je. Tohle je bohužel u nás stále velký problém…
@Janina 1979 A nepomohlo by třeba najít mu nějaký nový kolektiv? Třeba ho dát do tanečního kroužku, kde by si měl příležitost najít novou kamarádku, a přitom nehrozilo, že se mu bude třeba posmívat ve škole?