Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím dnes mi doktor řekl že těhotenství pro mě jakožto diabetika je hrozně rizikové potraty apod… Ačkoliv si myslím že spoustu žen s touto nemocí má zdravé děti nebo se mýlím..? Případně jaké rizika jste měli? Prosím o každou zkušenost ![]()
Který doktor, gynekolog nebo diabetolog? V prvé řadě bych řešila s diabetologem, abys byla stabilizovaná a dostala požehnání, on v těhotenství umí cukr v krvi dost lítat. Ale jinak samozřejmě diabetičky těhotní a rodí zdravé děti, jen jsou hodně hlídané a musí být hodně disciplinované.
Já jsem dvojkař (teď dlouhodobě na inzulínu) a otěhotněla jsem neplánovaně, byť jsem v době otěhotnění měla dlouhodobě hladiny hezké, no i tak bylo poněkud haló. přešla jsem od svého doktora k jeho kolegyni, co vede těhotenskou diabetickou poradnu - primárně teda pro ženy jen s těhotenskou cukrovkou, ale chodily tam i normální diabetičky. Ono se totiž tělo v těhotenství chovalo trochu jinak. Velký skok jsem zažila někdy kolem toho 25. týdne, kdy se obvykle začíná projevovat těhotenská cukrovka, tak jsem ńajednou musela hodně zvyšovat dávky inzulínu. Ale jinak jsem rodila dva týdny před termínem (nevyvolávaně, dítě se rozhodlo samo) zdravé miminko. Po porodu teda mělo velkou hypoglykémii, ale noc v inkubátoru ho rychle stabilozovala.
Otěhotněla jsem když jsem měla DM 22 let
V te době na IP
Glykovany kolem 4
Syn akutní císař v 34+5tt
Syn zdravý, jen tedy loni dostal také DM.
Do téhož ve tvém případě bych šla s nejlepší kompenzaci, senzorem, pumpou.
@ugluk řekl mi to dnes diabetolog samozřejmě mi nabídl doktorku specializovanou na těhotné diabetičky řekl mi spoustu rizik všeobecné tykane se a nějak mám strach že hlavně je nebezpečný ten potrat 🫤 že je velká pravděpodobnost u žen rizikové celé těhotenství ![]()
@Anonymní píše: Více
Ano také mi nabízel senzor jenže mám hospodářství a dokud budu moct chci se starat a pumpa i senzor mi vadí obyč glukometr a inzulínové pero mi vyhovuje víc to znamená že bych se musela víc měřit cukr asi když nebudu mít senzor ne? Nebo je to opravdu nevyhnutelný ![]()
@Marky2002 píše: Více
Osobně si nedokážu představit bez IP a senzorů
Také mám senzor a věř ze jediné kdy ho cítím je když ho vyměňuji. Pro jistotu ještě přelepen tejpem
Kolik mas gh?
Gh? Já ty zkratky neumím 😁
Nevím nedokážu si představit v sobě jehličku velice ráda je z sebe vyndám pryč při odběrech nebo kanyle jsem vždy na prášky ![]()
Sestřenka byla chvíli bez senzoru a měřila se min 10× denně, prsty už měla dopíchané, s radostí přešla na senzor. A jaká byla najednou „pohoda“, celých 24 hodin stále víš, jak na tom jsi a můžeš pružně reagovat.
A fakt to není tvrdá jehla, spíš vlásek.
Však mi říkali 60 je norma co má být 🤷🏼♀️že je to velice dobrý
@Marky2002 Přestávám ti věřit
Neznáš glykovany hemoglobin, senzor je jehla, 60 je super hodnota… Není dobrá ani pro člověka, který se otěhotnět nesnaží.
@johanka.1987 tak snad vím co mi řekl ne 😁 je to přece doktor tak musí o tom něco vědět zapomněla jsem se zmínit prášky nemám ale klasické inzulínové pera
takže tam je to trošku jiné