Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
prosím vás poraďte mi, jakou máte zkušenost s případnou diagnostikou astmatu u dětí??
Po dnešní návštěvě dr. mám totiž v hlavě totální zmatek… ![]()
Synek (6,5 let) je od minulého čtvrtka doma - nejdřív chraptěl, pak kašel a zvýšená teplota do 38 C, takže jsme byli u dr., prostě člověk by řekl, že normální viroza. U něho ještě navíc ještě to štěstí, že se nekonala dramata se 40tkama horečkama po několik dní, antibiotikama atd. - což bylo u něho naprosto normální loňské dvě sezony, takže jsem byla vlastně ráda…Dr. mu nic nenasadil, takže bral Stopkašel sirup, na noc Stoptussin, prostříkávat nos atd…
O co mi ale jde:
minulý týden, kdy kašlal opravdu hodně, tak dr. na poslechu nic neslyšel, vůbec nic, naprosto čisté a to fakt chrchlal hodně.
Dneska jsme byli na kontrole - syn už kašle úplně minimálně, v noci vůbec ne, horečky žádné, už chodíme i na chvilku ven, dr. ho poslechl a prý, že mu „píská“ na jedné straně a že to bývá běžné u astmatiků atd…a prý jestli není malý astmatik apod. Dokonce i mně to dal na vyzkoušení, abych si ho poslechla taky. Ale jak vlastně probíhá diagnoza těch astmatiků?? To přece u nějakého odborného lékaře, že??
Navíc syn chodí od 4 let na alergo-imunologii, bere 3. sezonu Bronchovaxon, na noc Aerius při nachlazení, absolutně žádný defekt z krve ani z testů na kůži mu nebyl prokázán, žádná alergie, žádná porucha imunity. Dr. to všechno odsouhlasil a říkal, že ano, že to je v pořádku, že se k „synovi přistupuje už tak, jako by byl astmatik“. Nic mu ale nepředepsal.
Ještě k němu jdeme v pondělí ukončit očr, a myslela jsem, že od úterka příští týden půjde do školky. Ale v hlavně mám opravdu TOTÁLNÍ ZMATEK, a nic jiného ohledně toho, jak to teda s tím astmatem myslel?? Jak to bylo u vašich dětí - astmatiků?? Já jsem z toho byla tak mimo, že se přiznám, že jsem se vůbec nezmohla na nějakou otázku
- vím, moje chyba, ale já nedokážu hned reagovat, když to nečekám…Ach jo.
Myslím, že bývalá dr., když slyšela něco „špatně“, tak hned nasazovala atb. - většinou Sumetrolim, ten měl x-krát, aby se „něco přeléčilo“. Tento dr. má absolutně jiný přístup. ![]()
Prosím vás, uklidněte mě někdo nějakou zkušeností nebo mi něco napište, děkuju ![]()
Tak jestli je už dva roky na alergo a dělaly se mu testy tak astmatik není ne? Zkus názor jiného dr., máte tam ještě nějakého pediatra?
@Gerberka tak pokud je mi známo, tak při podezření na astma se posílá na vyšetření na alergo. Alespoň tak mi to řekla dr. na pohotovosti, když jsem tam dojela se synem s astmatickým záchvatem. Vy na alergo docházíte, tak to už by zjistili tam. Pokud má syn vše negativní, tak nechápu, jak jinak by to chtěli ještě testovat ![]()
Ahoj, takhle velke dite se da normalne vysetrit a hlavne zvladne ten zakladni test na astma. jde o foukani do rourky podle pokynu (malosi to nezvladnou). je to myslim jediny test, ktery astma potvrdi nebo vyvrati spolehlive. dela to alergolog-imunolog.
pohledam odkazy, ktere mam.
sama mam doma astmatika, ma 3 roky necele. astma ma diagnostikovane na zaklade naprosto typickych projevu dychani a zachvatu, a taky ma typicke pridruzene projevy (alergie, ekzemy). a navic dedicnost - ja mam astma taky.
Procti peclive asi tohle, je tam cely serial o astmatu
http://www.cipa.cz/…-o-astmatu-2
Ono to není tak jednoduché, astma se z krve nedá zjistit, ani kožními testy. Důležitá je spirometrie, ale dcera ji měla pokaždé v normě, ale přesto je vedená jako astmatik, léky na astma jí pomáhají. Prostě měla pořád kašel, téměř každý měsíc s kašlem u doktora, noční kašel, po námaze, když byla starší tak si i stěžovala na to, že se jí hůř dýchá. Ale přímo test na to není.
Zajdi na alergo, domluv se tam s doktorem. Mohli by udělat spirometrii, už je na to dost velký. To, že měl odběry v pořádku neznamená, že astma nemá. A i kdyby měl, svět se nezboří. Já jej mám taky, a během 15 let jsem měla 2 záchvaty. Za mlada jsem taky pořád kašlala, ale po skončení školy to přešlo.
díky moc…možná že to ten dr. tak jenom „zmínil“ o tom astmatu, ale prostě slyšel malého pískat na jedné straně - já to slyšela teda taky, to je fakt - a hned vyrukoval s tím astmatem.
Naposled jsme byli na alergu 8.11., tamnější dr. alergoložka ho poslechla, vše v pořádku, ptala se, jestli se nezadýchává při běhu nebo při námaze - nic takového syn nemá. To foukání, jak píšete, do té rourky, tak to syn dělá od těch 4 let, prostě jak to zvládnul - je to sfoukávání těch balonků na obrazovce, že?? Jestli je to ono, tak to dělá pokaždé při návštěvě na alergu - je to spirometrie, že?? Jestli to správně nazývám…v létě měl výsledky úplně ukázkové, teď jenom o mírně horší to „vydechnutí“, nějakou tu hodnotu, ale nic hrozného…před 2 lety měl tu křivku horší…
Díky moc za názory, on je to trochu takový atypicky doktor či co… ![]()
Nám odešla po mnoha letech dětská dr., ale říkám - ona pořád cpala atb., taky to není dobře, že…jako důvod k tomu zřejmě byl - syn měl pořád angíny, 40tky horečky několik dnů, zabíral mu pak vždycky jenom ten Klacid…a když slyšela něco „špatně“, třeba to pískání, tak si myslím, že by hned nasadila Sumetrolim…fakt co doktor, to názor…
díky moc!!
Kolik je tvojí dcerce let??
Tu spirometrii má syn taky v podstatě pokaždé „v normě“ - akorát opravdu v těch 4 letech, když to dělal poprvé, měl to horší…ale tamnější alergoložka se o astmatu vůbec nezmínila…
Ten dr. to pak prostě zkonstatoval, že „stejně se k němu přistupuje jako k astmatikovi“ tím, že má kúry Bronchovaxonu - na podporu imunity dýchacích cest + máme doma ten Aerius (když bývá nachlazený, tak mu dávám na noc) a hotovo. Nic jiného mu nepředepsal.
@Gerberka Teď už je skoro dospělá, ale diagnostikovali jí to právě ve 4 letech. Taky jsme prošli nejrůznějšími spreji na kašel, vždy když nějaký zabral, tak to vydrželo 2-3 roky, pak jsme museli přejít na další. Taky měla Bronchovaxom, v 10ti letech protiroztočovou vakcínu a ta udělala zázrak. Když byla malá, tak jsme zažili děsné věci, hlavně noci, kdy jsem s ní do rána seděla v obýváku, protože kdyby si lehla, tak by se spustil takový kašel, až z něj zvracela. Fuj, už jsem ráda, že to máme za sebou. Už 3 roky neměla žádný antibiotika na kašel, u sebe nosí pořád Ventolin, ale opravdu je to nesrovnatelný.
Vokishka - No já nevím, my byli na testech na alergologii minulý týden (syn má cca co 6 týdnů laryngitidu) a dr. říkala že nabere i krev na astma..
Tak to fakt nevím, jedině že by bylo pylové, že vyjdou alergeny na to, dcera má normální, průduškové.
díky za upřesnění!!
no, nevím prostě, jak to ten dr. myslel s tím astmatem a „pískáním“ atd., co jsem slyšela i já. ![]()
Syn - naštěstí - žádné takové záchvaty kašle až zvracení nikdy neměl. Ale jen mi vrtá hlavou, že ta předchozí dr. vždy dávala atb., když „něco“ slyšela - i když neměl moc teplotu - ale to bylo výjímečně (většinou ten Sumetrolim - to je chemoterapeutikum). On měl jinak normálně z hodiny na hodinu 40 horečku a to několik dnů…teď už si myslím, že jsme „za vodou“…no, snad, to si člověk nemůže říct nikdy. Já právě že jsem dneska úplně poprvé vlastně slyšela to dýchání tím stetoskopem, tak jsem z toho byla trochu v šoku, no.. ![]()
díky za ten odkaz! tam je opravdu všechno doprodrobna popsáno, díky ![]()