Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, byla jsem se synem (1,5 roku) u očního pro podezření na šilhání. šilhání se objevuje velmi nepravidelně, jen sem tam si málo všimnu. Doktorka mu rozkapala očička a po svícení do očí konstatovala, že tam vidí PLUS 2-3 dioptrie, takže by mu doporučila brýle PLUS 1. Z tohoto jsem docela blázen a nechápu, jak se to tedy u dětí vůbec měří a počítá??? Malý by v tomto věku asi brýle vůbec nesnesl mít, takže nás napsala na další kontrolu za 4 měsíce…
Máte někdo stejné zkušenosti a nebo můžete mi tuto situaci malinko objasnit? děkuji moc!
Nevim tedy presne jak se to meri, ale pokazde, kdyz jsem sla k ocnimu, tak mi rozkapala oci a taky takhle merila dioptrie
podotykam, ze po rozkapani sem skoro nevidela, nemohla sem zaostrit
Syn silha od narozeni, tak v 8 mesicich sme byli na ocnim a tam mu taky rozkapali oci a merili dioptrie(zadny ale nema),v 10 mesicich byl na operaci ktera mu nepomohla a od ty doby lepime..Nejak nechapu tvuj dotaz, pokud ty bryle ma mit tak je hold bude muset nosit to se neda nic delat, u takhle málych deti je to normalni
@hanzbl00 píše:
Syn silha od narozeni, tak v 8 mesicich sme byli na ocnim a tam mu taky rozkapali oci a merili dioptrie(zadny ale nema),v 10 mesicich byl na operaci ktera mu nepomohla a od ty doby lepime..Nejak nechapu tvuj dotaz, pokud ty bryle ma mit tak je hold bude muset nosit to se neda nic delat, u takhle málych deti je to normalni
mi jen bylo divné, že mi malý vidí každé smítko na zemi a oni mu naměří až 3 dioprie??? dyť to by byl skoro slepý ne? a v závěru mu chce dát brýle jen č.1??? toto nechápu
@mokan
Kamarádčin syn také viděl každé smítko, už z dálky v autě hlásil, jaká barva svítí na semaforu a na očním mu naměřili 6 dioptrií :- ( Pokud máte nějaké obavy z doktorčina závěru, jděte ještě k další (ať máte porovnání)
Mně bylo řečeno, že malé děti mají určité dioptrie do plusu a je to v toleranci, že oko roste. Tudíž naměřená dioptrie nemusí ještě znamenat, že špatně vidí. Možná proto ten rozdíl v naměřených hodnotách a navrhovaném řešení.
Zašla bych klidně ještě jinam pro srovnání názorů.
Nám měřila zrak paní tímto přístrojem, bylo to za pár vteřin: http://www.andreajerabkova.cz/plusoptix.html
@mokan Dítě dokáže zkorigovat oční vadu až do 12ti!! dioptrií, takže vada při laickém zhodnocení nemusí být vůbec patrná. U dítěte do určitého věku jsou nějaké dioptrie + v normálu, tuším, že je to v rozmezí 1-2 dioptrie do plusu. Proto lékař nekoriguje normu, ale jen to, co je nad ní. Mít dioptrie +2 až +3 rozhodně není tolik, aby byl „slepý“. Pokud malému občas ujíždí očičko, je potřeba včas zasáhnout. Můžeš dítě ušetřit brejliček do budoucna. Tato vada se dá celkem úspěšně korigovat asi do 6ti let. Čím dřívem tím lépe a s větší úspěšností. Z Tvého příspěvku mám pocit, že se brýlím chceš spíše vyhnout. Dítě si na brýle zvykne v pohodě. I naše mládě je má a přijal je naprosto bez problému. Jde o nastavení rodiče a jak mu to podá. Dítě si ve finále brýle samo žádá, protože zjistí, že s nimi vidí lépe. Pokud mohu radit, začni je malému dávat co nejdříve, dokud se vada dá korigovat. Může se brejličkám vyhnout v pozdějším věku. Byla by škoda, kdyby se to zanedbalo pouze kvůli Tvému negativistickému postoji. Dr Ti měla vše podrobně vysvětlit. Pokud v ni nemáš důvěru, změň ji, ale rozhodně nedávej jen na své laické úsudky. jde přece o Tvé dítko a jeho budoucnost ![]()
Našemu taky naměřili plus 3 dioptrie a docela jsem koukala, protože nám vůbec nepřišlo že by neviděl. šli jsme tam kvůli šilhání. A nevím jestli to byla shoda náhod, ale po nasazení brýlí a nošení se nám pěkně rozmluvil ve 3,5 letech.
Nenechala bych to náhodě a pokud máte v rodině někoho s brýlemi, může to být dědičný.
Ze začátku to asi bude boj aby si brýle nesundal, ale časem to půjde. Držím palce.
@Koty souhlas. Čím dříve se brýle nasadí tím lépe.
Já měla brýle od svých 3 let taky, měla jsem stejnou vadu jako syn a v 15 jsem brýle přestala nosit. Teď jsem se k nim zase vrátila.
@mokan kdyby mu dala rovnou 2-3 dioptrie, tak by ho mohla bolet hlavička, mít závratě, bolesti očí…
Nosím brýle od 4 let, mám vrozenou vadu a i ted, když se mi zhoršují, nikdy mi nedá o celou „dávku“ vyšší dioptrie, ale postupuje pomalu, aby si oči zvykly. Syn má po mě vadu, projevila se až v pubertě v období rychlého růstu. Chodili jsme na kontroly od 1 roku. Ted mu to třeba během dvou let skočilo z -1,5 na -3,5 (oba máme na dálku, mínus dioptrie)
Pokud nejsi spokojená s lékařkou, určitě zkus jinou. Rozhodně bych ale neotálela, klidně za pár let může být bez brýleček a očička zdravá ![]()
Jestli se Ti závěry doktorky nezdají není nic jednoduššího zajít ještě k jiné.
a
A že by brýle nesnesl. Pokud mu to vysvětlíš jako fakt, že je prostě nosit musí aby dobře viděl a budeš donekonečna opakovat a brýle nasazovat tak si zvykne. A bude to brát jako normální věc. Spíš mi přijde, že Tobě vadí že by měl mít brýle. Pokud mu je ale nedáš může mít daleko větší problémy později.
@Kacka2 píše:
Jestli se Ti závěry doktorky nezdají není nic jednoduššího zajít ještě k jiné.
a
A že by brýle nesnesl. Pokud mu to vysvětlíš jako fakt, že je prostě nosit musí aby dobře viděl a budeš donekonečna opakovat a brýle nasazovat tak si zvykne. A bude to brát jako normální věc. Spíš mi přijde, že Tobě vadí že by měl mít brýle. Pokud mu je ale nedáš může mít daleko větší problémy později.
tak to není, žebych já nechtěla! jen jsem nechtěla dělat hned hogo fógo a běžet kupovat brýle, proto se radím. A taky by mně zajímalo, jak chcete vysvětlit dítěti, které teprve 3 měsíce chodí!, že kdyby je nenosil, bude mít špatné očička ![]()
![]()
. Ve 2-3 letech bych to pochopila.
Tak to Ti tady ale nikdo neporadí, opravdu jedině konzultovat s jiným lékařem.
A to že dítě teprve 3 měsíce chodí přece nemá vliv na porozumění toho co mu říkáš. Já netvrdím, že to bude zcela chápat, ale prostě okecávat, že je to nutné, musí, řekla paní doktorka když mu měřila očička atd. Neříkat co by bylo kdybvy nenosil, ale že nosit musí aby dobře viděl. A hlavně být neústupná, nepolevovat.
Nás možná čekají brýle u pětileťáka. Vztekacího. To teprve bude diskuze. Ale pokud to bude nutné, tak přes to nejede vlak
Lepší je komunikace s menším dítětem, nedokáže tolik protestovat. Nám se to povedlo během týdne ukočírovat, slíbili jsme mu hračku a vlastně ani nebyla potřeba, protože zjistil, že se mu lépe kouká.
Nedokážu si představit kdybych ho měla přemlouvat teď. Má období NE a dokáže se pěkně vztekat.