Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Takové problémy s učením jsme vyřešili doučováním. U cizí osoby si dítě nedovolí dělat scény a spolupracuje, na známkách je to poznat.
Naše učitelka češtiny má zaplaceno Umíme to, máme tam přístup. Super na procvičování, jsou tam i jiné předměty. Dítě mnohem ochotněji ťuká do mobilu než píše do sešitu.
Počítač a televize. Tam se deti učí s radostí. Skolakov, wordwall, umímeto ma neco i zdarma. ČT Edu je taky super. Patak uz treba na tom wordwallu tvoří sám. Nebo udělá ppt prezentaci na nejake téma, tim se nauci nejvic a jeste za to ve skole dostane 1 za aktivitu. Delava takhle ucitelkam opakování pred pisemkou. A jinak doučování, na cizí si deti nikdy tolik nedovolí, co doma.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, moc ti rozumím. Mám dítě ve čtvrté třídě a učím se s ním od první. U nás je to také stejné, jak přes kopírák. Učím ho doma podobným stylem. Bez základu se zkrátka nehne a taky bych uvítala nějakou příručku pro rodiče. Přijde mi, že je celkově hrozně málo informací, co se týče školních dětí. U malých miminek je toho hromada. Včetně tabulek, co má zhruba umět, jak dítě rozvíjet atd. U školních už smůla. Čekala jsem zázrak od poradny, že třeba dá tipy na konkrétní problémy, literaturu, nic. Prostě se zkrátka musím smířit, že škola bude dřina. Takže jsem stejně odkázána na sebe. Jestli můžu doporučit, tak bych zkusila klidně i soukromou speciální pedagožku. Ta právě dokáže poradit. U nás doma jsem se naučila školní přípravu nepřitahovat. 20 minut 5× týdně maximálně. Také jsem zkoušela různé hry, kartičky, mobil. Nejvíc zkrátka zabírá co nejvíce psát. Aby propojil všechny smysly. Aplikace jsou fajn na takové lehké procvičování. Z matematiky také zapomíná postupy. Takže mu dávám třeba čtyři příklady od každého nějaký. Pak čtyři věty z diktátu, nějaké doplňování. Napíše pár slovíček, vyplní křížovku, nebo osmisměrku na vyjmenovaná slova a přečte nějaký text s porozuměním a doplňováním. Přírodovědu a vlastivědu dělám přes aplikace před spaním. Na víc už není ani z mé strany energie. O prázdninách jsme třeba dřív také dělali. Ale již jsem to vzdala, jelikož to bylo i pro mě vysilující. A lépe se mi s ním pracuje v školním týdnu. Syn se teď od listopadu zklidnil. Ale také dělal velké scény pravidelně. Naučil se nastavit si stopky na procvičování a je to lepší. Již jsem ale zvažovala doučování třetí osobou.
@vejilka píše: Více
20 minut, to je jak nic. A hlavně se to u nás prodlouží nechutí a zdržováním. Já si snad schválně někdy stopnu, co stihne za tu dobu. Nestihne skoro nic. Jenže pak by měl ještě třeba číst. K tomu ho nemůžu donutit. Kdyz bude každý den dělat něco dvacet minut, tak zvládne jen jednu věc. Tudíž mi vyjde jednou matematika, jednou čeština, jednou čtení, jednou angličtina. Když to budu střídat, tak maximálně dvakrát týdně. A s tím jeho tempem se nikam neposune. Zkusím hledat nějakeho speciálního pedagoga. Doučování mi bude bojkotovat a nebude tam chtít chodit. To jsou obě děti stejne.
přesně, já mám dítě ve 3. třídě a za 20 minut nestihne ani jeden předmět, natož všechno, ještě mezitím neustále pije, jí, čurá a kadí, jakékoli zdržování je dobré
Ano, toto znám. Také neustálé protahování. Vždycky jsem mu ty stopky stopla
Syn zkrátka pochopil, že pak škodí sám sobě a budeme sedět u toho déle. Je pravda, pokud je nová látka, je potřeba jí dovysvětlit a dáme tomu více času. Do procvičování nepočítám úkol. A k tomuto je právě dobrá ta speciální pedagožka. Ona mi skutečně ukázala, jak procvičovat krátce a efektivně. Například diktát prý stačí psát jen jednu větu denně a měla by obsahovat všechno. Velká písmena, vyjmenovaná slova, měkké tvrdé souhlásky atd. Já tedy dávám věty stejně tři. Ale jinak se mi to osvědčilo. U nás se zkrátka hraje na pravidelnost. Pak je to skutečně jen procvičování a ne dril
@vejilka píše: VíceJenže když dám jednu větu, tak to napíše, ale už nevydrží řešit chyby. A hlavně když tam budou různé věci - velká písmena, i/s u sloves, koncovka ými…, tak z toho stejně nic nebude mít, protože toho je prostě moc. I já mám ten pocit, že toho je moc, co by se měl procvičovat a tím pádem se mi do toho nechce. Nevím upřednostnit. Nevím, kde začít. Nevím, jak dítě přesvědčit. Přitom já udělám i nějaké pomůcky, vysvětlím. Ale teď mám pocit, že se v tom ztrácím. S těma stopkama jsem to taky zkoušela. Jenže půlku času opravdu dělá blbosti, neustále zapínat a vypínat stopky k ničemu nebylo. Do toho udělá kotrmelec, ale odpovídá mi na otázky, takže to je těžký.
Takže kromě učitelky jsi mě svou péčí znechutila to učení i ty
těch 20 minut je lepší než nic. Navíc alespoň jeden den mu dopřej naprostý odpočinek od školy. A problémy se čtením? Nemá dyslexii? Zkuste manga nebo jiný čtení ve stylu komiksu, případně třeba čtečku a v ní nastavené písmo pro dyslektiky.
má ADHD? ten kotrmelec mezi učením tomu odpovídá
Ano, znechutila. Jen jsem se poprvé zmínila, že půjdeme dělat ukol. Naprostého odpočinku má opravdu dostatek. Teď mi řekne, že číst umí a nepotřebuje a nebude číst.
no dcera ho má, a právě pořád dělá nějaké cavyky s učením, jak jsem psala, neustále mluví o něčem jiném, chytá něco na stole a ten kotrmelec by klidně udělala také, ale učíme se v kuchyni, tam není místo, v kuchyni se učíme, aby ji nic nerozptylovalo, ale ji rozptýlí cokoli i v té kuchyni
Mám dítě v 5. třídě. Vždycky byl problém se školou a učením. Teď je to snad ještě horší. Známky jsou čím dál tím horší, ve škole se snaží čím dál tím méně a učení doma je složité - udělá vše, aby na to nedošlo. Příští rok přestoupí na jinou školu a bude to mnohem těžší v 6. třídě. Má velké nedostatky v češtině a angličtině. V matematice se občas ztrácí a zapomíná postup. Zatím jsem nevymyslela nic, co by dlouhodobě fungovalo.
Máte někdo zkušenosti s takovým problémem? Co zabralo? Máte někdo zkušenosti s nějakými aplikacemi, knížkami… Je někde hezky a jednoduchý seznam, co vše by mělo umět dítě v 5. třídě, bez čeho se dál nemůže dostat a bez čeho druhý stupeň nezvládne? Bylo by pro mě nejlepší něco přehledného, jednoduchého, s poučkami. Učebnice dítěte jsou na matematiku a češtinu strašné. Zkoušela jsem vycházet z toho, ale strašně mi to nevyhovuje, je to nepřehledné, chaotické. V češtině mi vyhovují akorát vysvětlivky k teorii. Jinak se v tom ztrácím. Ideální by bylo třeba i návaznost na sebe - co na sebe navazuje a bez čeho se dál nemá smysl posouvat. Starší dítě v 7. třídě zvládá vše kromě pravopisu. Tam se ztrácí a můžu s ním opakovat i to, co dělám s mladším. Myslím, že bychom měli začít úplně na začátku. S učitelkou není dobrá komunikace.
A jeste potřebuji dítě namotivovat, aby se snažilo.