Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
prichazim s dotazem ohledne 6 leteho syna. Na nasi zadost byl loni v PPP ma vysetreni skolni zralosti, nebyli jsme si nástupem jisti z duvodu ocni vady (tupozrakost a strabismus). Vysetrenim prosel a ve zprave bylo “uroven rozumovych schopnosti se nachazi v pasmu vysokeho nadani”. Odklad nam doporucen nebyl. Ted k jadru…
Byla jsem na tridnich schuzkach, ucitelka mne upozornila, ze syn je vysoce inteligentni, jsou veci ktere mu jdou hur (nema prostorove videni, obcas se ztrati v textu), pismo ma nejhezci ze tridy. V matematice zvlada pocitat velkou nasobilku. Za nas je to normalni dite, ma plno kamaradu, rad si hraje. Vybocuje nekterymi zajmy, pozna vlajky a nazvy i tech nejzaprdlejsich ostrovu sveta. Ale jeho to bavi, starsiho zase bavili dinosauri a znal je vsechny i latinsky.
Nikdy jsem nad tim moc nepremyslela, zkratka jsem si rikala, ze jsou veci ktere ho bavi, jako napriklad ta matematika. Ucitelka mi ale rikala, ze by ho rada v druhe tride poslala na screening
nechapu z jakeho duvodu, ma spoustu kamaradu, hraje fotbal, standardne zlobi jako kluk, ma zajmy i adekvatne k veku.
Mate prosim nekdo zkusenost? Jsem z toho dost rozcarovana, proc nas chce nekam hnat ![]()
@Liliana499 píše: Více
a jsi rozčarovaná přesně z čeho?
pochopila jsem, že chce nějaké vyšetření ohledně jeho vysokého intelektu, aby s ním mohli nějak adekvátně pracovat atd. Z toho jsi rozčarovaná? ![]()
@Keyllah nevim co znamena “screening”. Myslela jsem, ze tam deti chodi, pokud maji nejake “dys” funkce. Pokud se tedy mylim, vysetri ho a budou ho ve skole “zametsnavat” jinak?
Na internetu jsem cetla diskuze, ze se takove deti honi po psychiatrech apod. tomu bych se teda opravdu rada vyvarovala
za mě může jít i o testování vysoké inteligence, ale to by jsi se jí měla spíš zeptat. Na druhou stranu, pokud ho chce testovat, protože je hodně napřed, tak co jiného by to bylo
a kdyby se ukázalo nějaké „dys“ k tomu, tak taky jen dobře, ne? aspon by dali rady, jak s ním pracovat…syn měl ve třídě chlapečka, který následně šel o třídu výš, neb byl taky hodně vepředu. Tak třeba to? ![]()
Nějak nechápu hned dve veci. Jednak proc ti vadi, ze chce učitelka řešit jeho rozvoj. A pak proc porad zduraznujes, ze ma kamarády. Skola nemůže diteti poskytovat podporu, pokud k tomu nemá papíry. Asi proto ho „ženou“ na vyšetření. My treba mame ve skole speciální hodiny pro nadané a syn tam chodí prave díky tomu, ze na to ma z poradny papír. A kamarádi nejsou zadny smerodatny udaj, to závisí spis na povaze nez nadání. Zeptej se učitelky, jaké možnosti podpory madamych deti vaše skola ma.
Našemu je taky ted 6, do školy půjdu po létě. Moc nemluvi, skoro vůbec, půjde do speciální. Z toho důvodu mu taky loni dělali iq testy, vyšla mu vysoce nadprůměrná inteligence
jako počítat umí, plus, minus, počítat do nekonečna, vlajky teď jedeme taky. Ale je to hrozný Mimoň jak v sociálním chování atd, kamarády nemá skoro vůbec, je takový malý lenochod, má genetickou vadu, takže pro mě dost překvapení. Dokonce jsem zkoumala, jestli to neni omyl
máme tedy dvojí výjimečnost
Ale nebránila bych se tomu, oni ho díky tomu můžou ve škole posunout aby se nezačal třeba nudit. A buď navíc ráda, ze je to zdravý kluk, navic chytrý
Příspěvek upraven 21.01.26 v 13:30
@Midaku zduraznuji to proto, aby bylo jasně srozumitelné, ze nemuze jit o vysetreni z duvodu, ze by mel nejake problemy v chovani, byl asocialni, atd… ![]()
Nase skola nema nic navic, chodi tam i starsi syn. Jsme mala skola na malomeste.
@pikola dekuju za prispevek
proto jsem zdůrazňovala ty kamarady, jak se pisatelka vys divila, proc to zduraznuji.
to počítání do nekonečna mě dostalo. Chápu, jak jsi to myslela, ale fakt jsem si na první dobrou představila, že se ti narodil nový Chuck Norris
![]()
@Keyllah asi mas pravdu, ucitelka na mne chrlila informace, ze jsem nestihla prakticky reagovat. Urcite, pokid by to odhalilo neco “navic” bude to fajn. Ale to zatim nepozorujeme.
Pokud ve skole vse zvlada stejne jako spoluzaci, nevyrusuje z nudy, nejsou s nim zadne potize, tak je to otazka. Ale ja v principu jsem pro vetsi podporu nadanych deti.
Kamaradka ma syna nadaneho na matematiku, s prvni ucitelkou si nejak „nesedl“ a byl to dost boj, mel opatreni z PPP, ze ma dostavat nadstavbove ukoly nebo chodit na matematiku do vyssi tridy, ale nejak to neslo, tak se nudil, delal saskarny… Pak prestoupil k jine ucitelce, ktere se vice ridila doporucenimi (a taky nebyla prednas*ana) a bylo z nej bezproblemove dite. Takze vyznam to mit muze, ale opravdu zalezi. Pokud je to zcela bezproblemove dite, nevim, zda te mohou donutit.
S kamarády to nemusí souviset. Je prostě normální kluk a navíc inteligentní
s naším si sice nepokecáš, ale umi už skoro číst a počítat. Dneska se mě ptal, jak se píše Japonsko ![]()
Tak ses jí měla zeptat, ne? Tady asi nikdo tvého syna nezná.
@MartinL45 emimino je diskuzní forum, napriklad i o predavani zkusenosti a rad. Takze dekuji za “radu” Martine ![]()