Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
“Mělo by se to nějak řešit?” Nechapu
zřejmě ti nejde matematika a v ostatních předmětech problémy nemáš ![]()
Neříkej mi, že v jiných předmětech máš ty dobré známky jen z počítaní a to počítání je stejné jako v matematice.
Jakože by se měl učitel podivat, že máš jedničky dvojky a kvůli tomu ti nedat čtyřku z matiky, když na ní máš průměr? Tak psali jste testy, možná nějaké zkoušení? Sešit? Aktivita v hodině… neříkej mi, že ty známky ti dal takový jen tak? Že jsi to měla správně a on ti dával blbý známky. To asi ne, ne? Takže prostě ti matika nejde. Počítání v ekonomii apod. je úplně jiný typ počítání, to nemůžeš srovnávat. Matika holt nejde každému a nestačí jen chapat, ale je nutne spočítat desítky příkladů. Mít to zažité. Tak zaber víc, kup si Bělouna a počítej a počítej.
Ty to tady řešíš opakovaně. Není to neobvyklé vysvědčení. Z matematiky máš prostě čtyřku, protože jsi na čtyřku. Dcera je taky na obchodce, a i když se počítá i v jiných předmětech, v matematice probírají specifické věci, jako třeba exponenciální rovnice, na které při výpočtu daní asi nenarazíš. Osobně si myslím, že se vždycky dá udělat víc - například učitel tě doučoval na konzultacích, ale kolik času a práce jsi tomu věnovala ty sama, to je otázka. Vždycky je lehčí hledat příčinu neúspěchu jinde, než u sebe - třeba v divném učiteli - ale ona jinde obvykle nebývá.
Najdi si doučování a zapracuj na zlepšení. Učitelem to není.
Pokud ti nejde matematika, tak je 4 na vysvědčení asi oprávněná. Já se na střední v matematice také bohužel nechytala a nechytám do dnes. V posledním ročníku jsem měla skoro samé 4 a 5, že jsem k maturitě málem ani nedošla. Nakonec mi teda dala 4 a víš co? Odmaturovala jsem s vyznamenáním (jako jediná) a mám vystudovanou VŠ. Takže nějakou 4 na vysvědčení z matematiky, pokud ti nehrozí vyloženě 5, bych vůbec nehrotila, ale je dobře, že se snažíš a máš doučování. Tahle známka opravdu nikoho nikdy zajímat nebude. ![]()
U jednoho dítěte také na ekonomce si děvčata stěžovala na učitele, že prý, jak teď mají jiného, najednou mají horší známky, že to je učitelem. Dokonce to řešili i přes rodiče. Místo toho, aby se nad sebou zamyslely a začaly se učit. Milé holčiny pro zlepšení neudělaly nic a pak musely opravovat i maturitu.
Prostě ti nejde matika, no, to se stává. U průměru 3,53 je to prostě čtyřka, dneska se hraje na průměry. Nebylo by k ostatním fér, kdybys dostala trojku a učitel by si to neobhájil.
@Anonymní píše: Více
Už je to tady po několikáté. Taky jsem měla takové vysvědčení. Řešila jsem to až v pozdějším věku, ptž ze strany rodiny ani školy nebyl zájem. Byla mi zjištěna DYSKALKULIE.
Taky to dodnes nechápu a lidem okolo včetně bývalých pedagogů jsem to omlátila o hlavu. Bránili se, že tehdy neměli takové znalosti speciální pedagogiky a nebyl prostor přemýšlet nad každým žákem individuálně jako dnes. Moji kolegové o generaci starší než já(pracuju ve školství), říkali, že se jen vymlouvají. Nejsem zase tak stará. Prostě se tím nechtěli zabývat.
Při druhém rozšíření VŠ v celoživotním vzdělávání už jsem si musela nechat upravit výstupy na základě SVP, tam bych už matiku na požadované úrovni nezvládla. A ne, opravdu to není moje vina.
Dnešní učitel by se nad tím měl zamyslet. Ale spoléhat se na to nemůžeš. Na vyšetření do PPP se můžeš objednat i sama po dohodě s rodiči, pokud nejsi plnoletá.
Píšeš to tady už po několikáté, je hezké, že ti záleží na vysvědčení, ale nepřeháněj. Je to kus papíru, v životě nikoho nebude zajímat co jsi měla z matiky na SŠ. Dokonce ani ty vědomosti nikdy neuplatníš a to nejen z matiky. Na světě jsem skoro 50 let a nikdy jsem nepotrebala goniometrické funkce a podobne kraviny.
Najdi si doučování. Zaplatit si licenci na umíme matiku, ať máš neomezený přístup. Bez licence se po nějakém procvičení zamkne a pustí následující den. Procvičovat pravidelně.
Jiné řešení není.
@Anonymní píše: Více
Je potřeba zjistit, s čím konkrétně máš v matematice problém? Nedostatek času, zbytečné početní chyby nebo v logických úlohách? Třeba nedostatek času lze řešit tím, že si dojdeš do PPP, zda nemáš nějaký problém. Čas na písemky, by se ti navýšil. V některých třídách jsem slyšela, že to navýšení času má třeba třetina žáků.
@izabe píše: Více
No, moc ne. Matika mi taky nikdy nešla ale z účetnictví jsem měla 3. To jsem se nemusela tolik učit. Tam se dá chytit i jinde než v čísle a většinou stačí sčítání a odečítání. Takže kalkulačka. Stačí, že dobře zaúčtuješ a vychází sloupky. V matice je to o dost náročnější. Vyrazy, rovnice, závorky, geometrie. Stačí když tam špatně převede znaménko a už to nevyjde.
Vím o čem zakladatelka mluví. Chodila jsem na doučování, hlásila se na zkoušení a stejně jsem měla tu 4 vydařenou. Učitel ne vždy uznal jiný postup. A přípravy ho moc nezajímali. A to jsem mu k úkolům dávala i příklady navíc.
Také doporučuji doučování. Dá se to i on-line. Případně mi pošli SZ, dám ti tip, kde je spokojená dcera. Ona nemá problém s matikou, ale připravuje se tam na maturitu z rozšířené matematiky a na studium na technické VŠ. Dělají tam individuální studijní plány podle toho, co konkrétnímu člověku nejde a v čem potřebuje pomoct.
Ahoj, tak se nám uzavřely známky. Už od prváku bojuju s matikou. Za tu dobu, co jsem zatím na střední mi pokaždé vyčnívá 3 nebo 4 z matiky mezi 1 a 2 z ostatních předmětů. Teď budu mít na vysvědčení jednu 4 z matiky a jinak 1 a 2. Dělala jsem, co jsem mohla, abych tu 4 neměla. Učiteli jsem dala najevo, že m snahu, tím že jsem chodila po škole na konzultace a tam me to doucoval, přesto jsem teď průměr měla mezi 3 a 4 (3,53) a dal mi 4. Ve třídě vyznamenání mají asi 2 spolužáci jinak nikdo. Ale nikdo nemá takové zvláštní vysvědčení jako já. Vlastně já nemám ani z ničeho 3. Jsem skoro jediná, kdo nemá, 3 na vysvědčení. Za mě je to neobvykle vysvědčení.
Navíc jsem na OA, takze počítání máme v několika předmětech a problém s nimi nemám. Myslíte, že by se nad tím normální učitel zamyslel, že by mu mělo být divné toto vysvědčení? Mělo by se to nějak řešit? Nebo jen blaznim já?