Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mam devíti tydenní dcerku. Doted bylo normalni kojit i hodinu a pul a od nedele kojime max 20 min a jen z jednoho prsu, kdyz ji dam druhe, zacne se rozcilovat, hrozne plakat..je mozne ze se uz naji rychleji a uz vice nepotrebuje? Navic do toho od pondeli tak dvakrat denne se stane, ze me celou pozvraci a jede ji to i z nosu..normalne si lehce ublinkla..muze ji neco vadit?
A posledni spanek..mala normalne pres den naspala max 2 hodiny v kocarku, jinak nic a z niceho nic spi dopo i 4 hodiny, odpo hodinku a pul a v noci taky krasne..mozna plasim zbytecne, ale tohle vubec neznam, tak nevim jestli je to v poradku..
Jinak jeste napisu, ze kdyz je vzhuru tak je stastna a smeje..
Nemáš více mléka a silnější proud při kojení? Tomu by odpovídalo, ze ji stačí jedno prso i to, ze ti pak zvraci. Oba kluci to měli stejne, protože se proste prepijeli a ještě hltali, takže to často letělo ven.
Spánek neporadím, bohužel
Jedině, že by se sama navýšila laktace, ale už jsem dlouho neodsávala a nesnažila se ji navýšit, tak nevím jestli je to možné..
To s kojením se mi taky dělo. Když byl prcek úplně malý, neměl sílu a kojila jsem třeba 45min., postupně sílil, mléko teklo lépe a on se několikrát tak přepil, že to chvíli po kojení letělo ven i nosem (už jsem pak poznala, že to přijde, když nasadil takový zvláštní výraz v obličeji a stihla chytat plenou
).
Se spaním nevím, tam jsme nikdy takové výkyvy neměli.
Mám také 9 týdenní dceru, od začátku mám hodně mléka a teče velmi rychle (fakt z prsa vylozene stříká 4 silnými proudy), takže malá se chudák naučila hrozně hltat, ačkoliv jsem se snažila jí s tím pomáhat. Z jednoho prsu kojíme už dlouho a střídáme na každé kojení, čas od času má větší hlad a krom jednoho obvyklého si navíc dá ještě trochu i z druhého. Každopádně v úplném začátku pila cca 30 minut, ke konci šestinedělí cca 15 a teď v posledním týdnu je schopna pít třeba i jen 5 minut, nejčastěji do 10 minut…
Doktorka mi k tomu po šestinedělí řekla, že tím, že tak moc hltá, si i za ten krátký čas vezme dostatek… pravda je, že dcera přibírá víc, než krásně. Nicméně čas kojení kolem 5 minut mě taky děsí, a tak furt řeším, jestli je vše v pořádku. Ona ale vypadá spokojeně, krásné reaguje na hračky, usmívá se, je zvědavá… Ublinkává teda tak nějak normálně, nic dramatickeho, tak k tomu nic nevím.
Co se spaní týče, naše malá je tedy od narození spavec, ale teď v tomto týdnu spí také více, než dříve. Dnes jsem ji třeba budila přes den dopo na kojení, což už jsem hodně dlouho dělat nemusela…
Tak snad je to oboje normální a souvisí to s vývojem