Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jak se u vasich deti projevuje alergie na pyl? jake leky nebo sirupy na to vase deti berou? dekuji za zkusenosti
Rýma, ucpaný nos, kýchání, svědění očí. Léků už vyzkoušel plno (začínali jsme Zyrec, Zodac, Xados, teď už má asi 4. v řadě „speciálnější“ a zatím ještě nic nepomohlo na 100%. Tři roky užíval 3× týdně polykací vakcínu, teď jsme pět let docházeli na injekce. Pokrok nic moc žádný. Alergie (trávy) se mu začala projevovat ve školce v 5 letech, teď je mu 16.
Je to boj.
Já mám tyhle potíže od dětství, v dospělosti se mi objevila alergie i na ta antihistaminika, takže žádné léky, a ziju
chce to omezit mléko a vysadit ze stravy co nejvíce cukr, alespoň na tu sezónu, to se osvědčilo mne. Zvýšit rapidně příjem vitamínu c, a když intenzivne sviti slunce, nevycházet vůbec ven, to to “lítá” nejvíc.
@Gina píše:
Rýma, ucpaný nos, kýchání, svědění očí. Léků už vyzkoušel plno (začínali jsme Zyrec, Zodac, Xados, teď už má asi 4. v řadě „speciálnější“ a zatím ještě nic nepomohlo na 100%. Tři roky užíval 3× týdně polykací vakcínu, teď jsme pět let docházeli na injekce. Pokrok nic moc žádný. Alergie (trávy) se mu začala projevovat ve školce v 5 letech, teď je mu 16.
Je to boj.
Ježiš chuďato… sama jsem alergik a to fakt nikomu nepřeju.
![]()
@aduska912
Přesně jak napsala zde kolegyně… mluvím ze své zkušenosti. Rýma, vodnatá, prostě teče z nosu… ucpaný nos, kýchání, svědění očí, nosu, v krku. Jakmile se přidá dušnost, ztížené dýchání tak nečekat a šupajdit na alergologii na spirometrii… možné astma. Já ho mám, bohužel se mi na to přišlo až v pozdějším věku, máma moc mojí alergii neřešila a žila jsem na Zodacu, Xyzalu, Xadosu atp. od obvoďačky, což mi moc nepomáhalo… až v dospělosti jsem se odhodlala na alergologii a BUM, máte Astma jako pjase, se divim, že žijete… ano, toto mi řekla alergoložka.
Takže dejcháky, jiné léky a ano, bohužel i kortikoidy, nicméně… žiju zase plnohodnotný život. Třikrát hurá. ![]()
Co pomáhalo ze začátku když jsem byla malá?
Vlhko (mokrý ručník na topení nebo zavěsit do okna), mokrý hadr na obličej, tma. A časté sprchování, omývání obličeje a převlékání (nutno ze sebe dostat ten pyl, který je všude). Často utírat prach a mýt okna.
To jsou takové domácí rady pro rodiče alergika. Držím palce.
Dcera kýchá, má ucpaný nos, svědí ji oči. Na pylové alergie jsou kříženě navázány i potravinové. Aktuálně bere Tamaris, do nosu sprej Mommox a slabé kortikoidové dychatko, protože začala zlobit spirometrie. Za sebou má pětiletou léčbu autovakcinou na míru ve formě kapek (staloral), budeme zvažovat opakování kůry. Alergii má od cca 4 let, teď jí je 15.