Dítě autista, přechod do normální školky

52
26.4.17 11:41

dítě autista, přechod do normální školky

Ahoj, mám chlapce, je mu 3,4 let.
Od letošního února chodí do speciální školky. Zatím je zařazen v logopedické třídě, ale s velkou pravděpodobností ho zařadí do autistické třídy. Ještě nemáme hotová vyšetření, ale má hodně autistických rysů, tak to tak nejspíš dopadne.
Chtěla jsem se vás zeptat na toto:
Rozcházíme se s manželem a já budu mít syna u sebe. Tam kam se budu stěhovat mají jen normální školku. Je tam možnost domluvit pro syna asistenta. Nechci nic podcenit. Vidím, jak se mu ve stávající školce věnují, kde jsou na tuto problematiku zaměření, má tam 3× do týdne i rehabilitace. Tak se bojím, jestli ten asistent bude stačit.
Další specka je dost km daleko, ale tak, nic není nemožný,
máte někdo podobnou zkušenost s přechodem ze specky do normální třídy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31278
26.4.17 11:56

Dám přenesenou zkušenost - se synem do třídy chodí chlapeček, co má asistentku (nevím, co přesnou diagnozu, ale zřejmě tam bude adhd a ještě něco přidruženého) a popravdě, ta asistentka je tam jako „extra učitelka“, ale nemusí být ani vystudovaná, aby ho držela na uzdě. Taková soukromá hlídačka, ale že by s ním dělala nějaké speciální cvičení nebo dokonce rehabilitace, to rozhodně ne :think:
Takže by se to chtělo nejspíš informovat přímo v dané školce, kdo by toho asistenta dělal a co by se synem dělal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394
26.4.17 11:59

@kajka101 hodně záleží jak moc potřebuje pomoc a na jakou asistentku se natrefí ;) a pak jak moc ochotná je školka takové dítě vzít mezi ostatní děti. Bude to mega rozdíl oproti speciální mš :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4458
26.4.17 12:07

Bohužel, většina asistentek funguje spíše jako asistentka učitelky, než konkrétního dítka. U dcery ve školce mají chlapečka s ADHD, má asistentku, ale neřekla bych, že se mu nějak speciálně věnuje. Spíš pomáhá učitelce. Rehabilitace myslím, fakt nehrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.4.17 12:21

@kajka101 S přechodem zkušenost nemám, ale myslím, že pro psychický vývoj dítěte je, pokud to jen trochu jde, určitě lepší integrace. Sama mám syna s PAS, který je integrovaný s asistentem pedagoga v běžné MŠ. Je tedy v logopedické třídě, protože máme to štěstí a u nás je, ale pokud by nebyla, chodil by do normální třídy. Ani z SPC nikdy nepadla zmínka o nějaké speciální školce. Nevím, z jakého důvodu syn potřebuje rehabilitace a jakého jsou charakteru. Není možné to s ním cvičit doma a docházet jen na kontroly? Případně třeba jen jednou týdně místo školky vozit někam dál do specializovaného stacionáře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
26.4.17 12:34

Asi bych to zkusila spíš řešit s ředitelkou školky kam chcete aby dítě docházelo, může se stát, že nebude mít možnost do školky dítko přijmout- už tam asistentku ve třídě mají, nebo nemohou takové děti brát. Chce to taky spoustu papírování z jejich strany a ze strany rodiče spoustu potvrzení lékařů. Rehabilitace asi budou problém, asistentka spíš dítě rozvíjí formou her apod, ale nejspíš není v její kompetenci s ním rehabilitovat- to by asi musela mít školení atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
26.4.17 12:52

@kajka101 Syn (v létě 5 let) má čerstvě diagnostikovanou PAS a plánuji odejít ze současné soukromé školky (školka je výborná, ale s AJ a syn nemluví ani česky) do místní státní školky. Mají smíšené třídy a asistentku by dostal. Dnes dopoledne jsme tam byli na „čučku“ :-) Chtěla jsem hlavně vidět, jak bude zvládat zvýšený hluk a šrumec. Byl naprosto v pohodě (od svého řazení aut se nenechal vyrušovat ;-), tak pokud ho školka přijme, bude to snad změna a posun. Každopádně jak již bylo zmíněno - je to hlavně o přístupu školky a úplně nejvíc o paních učitelkách/asistentkách. Doporučuji s chlapečkem osobní návštěvu školky a třídy, je to dobrá zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
26.4.17 12:56

Naustis

Ahoj, mám dceru autistku, je ve spec. skole (13ti letá), je bez asistenta, protoze v soucasne dobe neni treba i diky nizkemu poctu deti ve tridach, ale ve skolce naprosto nezbytne, aby asistenci mela. Zkus se obratit na Naustis - drive Apla, hodne ti poradi a pomuzou, nehlede na to, ze byva navic i moznost pripadne hrazeni asistentů z nadacnich fondu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
26.4.17 13:02

Nemám s tím zkušenost, ale vzhledem k tomu, že asistenta pedagoga může dělat kde kdo, tak bych udělala vše proto, aby zůstal v té speciální školce, kde teď je.
Je mi to blbé napsat, ale kdybych byla Tvým manželem, tak bych se mu nedivila, kdyby na tomto postavil obhajobu, aby ho dostal do své péče, s možností chodit do školky v místě původního bydliště.
Něco jiného je osobní asistent, ten je na tom jinak, co se týče požadavků na vzdělání, toho si platí rodina, někdy prostřednictvím nějaké nadace, pokud na to sama nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
26.4.17 13:08

Lidičky děkuji za rady.
Určitě se tam půjdeme podívat. A co se týče té rehabilitace, syn by měl cvičit kvůli svalové hypotonii. Hlavně má oslabené svaly na břiše a zádové. Ale já myslím, že jde cvičit i doma s kontrolami na rehab. oddělení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
26.4.17 13:38

@cverunka Pokud potřebujete navíc ještě rehabilitace, tak počítej, že sice pro psychický vývoj je normální školka s asistentem k nezaplacení, ale tu speciální péči budete muset jednoduše hledat mimo školku a většinou i na úkor pobytu ve školce. Pro dítě je to taky pochopitelně celkově náročnější. Přechod jsme nezkoušeli. Jedno dítě máme ve spece, jedno chodí do školky s asistencí a je to občas záhul. Navíc počítej s tím, že pokud školka není nijak extra bohatá a schopná to doplácet, dostanou na asistenta peníze jen na 6 hodin a z toho by měl mít ještě nějaký čas na přípravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4458
26.4.17 14:01

@kotyk Já nejsem zakladatelka. :) Je to pro @kajka101

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
26.4.17 17:50

@cverunka :) promin, překlep.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.17 17:56
@Jana206 píše:
Nemám s tím zkušenost, ale vzhledem k tomu, že asistenta pedagoga může dělat kde kdo, tak bych udělala vše proto, aby zůstal v té speciální školce, kde teď je.
Je mi to blbé napsat, ale kdybych byla Tvým manželem, tak bych se mu nedivila, kdyby na tomto postavil obhajobu, aby ho dostal do své péče, s možností chodit do školky v místě původního bydliště.
Něco jiného je osobní asistent, ten je na tom jinak, co se týče požadavků na vzdělání, toho si platí rodina, někdy prostřednictvím nějaké nadace, pokud na to sama nemá.

Jani, ono realita je taková, že mnoho otců autistické dítě odmítne přijímat. Nemálo párů se rozpadlo právě na tomhle základě. Zájem rozvedených otců o autistické dítě bývá nevalný. Samozřejmě nevím zrovna v tomto případě. Mluvím ze své zkušenosti a co vidím okolo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.6.17 15:35

Omlouvam se za anonym, citlive udaje.
Vkladam dotaz do ne primo stejne kategorie dotazu, jako ma zakladatelka.
Mamiky deti autistu, jake jsou na deti naroky ve skole? musi splnovat podle kterych tabulek ci kriterii prvni stupen?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin