Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj,
Mam dceru, kterou vychovavam sama bez otce..Otec ji umrel ve 2 letech..
Je ji 5 let.. Je mi lito, ze jako jedina nemela tatinka na skolkovem plese.. Nema doma muzsky vzor..
Mam strach, ze bude mit kvuli tomu problemy s kluky ve vztahu, kdyz nezna ani tu otco vskou lasku..
A rikam si, jake nasledky to na ni muze mit az jednou treba si najdu za par let zivot boho partnera.. Bojim se, abych ji nezlomila..Dokaze ji nekdo nahradit opravdu tatu?
Prisla na me hrozna depka, ani nevim, co ted od toho ocekavam, jen asi vase nazory, zkusenosti..Chci si o tom s nekym pokecatProsim zanechat anonym. Nechci, aby bylo znamo o me rodinne situaci.
Od nás otec odešel a nestaral se. Taky jsem prakticky neměla ten mužský vzor a vím, že mi to chybělo. Přesto si nemyslím, že bych měla nějaký problém, co se týče vztahů ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
Je ji 5 let.. Je mi lito, ze jako jedina nemela tatinka na skolkovem plese.. Nema doma muzsky vzor..
Mam strach, ze bude mit kvuli tomu problemy s kluky ve vztahu, kdyz nezna ani tu otco vskou lasku..
A rikam si, jake nasledky to na ni muze mit az jednou treba si najdu za par let zivot boho partnera.. Bojim se, abych ji nezlomila..Dokaze ji nekdo nahradit opravdu tatu?
Prisla na me hrozna depka, ani nevim, co ted od toho ocekavam, jen asi vase nazory, zkusenosti..Chci si o tom s nekym pokecatProsim zanechat anonym. Nechci, aby bylo znamo o me rodinne situaci.
Nemáte dědu, strejdu? Popř. nemůže občas vidět zblízka, jak funguje úplná rodina nějaké Tvé kamarádky?
Byla bych úplně v klidu. Hodně dětí(dle mého názoru opravdu hodně) toho vlastního otce a mužský vzor doma má, ale chybný.
Na otázku, kdo je na tom hůř, jestli ony nebo Tvá dcera, si odpověz sama.
Přeji už jen štěstí v životě ![]()
Pokud se Ti podaří najít adekvátní protějšek a on Tvoji dceru přijme, vazbu mezi sebou mohou mít opravdu silnou. Záleželo by ale i na jejím věku v době, kdy bys ho potkala. Ale neupínej se na to. Tyto rodiny taky mívají své specifické problémy, zvlášť, pokud tam jsou dvojí děti.
Myslím, že u holčičky to není takový problém, jako bývá u kluků. Pusť si Gilmorky, ať se ti zvedne nálada ![]()
Jinak mužské vzory jsou určitě potřeba, ale u slečny bohatě postačí děda, strýc, trenér sportovního kroužku, učitel nebo i tvůj partner.
Nemáte strýčka, bratra, dědu? Až si najdeš partnera, je důležité, aby si s dcerou sedli, tátu jí nahrazovat nemusí. Je to dítě, děti se snadno přizpůsobují i přijímají nové věci i lidi. Zbytečně to dramatizuješ.
Spousta deti otce ma, ale jsou to otcove na baterky nebo alkoholici, nasilnici..a nebo jen flakaci a lemplove, kdyz tady ctu nejake diskuze nebo i to vidim v realnem zivote, tak si myslim, ze obcas zadny otec lepsi nez tito..
Nemas v okoli nekoho, strejdu nebo strejdu?
Já s bráchou sice bez otce nevyrůstala, ale stejně to nebyl žádný super mužský vzor. Po rozvodu rodičů to pak šlo úplně z kopce, než se to pár let zpět trochu srovnalo. I tak ho ale vídáme jen párkrát do roka.
V mých zhruba 12 a bráchovi 10 se k nám přistěhoval mamky přítel, kterého jsme do té doby vídali hodně výjimečně, protože je z druhé strany republiky.
A lepšího otčíma jsme si nemohli přát
Tátu nám nahradil víc než dostatečně. Úplně nás přijal za své - učil nás montovat nábytek, řídit auto (dokonce jsem od něj auto k osmnáctinám dostala), sekat trávu apod., když jsme zmeškali vlak, tak nás jel klidně 3h cesty vyzvednout, bral nás na dovolené, jeho rodiče nás nechávají přespávat u nich, abychom se nemuseli trmácet 4 h vlakem domů. Když jsem šla do Brna na školu, tak mě nechal bydlet v jeho baráku s jeho synem, i když otčím sám už tam nejezdil, abych nemusela shánět bydlení. I když se bojí psů, tak mi ho v 15 povolil a těch 400 km pro něj mě odvezl. Pořád nadává, že mám moc knížek a je to už úchylka. Ale ve chvíli, kdy jsem se zmínila, že na tohle místo by se ještě jedna knihovna vešla, tak už kreslil plánek a další den jel pro dřevo ![]()
A hlavně - mamka je s ním opravdu šťastná. Konečně má někoho, kdo je jí rovnocenným partnerem a hýčká si ji. I když se samozřejmě hádáme, zvlášť v pubertě to bylo občas ostré, otčíma bychom neměnili.
Takže být tebou bych se nebála, co si bude myslet dcera. Pokud si najdeš fajn chlapa, určitě bude vše v pořádku.
Ahoj,
Prisla na me hrozna depka, ani nevim, co ted od toho ocekavam, jen asi vase nazory, zkusenosti..Chci si o tom s nekym pokecat
Prosim zanechat anonym. Nechci, aby bylo znamo o me rodinne situaci.