Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych znát váš názor, protože já už fakt nevím..
Jistí příbuzní mají holčičku starou 2,5 roku, která chvíli neposedí, nikoho neposlouchá, dělá si co chce a všechno se jí přizpůsobuje. Takže např. jedou na koupaliště a protože onana ještě nechce domů, tak aby se nevztekala, tak tam s ní jsou až do věčera, ačkoli měli úplně jiné plány. A stejně tak ona táhne maminku do obchodu, protože tam mají lízatka, a maminka jí to koupí, protože to malá chce. Nechce jídlo, tak si může vzít čokoládu apod, kterýme se cpe celý den.. A bylo by toho spoustu. Malá je třeba odmalička podporovaná v tom, že když se jí něco nelíbí, může mlátit okolo sebe. Takže jakmile jí rodiče něco nechtějí dovoli, začne jim třeba mlátit do obličeje pěstma, takže oni jí radši pustí. A nic jí neřeknou. Co mě ale nejvíc poslední dobou zaráží je to, že malá může naprosto beztestě mlátit zvířata. Zatímco většina dětí je vedena k tomu, že zvířata se buď hladí nebo třeba se na ně nešahá (cizí psi a tak), tak holčička je vedena k tom, že je děsná sranda dělat jim „bacibaci“. Argumentem jejích rodičů je, že jí to baví, směje se tomu a hlavně, že je ještě malá, takže by to nepochopila a zvířata to stejně nebolí, jelikož holčička nemá ještě sílu.. Takže to vypadá tak, že takhle malé dítě se rozběhne proti jejich kříženci bernardýna a mlátí do psa hlava nehlava buď rukou nebo třeba klackem apod. a děsně se tomu směje. A rodiče z toho taky mají srandu. Pes je dobrák, nechá si vše líbit, ale přeci jen švihání klackem bolí i od tak malého dítěte, takže občas štěkne. A to pak rodiče holčičky na něj okamžitě začnou křičet, ať toho nechá.. Tohle se netýká jen psa, ale i koček, králíků, ovcí, drůbeže (dokonce jí nechávají mlátit i krůty, z těch mám respekt i já).
Jako je to každého věc, ale jak někdo může být s prominutím tak blbý a nechat dítě se takto chovat? I kdyby jim bylo absolutně jedno, že těm zvířatům ubližuje, to si někdo ve 35 letech nedokáže v hlavě srovnat, že kdyby tomu psovi jednou došla trpělivost, že to může pro dítě zkončit tragicky? A co teprve když to udělá na nějakého psa na ulici? Když se člověk pokusí něco naznačit, tak řeknou jen, že ona si „jen“ hraje. A když jsou u nás a já ji nespouštím z očí a jakmile jde po našich zvířatech, tak jí důrazně řeknu, že tohle dělat nebude a vezmu jí třeba klacek, ona se začne vztekat a její matka se tváří uraženě, že jsem si dovolila se na malou křivě podívat a něco jí zakázat a opět mě poučuje o tom, že ty zvířata to přece nebolí (a na důkaz mi řekne, že oni se taky nechávají mlátit, vždyť to nic není a hlavně, že to malou baví)..
Já vím, že to tady fakt nevyřeším, ale zajímalo by mě, jestli jste se setkali s něčím podobným nebo je to fakt extrém.. Jako její rodiče jsou mi úplně ukradení, ale té malé je mi líto. Ona za to nemůže, a jen tím bude trpět, že jí rodiče nedokážou ukázat, kudy vede správná cesta..
Kdo seje vítr, sklízí bouři. Za pár let (pokud ji ten pes zatím nezakousne)z ní budou šílet.
Nenaděláš nic a ne, tohle opravdu není výchovný standard, ale to snad vidíš sama.
Ta krůta me rozesmála, promin… nechci to zlehčovat.. bohužel to rodičům nevysvětlíš, až se "opravdu " něco stane, pak si to možná uvědomí, ale pozdě…Takovým rodičům, nemá ani cenu něco říkat, jen si uděláš zle. Přestala bych se s nimi stýkat
Mužeme jen doufat, že ty krůty jednou zaútočí. Snad budou mít víc rozumu než rodiče ![]()
Ježíš a proč to řešíš ty???
co se starat o sebe, je to jejich problém. K sobě je nezvi a máš klid.
S tím nic neuděláš, taky bych se s nima přestala stýkat, tohle bych nesnesla…
@Elinečkaaa myslim, ze jsi zatim bezdetna… Vztah oni - mala bych neresila. Vztah mala - tvoje zvirata resis podle me naprosto skvele a vubec bych neslevila, ani kdyby se matce ty bulvy protacely. Jinak mas pravdu, o co vsechno si koleduji, kdyz nechavaji malou mlatit psa i ostatni sva zvirata. Ale vis jak: blbec se uci na svych chybach, chytry na cizich… a pak jsou neponaucitelny.
@Elinečkaaa
Jakto, že to nikdo neřeší, ty to řešíš, s babama na emiminu! ![]()
Je to jejich věc, jejich dítě, jejich život… Pokud to otravuje ten tvůj, tak se podle toho zařiď, ale jinak vylívat si tu srdce a pomlouvat, to mi přijde trapné. ![]()
Chudák pes ![]()
rodiče jsou blbý, jdeš na to dobře, ale asi moc diplomaticky - což chápu když jsou to příbuzní.
Buď můžeš být jen tichý pozorovatel a doma si chránit svoje zvířata a svoji důstojnost
a sledovat co z toho dítěte vyroste
nebo jim říct polopaticky, že jsou to blbci, že to zvířata sice možná nebolí, ale je to jednoduše druh týrání a dítě budou za to nesnášet a buď dítě pokoušou nebo rovnou sežerou a že nedodržují základní principy výchovy a jednou se jim to pekelně vrátí + bych dodala, že pro méně chápavé - máte rozmazleného smrada, který týrá vás a zvířata. Pokud vám to přijde vtipné jste víc blbý než jsem myslela.
a samozřejmě bych trvala na tom, že u mě doma se zvířata hladí
@Elinečkaaa Bohužel jsem se s takovými rodiči setkala… udělali i dítě ve 40 a nezvládali ho, a aby od něj měli klid, tak ho nechali dělat co chce… až plivat rodičům do obličeje, bral na kočky nůž a podobně. Zkusil mě bouchnout pálkou a můj pes po něm vyjel, rodiče si nedovolili nic mi říct. Pak jsem je vezla na nákup a malej seděl za mnnou, tahal mě za pás, mládil zase tou palkou a matka nic… tak jsem zastavila a vyhodila ho z auta.. popojeli jsme dal, a koukali na něj, když se uklidnil, sedl do auta a byl hodnej. ale je to extrem, a za to můžou rodiče
@Elinečkaaa neřeš to - není to Tvoje starost.. pokud oni dělají chybu, tak se jim to nevyplatí, ale poznají to hlavně oni..
Oni si stejně poradit nenechají
kdyby byli na návštěvě u mě a malá nechtěla respektovat moje pravidla (že moje zvířata se nemlátí), tak bych je k sobě už nezvala.
A že jednou nějakému zvířeti dojde trpělivost, je celkem pravděpodobné…nebo až majzne klackem otce do obličeje a přerazí mu nos, neo tak něco