Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj aktuálně resim syna 4roky. Brečí že ho bolí brisko. Sedí na WC i na nočníku a nic. Už si stěžoval dopoledne, ale to se pak normálně vyka.. a dobrý. Cele odpoledne normálně jedl a běhal. A teď tu brečí. Vim jak pomoc kdyby mel prujem, ale ted nějak nevím.
Zkusila bych tu horkou sprchu a pokud by hodně trpěl, dala bych mu čípek
Úplně nejdřív bych se koukla, zda nemá bobek těsně u východu a nedrží ho tam, že ho bolí ho vytlačit, párkrát se mi stalo i u větších dětí.
Změřila bych teplotu, dítě položila s mírně pokrčenýma nohama třeba na gauč, proklepala bříško, pokud by nebyla teplota a žádná reakce na poklep, tak bych uvařila heřmánkvý čaj, osladila, aby to dítě vypilo teplé a strčila do teplé vany. Pokud máte doma espumisan, dala bych i ten a pak by se vidělo. Je možné, že má zácpu, nebo zaražené prdy.
Stalo se nám několikrát a naštěstí to vždycky skončilo nějakým bobkem nebo velkým prdem (ale jednou už jsem balila do nemocnice, dítě zlomený v pase vejpůl a těsně před odjezdem si šíííleně prdnul a během minuty byl úplně v pohodě)
Naložila bych ho do teplé vany, a pak mi dala něco teplého na bříško, pokud máš nějaký termofor, rašilinový pytlík a nebo jen teplou plenku, kapesník + bych ho zkusila co nejvíce zavodnit.
Děkuju uz leží ve vaně. Čaj hermankovy vařím. Teplota mírně zvýšená. Na pohmat ruka ze ho to bolí ale bolesti nevyskoci. Jo a v patek zvracel po mleku ráno a pak ve školce, ale to asi nebude souviset.
@Bibi239 píše: Úplně nejdřív bych se koukla, zda nemá bobek těsně u východu a nedrží ho tam, že ho bolí ho vytlačit, párkrát se mi stalo i u větších dětí.
Změřila bych teplotu, dítě položila s mírně pokrčenýma nohama třeba na gauč, proklepala bříško, pokud by nebyla teplota a žádná reakce na poklep, tak bych uvařila heřmánkvý čaj, osladila, aby to dítě vypilo teplé a strčila do teplé vany. Pokud máte doma espumisan, dala bych i ten a pak by se vidělo. Je možné, že má zácpu, nebo zaražené prdy.
Stalo se nám několikrát a naštěstí to vždycky skončilo nějakým bobkem nebo velkým prdem (ale jednou už jsem balila do nemocnice, dítě zlomený v pase vejpůl a těsně před odjezdem si šíííleně prdnul a během minuty byl úplně v pohodě)
me jako prvni taky napadlo poklepnout na brisko. Ja jsem takove boleni a pocit, ze musim na velkou a nejde to, mela pri zanetu slepeho streva. Zkusila bych stlacit a rychle pustit kolem podbrisku. Pokud by ho to prudce zabolelo, jela bych se kouknout na chiru (horecka neni podminkou slepaku). Ale nejspis to takova katastrofa nebude
Pokud by ho domaci test slepaku nebolel, dala bych mu teply obklad na brisko.
Zvýšená teplota je pro slepák tuším typičtější jak horečka. Pokud je na pohmat bříško citlivé, asi bych plašila. Každopádně odjezd na pohotovost bude znamenat 100% hospitalizaci minimálně na pozorování a případně rozhánění podrážděného slepáku studenými obklady. Asi bych počkala ještě tak hodinku, pokud by se bolest zhoršila nebo dítě zvracelo, nebo teplota lezla nahoru (nedávala bych nic na srážení, aby to nezakrylo příznaky) a kdyžtak jela.
Co jsme se dcerou jeden čas najezdili s bolavým bříškem na chíru ![]()
Vždycky bylo standardní vyšetření pohmatem, většinou i prstem v konečníku, následovalo sono a vždy pořádku. Sice nás upozornili, že i když má slepák v klidu, tak se to může během pár hodin až dní změnit, takže hlídat a se sebemenší změnou k horšímu přijet.
Když dceru bolelo bříško jednou ve všední den v normální ordinační hodiny doktora
/a ne mezi pátkem večer a nedělí/, tak mi sestra na chirurgii řekla, že dítě s bolavým břichem se má vždy přivézt ukázat. Že neřeší, jestli je to prkotina, že je lepší zbytečně než na poslední chvíli.
V Krči na dětské chirurgii jsem také neměla nikdy problém, vždy byli chápaví a laskaví.
Jo a dceři se z takového bolení vždy vyklubala angína nebo i klasické nachlazení a bolely ji lymfatické uzliny kolem pupíku. To mi i ukazoval ten lékař na sonu.
Ale pokud malý v pátek zvracel a dnes má takové problémy, tak to bude asi něco v trávení a pokud by to nepřešlo, tak bych jela. A jak radí Bibi239, nic na srážení teploty!! Pozoruj a uvidíš.
Hodně štěstí ![]()
Všem moc dekuju. Vypadá to dobře. Vana i čaj zabrala. Ruka ze je to lepší. Každopádně ho budu sledovat a zítra zůstane raději doma. Uvidíme co se z toho vyvrbí.
@Halamka pokud by sis v noci opět stěžoval asi bych uz jela na chiru. Raději zbytečně než pozdě ![]()