Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dle popisu je řekla bych téměř jisté, že potíže jsou způsobeny špatným držením těla. Dcera není žádný drobeček a nesportuje. Ty máš žádanku na ortopedii, se kterou nic neděláš (jak dlouho již?). A teď jsi psychicky vyřízená a na prášky. Takže ty jsi identifikovala problém, znáš jeho příčinu a v ruce držíš klíč k řešení. Tak holt bude potřeba ho použít a začít něco dělat. A počítat s tím, že řešení asi chvíli potrvá a nebude bez práce.
@Aijka píše:
Myslíte rovnou bez toho aniz bych to ještě říkala dětské?
Ano, já bych šla rovnou na fyzio (se specializací na děti), navíc sama uvádíte, že dětské jste to zmiňovala na pětileté prohlídce… Fyzioterapeut je přímo odborník na bolest zad a specializuje se na to (na rozdíl od dětské, která má pouze obecné znalosti).. Sama fyzio navštěvuji a nedám na to dopustit, akorát si to musíte zaplatit ![]()
Pokud by fyzio nepomohlo, zatlačila bych na dětskou..
@Aijka píše:
@Serpentini ano, už jsem po něčem koukala. Ale je těžký najít někoho kdo bude opravdu kvalitní.
Odkud jste? Mám pár dobrých tipů i na ortopedy.
@Hibou zadanku mám od středy kdy jsme byly u dr a od čtvrtka je dcera je nemocna. Mě jen vyvedlo z míry že si teď jak je nemocná, stěžuje na ta záda výrazně víc.
Poproste pediatricku, at vam napise zadanku na fyzioterapii, dcera muze mit slabe brisni svaly, spatny postoj, mozna ma ploche nohy? Potrebujete kontrolu a cviceni, opravdu neni v poradku, aby peti letou bolela zada, to uz ukazaje na nejaky problem v pohybovem aparatu..my mame dobrou zkusenost napr. z modranske polikliniky, tam je primo detsky fyzioterapeut. Je lepsi to mit od pediatra, hradi to pak pojistovna…cim druv to zacnete resit, tim lip
@Melodie91 jojo, udělám to tak. Děkuji. Mě hned napadají hrozne scénáře
.
@Aijka píše:
@Serpentini praha prosím, event Praha západ. Díky
Napíšu SZ
Běž s dcerou k fyzioterapeutovi. Doktoři vám s tímhle nepomůžou. Drtivá většina z nich ví o chronických problémech pohybového aparátu nula nula nic, neumí je řešit.
Popisuješ, že dcera má prohnutá záda, vystrčené břicho. Tomu se říká „anterior pelvic tilt“, můžeš si o tom něco přečíst. Znamená to, že má stažené svaly na spodních zádech a kyčelní flexory. Naopak břicho je oslabené a neaktivní, to samé hýžďové svaly. S tím souvisí i ty kotníky, protože bez správně fungujících hýžďových svalů nejde mít nohy ve správně poloze.
Jinak bolet to může rozhodně víc než trochu, jak ti tvrdí doktorka. Může se to klidně vystupňovat tak, že ta bolest bude i bránit běžnému pohybu. Jedna známá takhle 3 měsíce dostávala od doktorky na záda neschopenku, protože s tou bolestí prostě nemohla v práci fungovat. Po dvou týdnech fyzioterapie byla bez bolesti.
Rozhodně to řeš dbej na spravení toho postoje i po tom, co bolest odezní. Potáhne se to s dcerou jinak celý život a čím déle se tyto problémy neřeší, tím náročnější a delší je náprava.
@leguanek27 ano, ona má tento postoj bohužel asi po mě. Já teda nemám ty kotníky vbocene. Záda mě bolí po každé větší námaze a to tak, že nemůžu sedět ležet ani chodit pořádně. Řešila jsem to několikrát, bez úspěchu. Ale mě to bolí jinde než dceru.
Myslíš že je možné z tohoto že ji bolí vyloženě pater? Ukazuje na jeden bod pořád.
Je mi ji líto, takove problémy v pěti letech ![]()
@Aijka Myslím, že může. Tím, že nemá aktivní střed těla, tak ta páteř nemá oporu a je zatížena mnohem víc, než by měla a ještě ve špatné poloze. Ona se ta bolest může i stěhovat nebo projevit úplně jinde, než kde je primárně ten problém.
Každopádně konkrétně tenhle postoj je zpusoben zejména dlouhým sezením, takže to ma v dnešní době pomalu každý druhý. Z tohohle důvodu to takz nelze vyřešit jednorázově, ale je potřeba upravit životní styl - zařadit sport alespoň 3× týdně. Jinak se to bude neustále vracet.
@leguanek27 bydlíme v domě, na zahrade má spoustu aktivit. Bylo mi řečeno že se to spraví přirozeným pohybem. No ale evidentně ne.
Nicméně máš pravdu že nejčastěji ji to bolí když sedí.
Tak snad to opravdu bude tímto a ne něčím horším…
@Aijka To ti tvrdila doktorka? Přirozeným pohybem se to právě nenapraví, protoze u nej špatně zapojuje ty svaly. Je potřeba s tím cíleně pracovat. Vždy nejdřív uvolnit stažené svaly a následně dělat posilovací cviky na ty oslabené. To vám ale všechno ukáže a vysvětlí ten fyzioterapeut. Ještě jsem zapomněla dodat, že je vhodné tam chodit pravidelně, dokud se všechno nesrovná. Mělo by stačit 1× měsíčně, úplně ze začátku možná 2×.
Neboj, že by to bylo něco horšího je hodně nepravděpodobné.
Od svalů může být spousta stavů, co by nejspíš člověk hned netipoval (nemožnost se pořádně nadechnout, závratě, brnění ap.)
@leguanek27 jojo, právě že dokonce fyzio to říkala. Před dvěma lety jsem tam s dcerou byla, právě kvůli tomu vystrcenemu bříšku. Říkala že máme např bubnovat do gymnastickeho míče, že tím posílí to břicho. Byly jsme tam dvakrát a říkala že se to o hodně zlepšilo. Zpětně vidím že to byli asi keci.