Trileta dcera, muze jit o PAS?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1380
6.10.22 10:35

Trileta dcera, muze jit o PAS?

Ja vim, ze mi tu nikdo z vas neudela diagnozu na dalku, ale jsem nestastna a potrebuju mozna trochu ukoidnit, nebo slyset maminky, co maji doma ditko s PAS nebo Aspergerem..

Dceri jsou cerstve tri roky, za par tydnu nastoupi do skolky. Je vesela, vnimava, citliva.. Ale par veci mi dela velkou starost a popravde se bojim, ze to uz neni uplne normalni. Dcerka ma asi mirne opozdeny vyvoj, naucila se chodit az v 19. mesicich, velmi malo mluvi. Chodime na logopedii, tam nam bylo receno, ze ma slabsi pravou hemisferu mozku - komunikace, pohyb ji proste vubec nejde. Naopak umi celou abecedu, pocita, vyborne ji jdou barvy. Jenze to je taky pomalu to jedine co ji zajima. Nejake napodobovaci hry ji vubec neberou. Nejradsi ma tyhle analyticke aktivity, knihy, rikanky, jeste hrani s vodou. Taky rada plive na zem.. To tedy pry souvisi s tim, ze ma povolenou pusinku, rikala logopedka.

Dost casto mam pocit, ze si zije ve svem vlastnim svete… Do oci se nam normalne diva, blbne s manzelem, na pokyny reaguje. Na ostatni deti vetsinou nijak moc nereaguje.

Ma takove sve specificke chovani, hodne si mluvi pro sebe, zpiva si, je taky dost uzkostliva, ma az panickou hruzu z popelnic. Dost casto se upne na nejakou konkretni cinnost nebo hracku. Je velmi citiliva na ruzne zmeny, mokre obleceni, kdyz neco neni podle ni, nebo chybi nejaky dilek puzzli, tak okamzite startuje vybuch vzteku.

Jeste me napadlo, dela hrozne sceny pri myzti vlasu, prevlekani neceho pres hlavu. Taky porad neco olizuje a malokdy si hraje s hrackami tak, jak se ma. Nejradsi neco rovna, rozhazuje, tridi.

Pristi tyden jdeme na triletou prohlidku k pediatrovi a ja mam hruzu co se od nej dozvim… Porad tak nejak doufam, ze ve skolce se srovna, ale nevim.. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2455
6.10.22 11:06

@klenott Zkus sama udělat základní test zde: https://autismport.cz/testy

Není to samozřejmě stanovení diagnózy, ale mohlo by Ti to pomoci v orientaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
6.10.22 11:07

Tak dcera je mozna netabulkova a v nekterych castech vyvoje bude potrebovat pomoct vic, nez jine deti…,ale tak na logopedii chodite a vyjadrila tam snad nekdy logopedka, ze dcera ma autisticke rysy? Ne vsechny deti rady kresli, jezdi na odrazedle a hrajou si na doktora..asi by byla prima skolka, kde maj primo logopedickou tridu, tady u nas je (Praha) a ty deti, co tam ted ten mesic chodi, delaji neuveritelne pokroky…3 leta prohlidka vas ted ceka, tak si v hlave neprehravej zadne tragicke scenare

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.10.22 11:11

@Melodie91 ona je celostni logopedka, rekla nam, ze dava nerada nalepky, ale ze pokud chceme, tak muzeme s malou dojit k psychologovi. Jinak teda zijeme v zahranici, tak dcera bude vystavena cizimu jazyku, to mi taky dela starost..

• Citovat
  • Upravit
1380
6.10.22 11:13

@Veverka X jo, to uz jsem zkousela a tam mi vyslo vysoke riziko.. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22364
6.10.22 16:15

@klenott Ty poruchy maji podobne projevy. Treba i dysfazie nebo ADD. Treba s mytim vlasu nebo prevlekanim veci pres hlavu, tak s tim ma problem i hodne zdravych deti. Pediatr na to nebyva dobry odbornik. Diagnostiku dela detsky klinicky psycholog nebo detsky psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
6.10.22 19:08
@klenott píše:
Ja vim, ze mi tu nikdo z vas neudela diagnozu na dalku, ale jsem nestastna a potrebuju mozna trochu ukoidnit, nebo slyset maminky, co maji doma ditko s PAS nebo Aspergerem..

Dceri jsou cerstve tri roky, za par tydnu nastoupi do skolky. Je vesela, vnimava, citliva.. Ale par veci mi dela velkou starost a popravde se bojim, ze to uz neni uplne normalni. Dcerka ma asi mirne opozdeny vyvoj, naucila se chodit az v 19. mesicich, velmi malo mluvi. Chodime na logopedii, tam nam bylo receno, ze ma slabsi pravou hemisferu mozku - komunikace, pohyb ji proste vubec nejde. Naopak umi celou abecedu, pocita, vyborne ji jdou barvy. Jenze to je taky pomalu to jedine co ji zajima. Nejake napodobovaci hry ji vubec neberou. Nejradsi ma tyhle analyticke aktivity, knihy, rikanky, jeste hrani s vodou. Taky rada plive na zem.. To tedy pry souvisi s tim, ze ma povolenou pusinku, rikala logopedka.

Dost casto mam pocit, ze si zije ve svem vlastnim svete… Do oci se nam normalne diva, blbne s manzelem, na pokyny reaguje. Na ostatni deti vetsinou nijak moc nereaguje.

Ma takove sve specificke chovani, hodne si mluvi pro sebe, zpiva si, je taky dost uzkostliva, ma az panickou hruzu z popelnic. Dost casto se upne na nejakou konkretni cinnost nebo hracku. Je velmi citiliva na ruzne zmeny, mokre obleceni, kdyz neco neni podle ni, nebo chybi nejaky dilek puzzli, tak okamzite startuje vybuch vzteku.

Jeste me napadlo, dela hrozne sceny pri myzti vlasu, prevlekani neceho pres hlavu. Taky porad neco olizuje a malokdy si hraje s hrackami tak, jak se ma. Nejradsi neco rovna, rozhazuje, tridi.

Pristi tyden jdeme na triletou prohlidku k pediatrovi a ja mam hruzu co se od nej dozvim… Porad tak nejak doufam, ze ve skolce se srovna, ale nevim.. :(

Hrůzu mít nemusíš, ale úplně běžný dítě to není, nejspíš z toho vyroste :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
6.10.22 19:22

Přijde mi to v pohodě, proste každý dítě je jiný … a ty tříletý jsou ještě takový,,zviratka “ :D

K ostatnimu tomu moc neřeknu ; ale co se tyče mluvení,
u nás kluk nemluvil v podstatě ještě před pár měsíci (3 mu byly na konci srpna, do školky nastupoval normálně 1.září ). Začal povídat přes prázdniny a nejvíc se rozmluvil právě ted v září :) Na logo chodíme od května, lehce opožděný vývoj řeči.
Je možný, ze u vás školka a kolektiv taky pomůže.

Jinak bych rekla, ze je v pohodě ze je bavi jiný hry než ostatní děti jejich věku, ono za měsíc / dva muže byt všechno jinak. Uvidíte jak do budoucna ale ve 3 letech je podle mě brzo na nějaký závěry …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
6.10.22 19:39

Aspergera rozhodně nemá, Ti neprojevují city, tvoje malá ano. Podle mě potřebuje jen větší péči, to, že se něčeho bojí je myslím taky normální…každé dítě je jiné, moje malá od narození v pohodě s hlukem, třeba příklad - pila, po nějakém čase, větší vnímavější ji slyšela a začala plakat, měla velký strach. Teď zase slyší a úplně v pohodě, ukázala jsem jí, že to nic není a že já se taky nebojím (nějak jsem to zkusila, vyšlo to, nebo alespoň přešlo). A v pohodě, ale ona má rok a kousek.

Asi bych za vším neviděla ihned tyto diagnózy…to už by vážně muselo každé dítko něco takového mít. Buď v klidu i kdyby měla nějakou lehčí formu, můžeš s ní určitě v klidu pracovat. Budeš vědět jak na ni a bude to v pohodě, ale zatím bych závěry nedělala…

Mytí hlavy vadí skoro každému dítěti, moje neteř ta dělala takové scény, že hnedle spadl barák..bylo to něco šíleného. Taky se bála určitých věcí. Dneska chodí do první a úplně v pohodě dítě…

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
6.10.22 19:53
@klenott píše:

Pristi tyden jdeme na triletou prohlidku k pediatrovi a ja mam hruzu co se od nej dozvim… Porad tak nejak doufam, ze ve skolce se srovna, ale nevim.. :(

V některých věcech připmíná mou dceru.. ona tedy mluvila od velmi ranného věku a vždy tedy mluvila hodně. Ale přecitlivělost, změny a a ty hry to je podobné. Jak není podle jejího výbuchy vzteku… to je podobné… jiné tedy ta komunikace v ní je naopak malá napřed před vrstevníky.

Takže chci ti říct že pravděpodobně školka bude kapku problém. U nás to ted problém byl ale na druhou stranu jsme měli obrovské štěstí na učitelky. Problém byl s přizpůsobením rytmu školky. Teed se půjde na svačinu teď se půjde ven… ona se zasekávala u činností.. pak po probuzení po spánku nespolupracovala vůbec.

Oni mě tím už asi pak učitelky ani nezatěžovaly aby mě nenervovaly.. Každopádně i pro děti byla Gabinka ta zlobivá protože neposlouchá. Srovnalo se to spíše až v dtuhé polovině roku a jak říkám učitelky hodně pomohly i tak aby nebyla Gabinka ta zlobivá pro ostatní děti. Nevím jak by to vypadalo v jiné školce.. dost možná by to tam nedala.

S malou jem byla nakonec před 2 týdny u logopedky/ psycholožky a ta mi řekla že takové dítě se málokdy vidí. Podle testů co u ní dělala je na úrovni předškolního/ dítěte v první třídě, 4 roky ji byly teď o víkendu. Doporučila přemýšlet o předčasném zaškolení at se rozhodnu v pruběhu roku. A paní učitelka ve školce mi to taky říkala, že by pak příští rok mohla absolvovat předškolní rok.
Ale já s tím tedy nesouhlasím. Takže tak…

Tím že tedy tvé dítě tak nekomunikuje to má třeba jinak…

Každopádně t aškolka bude pravděpodobně náročná.. ale určitě pomůže. To jo.

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
6.10.22 19:59

A s tím olizováním… ona to tím jazykem prostě zkoumá… strukturu těch věcí… jazyk je hrozně citlivý jinak než ruce.. jak malá hodně komunikovala tam mi to už nějak po 2. roce řekla že šahá jazykem na věci.. už si nepamatuju jak přesně.. ochutnává věci.

Proto je olizuje. Malá občas ještě něco olízne.. naposled se podepisovala jazykem na sklo v autobuse.. nebo ochutnávala mokré listy od deště :roll: :roll:

• Citovat
  • Upravit
5548
6.10.22 20:11

@klenott tohle mi nepřijde jako PAS, ale pro klid duše můžete zajít do Nautisu na rannou diagnostiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76123
7.10.22 09:18
@ludmilaadamkova píše:
A s tím olizováním… ona to tím jazykem prostě zkoumá… strukturu těch věcí… jazyk je hrozně citlivý jinak než ruce.. jak malá hodně komunikovala tam mi to už nějak po 2. roce řekla že šahá jazykem na věci.. už si nepamatuju jak přesně.. ochutnává věci.Proto je olizuje. Malá občas ještě něco olízne.. naposled se podepisovala jazykem na sklo v autobuse.. nebo ochutnávala mokré listy od deště :roll: :roll:

na olizování v autobuse pozor z hygienického hlediska, já ve 3 letech olizovala madlo v autobuse, měla jsem pak 3 týdny aftózní stomatitidu s horečkami, z toho 14 dní jsem nebyla schopná jíst - jen pít studený čaj a studené mléko - a plakala jsem hlady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
7.10.22 10:01
@stinga píše:
na olizování v autobuse pozor z hygienického hlediska, já ve 3 letech olizovala madlo v autobuse, měla jsem pak 3 týdny aftózní stomatitidu s horečkami, z toho 14 dní jsem nebyla schopná jíst - jen pít studený čaj a studené mléko - a plakala jsem hlady

já ji nenechala.) hned jsem jí to zatrhla!!! :mrgreen: koukala jsem na idos jak nám jede další spoj a bylo vymalováno. Byl to mžik

• Citovat
  • Upravit
16383
8.10.22 13:59

@klenott Mě dcerka nepřijde mimo normál, je přecitlivělá a úzkostná. Každé dítě má svoje… u mých kamarádek měly děti záchvaty vzteku, ječení, válení, že mi zůstaval rozum sát a ted jsou to šikovní pubertáci. Psychologa bych navštívila předně pro svůj osobní klid a inspiraci, jak s dítkem pracovat. Chápu to správně, že je to první a jediné dítě? To se pak všechno ze strany rodiče posuzuje složitěji. Pro účely návštěvy psychologa, bych se snažila shromáždit x videí, které by zachycovaly zmíněné výbuchu vzteku, mytí vlasů, svlékání, zmíněná reakce na popelnce apod. Třeba at tě muž natáčí i s dítětem, jak v té dané situaci s dítětem pracuješ, to je také důležité, třeba je ve vašich reakcích zakopaný pes. Upřímně tady to nikdo nerozklíčuje a v tobě stejně zůstane obava. Jít se někam poradit je jediná možnost, jak se posunout dál, vyčistit si hlavu nebo najít správnu cestu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí