Trileta dcera, muze jit o PAS?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.10.22 21:57

@klenott
Máme doma aspergera, i s adhd. Obecně PAS je prostě spektrum a neskutečně široké… takže ano, Tvoje dcera může být PAS, ale spíš mi přijde, že má jen znaky. Může být jen vysoce citlivá, nebo mít k tomu i kiss syndrom, resp. již kid syndrom. Tyto děti se v něčem podobají lehkým autistům, např. nesnáší manipulaci s hlavou, převlékání přes hlavu (není to komfortní)…hlavně z toho popisovaného Tebou je to pozdní chůze i řeč. Jinak pokud nevíš co to kiss syndrom je, tak jde o rané blokády páteře, často následkem porodu, ale mohou být klidně už z prenatálu, nebo případně nevhodnou manipulací s miminkem asi i.
Mám zkušenost i s tímto. Syn byl v příčné poloze, a ačkoliv se pak srovnal hlavou dolů, porod byl taky nic moc… Psychomotorickému vývoji nepřispívá ani masivní očkování (nepovinné vakcíny k „základu“).
Syn také plival na zem, kolem třetího roku věku. A také si divně hrál s jazykem, což souviselo s obtížemi při řeči i vlivem blokád páteře, kdy byla zablokovaná i jazylka. Po odbloku lepší.
Co mohu hlavně poradit, hoď se do klidu. Resp. řeš co lze řešit (není od věci zkontrolovat ty blokády - ušetřili byste si hodně trápení a tápání)(u nás pomohl i detox vakcín), ale jinak dítě prostě miluj. Ani případný autismus není konec světa. Ale v nízkém věku se stejně blbě diagnostikuje, kdy lze zaměnit za vývojovou disfázii apod.
Jak popisuješ dceru, že je veselá, tak to buď moc ráda. Nás syn je negativistický, a to bych Ti nepřála. Vyčítám si všechno, včetně stresu v těhotenství, nepovinné očkování apod., ale nejlepší je, aby se fakt matka hodila do klidu a dělala co jde dělat teď. Ani nad budoucností nemudruj. Za rok může být dcera dost jinde a dál. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
5384
11.10.22 22:08
@Anonymní píše:
@klenott
Máme doma aspergera, i s adhd. Obecně PAS je prostě spektrum a neskutečně široké… takže ano, Tvoje dcera může být PAS, ale spíš mi přijde, že má jen znaky. Může být jen vysoce citlivá, nebo mít k tomu i kiss syndrom, resp. již kid syndrom. Tyto děti se v něčem podobají lehkým autistům, např. nesnáší manipulaci s hlavou, převlékání přes hlavu (není to komfortní)…hlavně z toho popisovaného Tebou je to pozdní chůze i řeč. Jinak pokud nevíš co to kiss syndrom je, tak jde o rané blokády páteře, často následkem porodu, ale mohou být klidně už z prenatálu, nebo případně nevhodnou manipulací s miminkem asi i.
Mám zkušenost i s tímto. Syn byl v příčné poloze, a ačkoliv se pak srovnal hlavou dolů, porod byl taky nic moc… Psychomotorickému vývoji nepřispívá ani masivní očkování (nepovinné vakcíny k „základu“).
Syn také plival na zem, kolem třetího roku věku. A také si divně hrál s jazykem, což souviselo s obtížemi při řeči i vlivem blokád páteře, kdy byla zablokovaná i jazylka. Po odbloku lepší.
Co mohu hlavně poradit, hoď se do klidu. Resp. řeš co lze řešit (není od věci zkontrolovat ty blokády - ušetřili byste si hodně trápení a tápání)(u nás pomohl i detox vakcín), ale jinak dítě prostě miluj. Ani případný autismus není konec světa. Ale v nízkém věku se stejně blbě diagnostikuje, kdy lze zaměnit za vývojovou disfázii apod.
Jak popisuješ dceru, že je veselá, tak to buď moc ráda. Nás syn je negativistický, a to bych Ti nepřála. Vyčítám si všechno, včetně stresu v těhotenství, nepovinné očkování apod., ale nejlepší je, aby se fakt matka hodila do klidu a dělala co jde dělat teď. Ani nad budoucností nemudruj. Za rok může být dcera dost jinde a dál. :srdce:

Nic si nevycitej! Znám pohodové děti se stresy v těhotenství a naopak. Negativismus u malého dítěte také nemusí být vlivem očkování, ale zděděnou povahou, třeba po vzdálenějších předcích. Vyroste z toho, neboj! :palec:
Spíš mě zajímá ten poočkovací detox. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.22 22:10
@Nelel12 píše:
Aspergera rozhodně nemá, Ti neprojevují city, tvoje malá ano.
s tímto nemohu souhlasit. Sice asi chápu, jak to myslíš, ale takto obecně podané je to blbost. Navíc u holčiček je z mých zkušeností ten aspík či jiný pas takový jiný… hodně se jich diagnostice vyhne.
Náš asperger city vyjadřuje, ale je fakt, že je spíš introvert, takže tyátry na veřejnosti ne. Ale doma pusinky, objímání, řekne, že nás má rád, do očí kouká (ne teda nějaké dlouhé pohledy, ale nebrání se tomu)… I když někdy si nejsem jistá, zda úplně stejně rád nemá i ta svá autíčka a čísla… haha.
Každopádně ano, nemá smysl se nervovat dopředu, dokud holčička nějak funguje.
No, právě v pokojíčku kašle, tak pro dnešek končím. :kytka:
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.22 22:13
@Takco píše:
Nic si nevycitej! Znám pohodové děti se stresy v těhotenství a naopak. Negativismus u malého dítěte také nemusí být vlivem očkování, ale zděděnou povahou, třeba po vzdálenějších předcích. Vyroste z toho, neboj! :palec:
Děkuji. Myslíš, že vyroste z toho???! Máš s tím zkušenost? Aktuální věk 4 roky…
S detoxem se pokusím nezapomenout. Brečí..musím utíkat.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.22 22:46
@Takco píše:
Tak jsem zpět. Ale tipuju, že ne na dlouho, že si spíš brzy vyčistím zuby atd, a už budu k dispozici synovi s rýmou…jde mu blbě spát, ještě má dnes jinou deku… :roll:
Hele, ale to očkování s určitým negativismem souviset třeba i může, protože bohužel znám děti, které jsou jako náš syn až po nějaké větší reakci na očkování, a do té doby byly pohodové. To by mě s…štvalo ještě víc asi (náš nebyl vysloveně pohodový nikdy, i když je pravda, že se docela zklidňoval pár měsíců po porodu, a pak přišel slavný očk. kalendář…). U nás to bude kombinace vlivů, včetně samotného porodu atd. Pak po očkování vždy přišel regres, který jsem přehlížela. I proto nám asi pomohl detox. Nebude to řešení pro všechny, protože každé dítě je jiné a jsou tam jiné příčiny toho stavu, který chce rodič řešit. My detoxikovali vším možným, ale nejrychlejší byla biorezonance, která dítěti tenkrát asi sedla, a došlo k velkým pokrokům v malém časovém úseku. Hodně mu to pročistilo oči (přišel mi jak za mlhou, mléčným sklem…) a zlepšilo oční kontakt, naskočila zas řeč atd. Ale nerada bych se tu pouštěla do větších spekulací. Třeba to byla náhoda. Aby zas někdo nep.ndal, s odpuštěním. Rodič se prostě snaží dítěti pomoci. Ani nepopisuji vyléčení autismu. To se mohou všichni uklidnit. My řešili jak celkově pomoci dítěti, a jsme rádi za pokroky. Ještě jsme zkoušeli homeopatika, bachovky a spol… Logopedii a spol. ani nezmiňuji. To je jasné. :)
Jen ten negativismus mě fakt ubíjí. Třeba to stále patří k věku, ale ta míra je velká. A jakmile mu něco nejde HNED, tak vztek… To ovšem hlavně doma. Umí se i držet na veřejnosti. :)
Jdu už fakt spát. Zítra další den, tak ať mám elán. 8o :mrgreen: :mavam:
  • Citovat
  • Upravit
5384
12.10.22 00:05
@Anonymní píše:
Děkuji. Myslíš, že vyroste z toho???! Máš s tím zkušenost? Aktuální věk 4 roky…
S detoxem se pokusím nezapomenout. Brečí..musím utíkat.

Negativismus myslís, jako že se vzteká? :) Zkušenost je taková, že s PAS znám lidi z dob, kdy ještě očkování v raném věku nebylo. A předává se tu přímo, tu ob generaci… Jinak znám případ, kdy chlapeček v podobném věku byl hodně negativisticky, s nástupem do školy to pominulo, ale je fakt, že něco z toho přetrvalo do dospělosti. V menším a jinak. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
12.10.22 00:35
@klenott píše:
Ja vim, ze mi tu nikdo z vas neudela diagnozu na dalku, ale jsem nestastna a potrebuju mozna trochu ukoidnit, nebo slyset maminky, co maji doma ditko s PAS nebo Aspergerem..

Dceri jsou cerstve tri roky, za par tydnu nastoupi do skolky. Je vesela, vnimava, citliva.. Ale par veci mi dela velkou starost a popravde se bojim, ze to uz neni uplne normalni. Dcerka ma asi mirne opozdeny vyvoj, naucila se chodit az v 19. mesicich, velmi malo mluvi. Chodime na logopedii, tam nam bylo receno, ze ma slabsi pravou hemisferu mozku - komunikace, pohyb ji proste vubec nejde. Naopak umi celou abecedu, pocita, vyborne ji jdou barvy. Jenze to je taky pomalu to jedine co ji zajima. Nejake napodobovaci hry ji vubec neberou. Nejradsi ma tyhle analyticke aktivity, knihy, rikanky, jeste hrani s vodou. Taky rada plive na zem.. To tedy pry souvisi s tim, ze ma povolenou pusinku, rikala logopedka.

Dost casto mam pocit, ze si zije ve svem vlastnim svete… Do oci se nam normalne diva, blbne s manzelem, na pokyny reaguje. Na ostatni deti vetsinou nijak moc nereaguje.

Ma takove sve specificke chovani, hodne si mluvi pro sebe, zpiva si, je taky dost uzkostliva, ma az panickou hruzu z popelnic. Dost casto se upne na nejakou konkretni cinnost nebo hracku. Je velmi citiliva na ruzne zmeny, mokre obleceni, kdyz neco neni podle ni, nebo chybi nejaky dilek puzzli, tak okamzite startuje vybuch vzteku.

Jeste me napadlo, dela hrozne sceny pri myzti vlasu, prevlekani neceho pres hlavu. Taky porad neco olizuje a malokdy si hraje s hrackami tak, jak se ma. Nejradsi neco rovna, rozhazuje, tridi.

Pristi tyden jdeme na triletou prohlidku k pediatrovi a ja mam hruzu co se od nej dozvim… Porad tak nejak doufam, ze ve skolce se srovna, ale nevim.. :(

Já teda nejsem žádný odborník na tyhle diagnózy, ale klidně si škrtní mytí hlavy, plivání, zálibu v říkankách, experta na barvy (pokud teda nejde tak do hlouby, že by rozeznala paví zeleň od irské), výbuchy vzteku, nereagování na děti, olizování. To všechno dělá moje zcela neurotypické dítě :D A vy teda žijete v cizině? její otec je cizinec? To může zase souviset s mluvou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 08:49
@Takco píše:
Negativismus myslís, jako že se vzteká? :) Zkušenost je taková, že s PAS znám lidi z dob, kdy ještě očkování v raném věku nebylo. A předává se tu přímo, tu ob generaci… Jinak znám případ, kdy chlapeček v podobném věku byl hodně negativisticky, s nástupem do školy to pominulo, ale je fakt, že něco z toho přetrvalo do dospělosti. V menším a jinak. :mavam:
já se tu pozdě večer vypisuju s detoxem, a pak musím ráno od 5 fungovat pro syna…a proč? protože Tě detox zas tak moc nezajímá, a píšeš o genetice? ach jo. Vždyť jo (myslela jsem, že jsem to psala jasně, že jsme řešili úroveň potíží), ale ta úroveň potíží není stejná. Já jsem taky asi asperger, ale odmalička funguji velmi dobře. Neměla jsem v nízkém věku žádné vakcíny navíc, naštěstí. Ale někdy mi dochází energie ze syna, a pak cítím enormní přetížení, a letos jsem i po rozhovoru se synovou odbornou lékařkou poznala, že jsem také asperger.
Negativismus nejen vztekání, ale celkové ladění…vztek nejčastěji, ale i lítostivost, pláč. A nejhorší, když už umí mluvit ve větách, ale jak je zahlcený emocemi, spustí jen řev nebo pláč, a já v tu chvíli nevím co zase.
Musím běžet. Promiň jestli jsem byla ostrá (štve mě, že se o tom očkování nesmí mluvit, že může zhoršovat nějaké potíže, a tak se nevarují jiné maminky…budiž, jejich osud…). Ale času nazbyt není. Dnes mě čeká hodně zařizování, kromě utírání nudlí.
 Ahoj
  • Citovat
  • Upravit
5384
12.10.22 10:35
@Anonymní píše:
já se tu pozdě večer vypisuju s detoxem, a pak musím ráno od 5 fungovat pro syna…a proč? protože Tě detox zas tak moc nezajímá, a píšeš o genetice? ach jo. Vždyť jo (myslela jsem, že jsem to psala jasně, že jsme řešili úroveň potíží), ale ta úroveň potíží není stejná. Já jsem taky asi asperger, ale odmalička funguji velmi dobře. Neměla jsem v nízkém věku žádné vakcíny navíc, naštěstí. Ale někdy mi dochází energie ze syna, a pak cítím enormní přetížení, a letos jsem i po rozhovoru se synovou odbornou lékařkou poznala, že jsem také asperger.
Negativismus nejen vztekání, ale celkové ladění…vztek nejčastěji, ale i lítostivost, pláč. A nejhorší, když už umí mluvit ve větách, ale jak je zahlcený emocemi, spustí jen řev nebo pláč, a já v tu chvíli nevím co zase.
Musím běžet. Promiň jestli jsem byla ostrá (štve mě, že se o tom očkování nesmí mluvit, že může zhoršovat nějaké potíže, a tak se nevarují jiné maminky…budiž, jejich osud…). Ale času nazbyt není. Dnes mě čeká hodně zařizování, kromě utírání nudlí.
Ahoj

Ale jo, promiň, jsem téměř v každém diskuzi o očkování, chápu Tě. Ten detox mě velmi zajímá.
Jinak genetika určitě hraje roli. Může to být obojí dohromady. Je mi líto, že máš narocnejsi dítko, ale věř, že bude líp! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1874
12.10.22 22:02

Je předčasné se bát. Ale klidně můžeš nastudovat vhodné přístupy k takovým dětem (podobný přístup je i k dětem s vývoj. disfázií apod). Nic není konec světa. :srdce:
Jen upozorňuji, že v tak nízkém věku je diagnostika někdy složitá, a co odborník, to názor. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 22:22
@Takco píše:
Ale jo, promiň, jsem téměř v každém diskuzi o očkování, chápu Tě. Ten detox mě velmi zajímá.
Jinak genetika určitě hraje roli. Může to být obojí dohromady. Je mi líto, že máš narocnejsi dítko, ale věř, že bude líp! :kytka:
:srdce: Genetika jasně, může být. Jen mezi našimi předky nevím o totožném případu. Že byl někdo velmi inteligentní, introvert apod, to ano, ale vysloveně autistické znaky se vším všudy, to téměř nikdo. U nás se sešlo asi příliš negativních vlivů, od předčasného porodu, zanedbanou novor. žloutenku a přemíru očkování v nízkém věku, kdy to dítěti opravdu nesedlo. U sebe někdy přemýšlím, zda, pokud jsem asperger, mě „neubily“ podmínky, kdy od 2 let do jeslí a funguj…a nějak funguji dodnes, sice už krapet rozvrzaně a vyčerpaně, ale funguju… :) Také jsem byla předčasně narozená, ale pak dost zdravá, kdy do mě dle očkováku prali očkování taky s malými rozestupy, a pak v pubertě nepovinné očkování, a v dospělosti další 3 pr.elky nepovinného. Byla jsem naivní a důvěřivá v tomto. Obecně význam očkování nezpochybňuji, jen je dobré postupovat šetrně, s rozumem. Nikdy se neví, jak to to konkrétní dítě dá.
Díky včerejšímu vzpomínání na detox nás musím zas objednat. Nebyli jsme tam pěkně dlouho.
  • Citovat
  • Upravit
1380
13.10.22 16:46

Ahoj, tady zakladatelka. Tak u nas pediatr vyslovil podezreni na „lehky autismus“. Jsem z toho uplne v haji. Jeste nas cela plno vysetreni, ergoterapie atd.. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
13.10.22 17:21

@klenott

No.. ono diagnostikovat autismus není jen tak… Já jsem měla fakt silné podezření jen roku roku a půl ale fakt je že jedinej kdo se vám jsem byla já. A muž mu řekl že holt s tím stejně nic neudělám že pokud bude mít autismus tak se to léčit nedá jen s tím pracovat.

Autistické rysy má poměrně dost dospělých a mají plnohodnotný život jen někdy je občas problém v komunikaci s dalšími lidmi

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.10.22 20:23

@klenott
Hele, já se před rokem a něco skoro zhroutila, když to podezření vyslovil neurolog. Tou dobou dítě vydávalo většinou jen zvuky, různé popěvky jak v čínstině apod…takže varianta byla i, že případný autismus třeba nebude ani lehký. Od té doby udělal syn neskutečné pokroky. Máme doma v podstatě jiné dítě, co se dovedností týče. Zůstal ten negativismus apod. Hodně mi pomohlo, když jsem si jednou přečetla radu maminky autisty, že je dobré si uvědomit, že doma nemáme chodící diagnózu, ale svého milovaného Pepíčka, Aničku apod. Je to pořád to stejné dítě jako bylo před případnou diagnózou. Naše milované dítě.
A jestli Ti to pomůže, já jsem asi také aspergerka. Tenkrát to nikdo neřešil, takže žádné terapie, asistent, nic. A sice jsem občas měla ve škole poznámky apod, ale učení mi vcelku šlo, ani vš nebyl problém. Je fakt, že mě nebraly zájmy vrstevníků jako většina seriálů apod, ale postupem času jsem si našla kamarády a známé s podobnými zájmy, a navíc postupem času se mi zájmy rozšířily, a nemám problém se nyní bavit skoro o čemkoliv. Empatii mám, oční kontakt mám, rodinu mám, práci jsem vždy měla… :mrgreen:
Časem, při řešení svých dětí a případných diagnóz, jsme s kamarádkami a známými zjistili, že jsme asi také aspergeři, a třeba i proto jsme si odjakživa rozuměli. Osobně si tedy myslím, že žena aspergerka dokáže splynout s okolím snadněji než muž asperger, ale nechci to zevšeobecnit. Ženám se tedy bohužel míň odpouští co se sociálna týče. O chlapovi, co je schopný ve svém oboru, ale není sociálně zdatný, se bude prostě mluvit jako o odborníkovi, který je takový svůj. O ženě možná padnou horší slova. :) Ale rozhodně se s tím dá žít. :)
Určitě je dobré si něco o tom nastudovat, ale nezapomínat, že každý jsme originál. Obávám se, že i odborníci mohou něco zbytečně zevšeobecňovat, a zrovna o aspergerech se stále zjišťuje něco nového, za posledních 20 let se ví o hodně více… A stále se bude vědět více. Věř svému dítěti, své intuici. Když Ti dá někdo rady, co mu funguje u jeho dítěte se stejnou diagnózou, na Tvé to fungovat klidně nebude.
Na hodně věcí a fíglů přijdeš Ty sama. My třeba u jedné problematické věci vyzkoušeli různé doporučované postupy, a nakonec mi pomohla strašná blbina, kterou jsem si vymyslela sama.
Nevím. Hlavně Ti chci předat info, že není důvod se nějak extra bát. Aspergeři jsou i mezi lékaři, právníky apod.
Také můžeš zvážit, že dceři diagnózu nikdy nenecháš dát. Kamarádka to tak udělala, a asistenta mají k holčičce pod jinou „záminkou“. Hodně lidí to nedoporučuje (zatajovat…) ale zas podívej jaká je Tvá reakce na slovo autismus. A tak to má bohužel hodně lidí v ČR…
My dg. nechali dát, ale na potkání to také netroubím. Syn je hezký a v mnoha věcech i chytrý, takže mi to občas lidi ani nechtěli věřit (tam kde předvedl scénu, tam si myslí možná i horší věci, ale zas stále to patří k věku… :) ). Říkám jen tam, kde je potřeba.

• Citovat
  • Upravit
5384
13.10.22 20:33

Mozna je dobré zmínit rozdíl mezi autismem a Aspergerem. Chápu dobře, že PAS je široké spektrum a Aspergeruv syndrom je v jeho určitě části?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí