Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, zajímá mě pouze názor na věc. Dcera (4,5 roku) chodí normálně už druhý rok do školky, pominu, že učitelky nejsou schopné (nebo nechtějí) zvládat dcery živější chování (už jsme se kvůli tomu museli objednat do poradny na doporučení školky), ale poslední dva až tři týdny se děje, že pláče než má jít po obědě spát. Vím to jen od učitelek, prý kvůli tomu že chce maminku, ale když jsem o tom s dcerou mluvila tak mi řekla, že nechce spinkat ani odpočívat a raději by si třeba kreslila. Na to mi bylo řečeno, že to nejde. A dnes to učitelky dorazili, nastoupili na mě dvě jak kdyby se dělo bůhví co a jestli by prý nebylo lepší kdyby chodila už po obědě domu (přitom odpoledne je dcera vždy v pohodě a ještě mi hrdě hlásí že spinkala). Trochu to na mě působí, že si s tím učitelky neumí poradit a jen chtějí využít toho že jsem doma s mladší dcerou. Jenže já si myslím, že tímhle by se nic nezlepšilo, spíš naopak. Navíc možná od září už půjdu do práce pokud mladší vezmou také do školky. Plus minulý rok nejela na celodenní výlet kvůli učitelkám, že je moc živá a byla by to pro ně práce navíc. Co si o tom myslíte? Nebo jsem já až moc tvrdá 🤔
Mě přijde uhozene nutit děti si jit lehnout po obědě, navíc ve 4,5 letech
kdo chce může, komu se nechce může jit dělat jinou klidnou činnost.
potřebuje ještě spát, spí i doma?
U nás ve státní školce taky děti chodí po obědě odpočívat a chodí odpočívat i předškoláci. Školka to tak má nastavené a nejde s tím hnout.
Pokud někdo neusne, může po určité době si chodit ke stolečku číst, nebo dělat klidnou aktivitu. Ale na začátku musí ležet všichni do chvíle než odejdou do školy.
Neuděláš s tím nic. Školka to tak má nastavené.
Mám dítě, které nikdy neusnulo a spaní po obědě je problém co do školky vlezlo. Ani to nemělo řešení, protože musí prostě ležet.
No a živé chování a výlet… Ta diskuze tu už byla… Tak dej dítě do jiné školky, pokud to lze.
Já tedy nevím proč bych měla dítě trápit a brala bych ho po obědě, navíc když jsi doma.
V září může být situace u dítěte úplně jiná.
@Janinka.1995 a fakt jsi si jistá, že ti přijmou mladší dítě do školky? Pokud se jedná o stejnou školku, tak bych dost pochybovala. Většinou sourozence problémových děti a problémových rodičů nechtějí. A dělají vše proto, aby to neklaplo.
Se živějšími dětmi si ve školce bez problémů poradi. Ty umí zabavit, motivovat. Ovšem ve chvílích, kdy rodiče nazývají živými děti nezvládnuté, nevychované a neschopné se přizpůsobit okoli a s rodiči, kteří nechtějí pobrat, že chyba není v okolí, ale v jejich přístupu, tam většinou spolupráce školka rodina dost naráží.
@pikola U nás ve státní se to může zdát uhozené jak chce, ale odpočívat chodí všichni. I předškoláci.
A pak vstávají dle toho jak v klidu leželi, což mi přijde ještě uhozenější.
Ale je to tak. Prostě leží celá školka bez vyjímky.
Pokud se nám to nelíbilo, máme si dítě dát jinam, což se taky stalo.
@Snopy123 píše: Více
Cele české zastaralé školky mi prijdou uhozené a jsem ráda, že jsem se tomu vyhla
jako matka dítete se speciálními potřebami by evidentně vše bylo problém, což tady u nás není. Spaní, pleny, péče a samoobsluha ![]()
@pikola doma nespí právě. Navíc na první schůzce ještě před prvním nástupem nám bylo řečeno, že děti nenutí spát a můžou klidně dělat něco jiného jen v tichosti. Sice jsme letos dočasně v jiných prostorách kvůli rekonstrukci školky, ale když se chce jde to i kdyby s ní byli v šatně (pochybuji totiž že děti spí i v šatně, protože mi bylo řečeno že nemají prostor kde by s ní někdo byl a třeba kreslili)
@Janinka.1995 píše: Více
Na spani je tam jedna učitelka, takže ta bude s tvým bobankem v šatně, což je z hygienických důvodů nepřípustné, a ostatní děti bude hlídat a věnovat se jim, kdo?
Zvlášť u podzimních předškoláků je uhozené aby si v 6 letech chodily po obědě lehnout
Bohužel to tak je.
Příspěvek upraven 24.02.26 v 10:11
@mado sami mi tvrdili, že nezlobí a je jen živá a neposedná a že se snadno odtrhne od činnosti když ji zaujme něco jiného. A mladší dcera je oproti starší normální (nemyšleno špatně vůči starší), umí víc věcí a je daleko soustředěnější. I lidem z rodiny a kamarádky nad vším kroutí hlavou, že jim to nepřijde v pohodě a proto píšu sem o názory. A co jsem vyslechla na zmiňovaný výlet nechtěli vzít i dalšího chlapce jehož maminka je taky na RD a jako důvod uvedli, že hodně pláče. Takže to na ke působí, že využívají maminky na RD, aby si ulevili a měli větší pohodu. Jen můj pocit plus si na tuto školku stěžuje víc lidí z okolí. Bohužel už při přijetí jsem se dozvěděla, že přechod na jinou školku v rámci města nelze.
@pikola píše: Více
Jsem na tom uplne stejne. Skolku mame soukromou a dite ktere by ve statni bez asistenta ani nevzali nema problem, dokonce ho maji radi a mame potvrzenou moznost dochazky az nez pujde do skoly. Jen ted resime co pak dal, protoze soukrome skoly by sice byly, ale podle vseho jsou sice hrozne pratelske, ale kvalita vyuky proste srovnatelna neni. Mozna skoly za statisice a to zad nemame.
@Janinka.1995 píše: Více
Ale střídají se, nejsou tam dvě po celou dobu otevírací doby školky.
@mado A jak to udělají, že nepřijmou, když bude volná kapacita
Ale jo taky se nás tím snažili zastrašit, když jsme u druhého dítěte odmítli dané pravidlo v docházce a kupodivu ho stejně přijmuli - museli… Někdy si ty školky vytváří svá pravidla a na rodiče neúměrně tlačí. Samozřejmě nevím, jak je to u zakladatelky, ale má zkušenost je taková.
@Cuddy Taky mi to přišlo naprosto mimo. Navíc dítě si v srpnu ještě má chodit lehnout a 1.9. už nemusí. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.