Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepočítám, že dcera nástupem do školy začne tolerovat rifle, takže budu dávat leginy a džeginy a nevidím v tom problém
přesně jak píšeš, dítě se musí cítit pohodlně, aby se mohlo učit a ne se škrtit v nevhodném oblečení, co škrtí, táhne, tlačí.
Veselé legíny jsou za mě OK. V kombinaci s tričkem ale tak jedině na tělocvik, ne do školy. Promiň. Je přece spousta jiných variant kalhot než jen legíny nebo džíny. Zkus se kouknout třeba v HM. Mívali tam vizuálně džíny, ale materiálem a provedením se blížily legínám
Holky taky hodně nosily různé legíny, ale dávala jsem jim k tomu bavlněné šaty nebo pěkné delší tuničky, rozhodně ne jen tričko do pasu či kolem něj, aby trčel zadek-to je fakt jak do těláku.. a do divadla by tě přece legíny nenapadly, ne? to je jasné, že do divadla patří sukně-šaty nebo velmi společenské kalhoty se společenskou halenkou.. to je přece každému jasné, ne? že se jinak oblékáme na tůru, jinak do školy a jinak do divadla…
Když si vezmu kolik dětí nosí do školy tepláky, tak leginy jsou v tomto ještě, alespoň, za mě zlaté
každopádně, nezkoušeli jste i jiné alternativy? Nejsou přece jen legíny a džíny.
Podívala jsem se na internet na legíny next, jako pro dítě do školky na hraní ok, ale do školy s tričkem mi to už vhodné nepřijde. Možná tak na tělocvik.
Na druhou stranu vidím chodit děti(hlavně teda druhostupňové) v regulérních teplákách a říkám si, že nám ty svobody dost přerůstají přes hlavu.
Oproti násilí mezi dětmi je to ale prkotina.
Ovšem myslím si také, že to učitelka mohla říci nějak inteligentněji, zvlášť prvňáčkovi.
No do školy legíny a tričko už asi ne. To máš pořád zafixované ze školky, tam je to v pořádku.
Legíny dobře…, ale jednobarevné s tou tunikou.
Jinak dělají se i jeggíny a různé plátěné kalhoty.
Je jedno jestli má legíny z Nextu, nebo Pepca - pořád jsou to legíny.
Ikdyž upřímně můj názor - já bych to neřešila. Když je dítě čisté a relativně hezky oblečené, tak vy mi nevadily legíny ani tepláky…, vždyť tam 8 hodin sedí ![]()
Příspěvek upraven 24.02.26 v 08:30
Moje dcera v první a druhé třídě taky často nosila legíny, ale k tomu sukně, nebo různé bavlněné šaty z hm, nebo mikino šaty. Nechodila jen v legínách a v tricku. Někdy nosila i džíny,, kalhoty, myslim ze v dnešní době se daji vybrat pohodlne ktere netlačí.
Dcera do školy teprve půjde, myslím si, že nejvíce bude nosit šaty nebo triko, sukni, legíny…stejně se obléká i do školky…do školy chodíme už na přípravu a koukala jsem, že jsou děti oblékané různě a holky nejčastěji měly to, co píšeš…ale my jsme si školu vybírali a tam chodí hodně ven a učí se venku, rozvrh dodržují tak přibližně, učebnice nechávají ve škole…mají hodně projektů
Nám ředitelka školy i s třídní učitelkou řekly, že děti máme oblíkat hlavně pohodlně a klidně i do tepláků. Vždyť se z toho stal normální kus oblečení. Ty doby, kdy tepláky měly vytahaný kolena, modrou barvu a gumičku přes chodidlo jsou pryč. Moje holky džíny nenosí, nesnáší je. Nosí různý elastický džegíny, legíny k šatům, bavlněný kalhoty. Výběr je velký. Mezi legínama a džínama je ještě tisíc dalších možností.
Za mě je rozhodující, zda jdou pak děti do druziny a s druzinou ven. Pod softshelky jsou leginy vyhodne. U nás ve třídě holčičky legíny nosí.
Legíny s tričkem maximálně do školky. Ale nepřijde mi dobrý, aby paní učitelka takto komentovala dítě před celým kolektivem. Vždyť chudáček nemůže za to, do čeho jí máma ráno navlíkne. Prostě mi přijde mimo mluvit o oblečení a pak ukázat na holku a říct: no tak třeba ty jsi oblečená úplně nevhodně ![]()
Davam leginy a tricko
, dcera ve 3.tride. Takze asi jo, asi chodi jak do telaku
, ji je to jedno, mne taky a ucitelka se zatim nijak nevyjadrila. Prijde mi to tak pul na pul - ze pulka holek chodi podobne jako dcera a druha pulka pro me „nacancana“. Ja jsem schopna stravit cely rok v jednom tricku, dzinech a svetriku, pohodli je pro me priorita, nevzala bych na sebe neco, v cem se necitim pohodlne, nebo jen na velmi omezeny cas. Asi fajn, ze mam na pracovisti 95% chlapu. ![]()
Za mě tepláky (ani sportovní za x litrů) ani legíny s tričkem nejsou do školy / na výuku vhodné.
Beru, že dnes se legíny nosí pomalu všude, dle mého to není vhodné oblečení.
Navíc i džíny nejsou jen s knoflíkem, ale dají se sehnat do gumy, dají se sehnat různé kalhoty, atd…
Ale jsem starší generace. Děti v teplákách ani legínách, do chvíle kdy jsem to mohla ovlivnit, nechodily.
Dcery třídní nám kladla na srdce, ať děti chodí oblečené hlavně pohodlně. První dny dcera vzorně chodila v šatech/džínech, velmi brzy přešla zpět na legíny - někdy se sukní, někdy jen s tričkem. A to klidně vzorované. Tu a tam vezme na sebe kalhoty. Řešení jejích módních kreací jsem vzdala, pokud je oblečení a čisté a odpovídající počasí, tak to neřeším. Do divadla apod. si bere šaty. Takhle oblékaná chodí většina holek ze třídy.
Osobně nevidím rozdíl, mezi barevnými/jednobarevnými/vzhledově džíny legínami. Kalhoty/džíny za mě dělá materiál, jak u dospělých, tak dětí. Ne to, jestli mají knoflík, zip nebo gumu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Krásný den
na každé focení, které měla jsem jí vždy načesala a oblékla do šatů, nikdy k žádnému trapasu nedošlo, jako že by třeba na focení přišla v triku. Když jsem se jí ptala, co nosí ostatní holčičky, řekla mi že většina džíny nebo taky legíny, ale jednobarevné, většinou černé. Jenže dcera džíny nesnese. Jako já si myslím, že prvňáček se má soustředit na učení a ne na to, že je tlačí na břiše knoflík od džínů, ale naše učitelka je asi jiného názoru. Tak bych se chtěla zeptat, co nosí vaše děti do školy? Moje malá prostě není typ, co by neustále nosila šaty. Když začala škola a bylo teplo, dávala jsem jí k legínám tuniky, ale jak začala zima, tak začala nosit trika protože když šla ven s družinou, tak se občas vyválela třeba ve sněhu, tak aby neměla lem tuniky který jí koukal z bundy mokrý. Fakt jsem tak mimo a veselé, barevné legíny do školy nepatří? Já nevím 
Mám dceru, která chodí do první třídy a přišla včera ze školy dost smutná. Jdou dnes do divadla a probírali s učitelkou, jak se mají oblékat na různé příležitosti, jako k lékaři, do divadel a učitelka řekla přímo jí, že legíny co nosí nejsou vhodné ani do školy, natož do divadla. Což mě zarazilo, jelikož oblečení má dcera z Nextu, nové, žádné obnošené, vždy čisté, vyprané, vyžehlené, voňavé. Ano, nosí legíny a tričko, z 90%. Miluje barvy a vzory, takže má třeba vzorované legíny s kytkama a jednobarevné triko, nebo naopak jednobarevné legíny a vzorované triko. Jako úplně, jsem z toho dost rozpačitá, dceru oblékám pohodlně a slušně, nebo jsem si to aspoň myslela