Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mam prvni dcerku a pristi tyden mame u nas tyden otevrenych skolech, kam se pujdu podivat.
Podle ceho jste vybirali skolku pro ditko? Mam nejake reference, osobni dojmy budou pristi tyden, ale co jeste jste zvazovali? Oteviraci dobu, dobu o prazdninach, velikost trid, aktivitu, stravu, dostupnost? Jeste neco? Diky za tipy 😘
Ja hlavne vzdalenost od bydliste, abychom se netrmaceli daleko.
Poptávala jsem se na pískovišti. Pak jsem šla na den otevřených dveří do té nejbližší a protože mi přišla ok, tak jsme ji vzali ![]()
U starsiho jsme podavali přihlášku do 3 nejbližších. Dostal se do 2 a vyhrala ta, kam sel jeho nejbližší kamarád. Nějaké „recenze“ a zkusenosti jsem mela od sousedky se starsi holcickou nebo od maminek na hřišti, kam jsme chodili.
Vybirat nebudu, mame v obci jen 1 skolku, takze pujde proste tam ![]()
@Murutin U první dcery jsem vybírala podle zahrady a recenzí. U druhé dcery, aby to bylo blízko školy, té první.
(jsou od sebe 5let)
Když jsme žili chvilku ve městě. Tak nás spádová hlavní školka hodila na odloučené pracoviště školky, kde bylo místo. Ta byla v jiné ulici. Na vesnici za domem.
Resila jsem skolky horem spodem, ale nakonec nas do zadne na sidlisti nevzali, tak jsem vzala prvni nejblizsi, s dojizdenim mhd. Skolka perfektni, ale s nesapvym miminem, co rvalo v satku i v kocare, s pozvolnou adaptaci a s vyzvedavanim po obede to byl masakr. Pak jsem na sidlisti vzala tu prvni, ve ktere se uvolnilo misto. A jsme spokojeni. Prosim anonym, slo by me poznat.
Těch kritérií bylo více, řešili jsme to hlavně kdysi u nejstarší dcery. U mladších třech dětí pak bylo důležité, že tam již chodí starší sourozenec, resp. starší sourozenci chodí na základku stejným směrem. V rámci naší časti Prahy jsme tehdy podávali tři přihlášky, ale od té doby trochu změnili systém.
Řešili jsme hlavně vzdálenost, velikost (nejstarší dcera podle nás v té době potřebovala spíše menší klidnější školku, kde různé učitelky v budově zná), šance na přijetí (nakonec nás vzali tam, kam jsme chtěli, na odvolání a ředitelka trochu nadávala, že jsem podal skutečné odvolání s výčtem pochybení při správním řízení a ne prosbu o přijetí v případě uvolnění místa), intuitivní dojem z návštěvy a reference známých, složení dětí a rodičů ve školce (nechtěli jsme moc Romů, cizinců, inkludovaných, sociálně integrovaných či různě jinak problémových) a způsob trávení času (v jedné námi nepreferované školce tehdy často pouštěli televizi, u námi vybrané školky se chodilo hodně ven na zahradu).
Vybírali jsme podle vzdálenosti, počtu dětí na učitelku, denního programu (na jak dlouho chodí ven, jestli jim pouští televizi), jak často mají speciální program (divadlo, výlet), jestli je v okolí školky pěkná příroda, učitelek, časů vyzvedávání po obědě, ceny, typu hraček ve třídě (dřevěné vs. plastové blikající)… Těch kritérií je hodně, pravděpodobně žádná školka nebude ve všech ohledech dokonalá, ale s tím se musí počítat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.