Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Janča6
jeejda to máte opravdu těžké. Přesně si pamatuju jak sme kdysi se synrm měli střevní virózu. Oba sme zvraceli. Mě bylo šíleně. Neměla sem sílu na nic a malý pořád brečel…snad budete brzy všichni ok… mě už je na nic z toho když vidím tu malou jak trpí. A od včera to chytil ještě starší syn. To je začarovaný kruh… vim že je nás spousta co se pereme s nemocema… hlavně ať už to skončí… dáváte i nurofen nebo něco?
@Hobitka to je fakt. Je to hnus ty virózy. Horečky, rýma kašel. A pořád dokola. Sme všichni opravdu jak chcíplinky..
@Kikisa311 píše:
@Janča6jeejda to máte opravdu těžké. Přesně si pamatuju jak sme kdysi se synrm měli střevní virózu. Oba sme zvraceli. Mě bylo šíleně. Neměla sem sílu na nic a malý pořád brečel…snad budete brzy všichni ok… mě už je na nic z toho když vidím tu malou jak trpí. A od včera to chytil ještě starší syn. To je začarovaný kruh… vim že je nás spousta co se pereme s nemocema… hlavně ať už to skončí… dáváte i nurofen nebo něco?
Jooo, to jsme meli v lete. Nejdriv 8leta za noc zvracela 21× a mela horecku, bohuzel jsem jednou neuhlidala jeji hrnek, napila se z nej 18mesicni, takze za 2 dny zvracela a prujmovala ona, nastesti docela mirne. Jenze jsme to od ni chytli i my ostatni. Vsem se nam to projevilo v rozmezi 2 hodin. 6leta a 5leta zvracely za noc aspon 40×, takze jsem jim porad vylevala misky, do toho to ze me slo vrchem a spodem, vsechny jsme mely horecku. K tomu jsem nekolikrat kojila nejmladsi. Manzel to mel nastesti take mirne, ale zaroven s nami. No a byla to jen jedna noc.
Pri aktualni nemoci jsem jen jednou dala nejstarsi pulku Paralenu, protoze ji hodne bolela hlava, jinak horecku skoro nikdy nesnizujeme. A na bolest nic nechtely. Pak jsem 3× dala Fenistil kapky na noc, aby usnuly. Fenistil dosel a na nakup se nedostaneme.
Vy neco davate? Drzim palce, at je brzo dobre.
@Janča6 děkuji
. I vám hlavně hodně hodně zdraví pro celou rodinu. Máte toho za sebou jak vidím také dost
.. já teda dávám paralen nebo Nurofen synovi. Také si stěžoval na bolest hlavy. A dceři Nurofen v sirupu. Já se té horečky bojím. Že jí to vylítne až moc. Takže od těch 38 dám vždycky. Vím že někdo řekne že se to nemá. Ale zas jiné názory říkají raději dávat a nečekat až to vylítne.
![]()
@Kikisa311 píše:@Janča6 děkuji
. I vám hlavně hodně hodně zdraví pro celou rodinu. Máte toho za sebou jak vidím také dost
.. já teda dávám paralen nebo Nurofen synovi. Také si stěžoval na bolest hlavy. A dceři Nurofen v sirupu. Já se té horečky bojím. Že jí to vylítne až moc. Takže od těch 38 dám vždycky. Vím že někdo řekne že se to nemá. Ale zas jiné názory říkají raději dávat a nečekat až to vylítne.
![]()
Take dekuji
Ja nejedu podle poucek, ale podle svych pocitu a zkusenosti. Nase holky pri ctyricitce casto behaji a tanci, takze nevidim duvod jim tu horecku snizovat
Zatim mi nikdo nedal argument, ktery by me presvedcil ke snizeni ctyricitky jen proto, ze to je ctyricitka. Pokud k tomu maji velke bolesti, tak samozrejme Paralen dam. Pri teto nemoci teda byly vyjimecne unavene, ale to jsem byla “rada”, protoze aspon lezely a neblbly.
Bohuzel za sebou mame i horsi veci nez strevni nebo respiracni virozy (treba 7 tydnu trvajici zanet ucha nebo vazny uraz s pobytem na ARO v umelem spanku na plicni vnetilaci), takze sice nas ted stve, ze nemuzeme ven, a holky se nudi a hadaji, ale vime, ze muze byt hur.
Pokud se dite tvari v pohode a pak z horecky usne, nesrazim.
Srazene horecky casto trvaji dele nebo se vraci.
Horsi je, kdyz je dite vylozene jete, blede, vyrizene, a to vic nez jeden dva dny. Dcera ted takto odpadla (na dele, pro ni dost netypicky), tak to uz dr. delal krve, par veci tam vyslo, ted jsme byli na kontrolnim odberu.
Maminky setkaly jste se někdy s horečkami bez jiných příznaků u dítěti? Malá má vždy zničehonic odpoledne a v noci horečku (to trvá tak 2-3dny), pak tři dny klid zhruba a pak zase horečka z nicehonic. Někdy trvá jen den. Kromě zápachu z úst ji jinak nic neni. Jen je unavena při horečce a protivna. U dr jsme byli a pry vše v pořádku.
@Anonymní píše: Více
A jaká vyšetření lékařka dělala? Jak například vyloučila autoimunitní onemocnění? Pokud se to opakuje, rozhodně bych řešila, někteří praktici/pediatři si myslí, že jak se nic neukáže ve standardních odběrech, je vše ok
Horečka bez příčiny jen tak nebude…
@Catalinn zatim řešila jen tak, že udelala crp a koukla se do krku. Zatim to trva čtrnáct dnu, takze ceka jestli to neni viróza a nepřejde to samo
@Anonymní píše: Více
Aha, myslela jsem, že se to děje dlouhodobě, třeba v řádu měsíců… A crp bylo v normě?