Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dnes chytil syn 3 roky klíště. Měli bychom zajet k doktorovi nebo ho mohu vytáhnout sama? Je hodně malé. Je to poprvé co ho chytil tak jsem se chtěla zeptat někoho kdo s tím má zkušenosti.
@Jit99 píše:
Ahoj, dnes chytil syn 3 roky klíště. Měli bychom zajet k doktorovi nebo ho mohu vytáhnout sama? Je hodně malé. Je to poprvé co ho chytil tak jsem se chtěla zeptat někoho kdo s tím má zkušenosti.
Normálně ho vytáhni.
@Jit99 píše:
Fakt chceš jít k doktorovi s klíštětem? Vem si pinzetu, netočit ale spíš lehce táhni a až bude venku, vydezinfikuj.
Nevidím důvod jezdit k doktorovi, neumíš vytáhnout klíště? Malá ho teď měla na krku, za pár vteřin bylo venku. Akorát se budu modlit aby nebylo nakažené.
A proč ho nechceš vytáhnout?
kdyby ho chytil večer, pojedeš na pohotovost nebo jak?
@mamule42 píše:
Nevidím důvod jezdit k doktorovi, neumíš vytáhnout klíště? Malá ho teď měla na krku, za pár vteřin bylo venku. Akorát se budu modlit aby nebylo nakažené.
A kdyby náhodou nakažené bylo, tak jestli sis ho všimla brzy, je opravdu malá pravděpodobnost přenosu nákazy.
Zakladatelko, a i kdyby se ti náhodou omylem povedlo ho utrhnout a zůstala ti v ráně „hlavička“ (ve skutečnosti kousací aparát), tak to ničemu zvlášť nevadí, to taky nemá s případným přenosem boreliózy nic společného. Hlavně ho ale teď na ráně ničím nepatlej (krémem, zubní pastou, nevím, co všechno se dá vyčíst za rady…), vytáhni ho buď tou pinzetou, nebo klidně prsty (já to preferuju, protože mi přijde, že v té pinzetě má člověk horší cit) a po vytažení místo vydesinfikuj desinfekcí na bázi jódu (jodisol, betadina atd.)
Čím dřív klíště vytáhneš, tím menší riziko nákazy. Nechápu, na co čekáš. S klíštětem k doktorovi? To snad nemyslíš vážně, já mám některé roky x klíšťat týdně.
Kup si na klieste toto, bud v lekarni nebo u veta. Perfektna vec, kazdy kliest bol s tym vybraty na jednicku ![]()
@Semtex píše:
A proč ho nechceš vytáhnout?kdyby ho chytil večer, pojedeš na pohotovost nebo jak?
Kdyby jste věděli, kolik lidí vezme klíště na pohotovost
, zažila jsem situaci, kdy tatínek nevěděl zda doprava nebo doleva a tak přijeli…
Moje sestra jednou byla na pohotovosti s klistetem. Tehdy se ji na tabore zakouslo kliste primo do klitorisu a taborovy zdravotnik si na to netroufal
A protoze to byla sobota, jeli na pohotovost. Ale jinak by me ani nenapadlo jezdit kvuli vyndani klistete k doktorovi ![]()
@Anonymní píše:
Moje sestra jednou byla na pohotovosti s klistetem. Tehdy se ji na tabore zakouslo kliste primo do klitorisu a taborovy zdravotnik si na to netroufalA protoze to byla sobota, jeli na pohotovost. Ale jinak by me ani nenapadlo jezdit kvuli vyndani klistete k doktorovi
Kamarádovi se zakouslo do penisu a vyndaval mu to tchán ![]()
@Semtex píše:
Kamarádovi se zakouslo do penisu a vyndaval mu to tchán
No ja jsem jednou vyndavala z varlat. Ale toho taboroveho zdravotnika docela chapu, ze to nechtel delat.
Narocne bylo taky kliste na spodnim vicku maleho ditete. Fakt primo na te casti, ktera naleha na oko. Ale dali jsme to doma ![]()
Příspěvek upraven 12.05.23 v 14:34
@klamonožka píše:
A kdyby náhodou nakažené bylo, tak jestli sis ho všimla brzy, je opravdu malá pravděpodobnost přenosu nákazy.Zakladatelko, a i kdyby se ti náhodou omylem povedlo ho utrhnout a zůstala ti v ráně „hlavička“ (ve skutečnosti kousací aparát), tak to ničemu zvlášť nevadí, to taky nemá s případným přenosem boreliózy nic společného. Hlavně ho ale teď na ráně ničím nepatlej (krémem, zubní pastou, nevím, co všechno se dá vyčíst za rady…), vytáhni ho buď tou pinzetou, nebo klidně prsty (já to preferuju, protože mi přijde, že v té pinzetě má člověk horší cit) a po vytažení místo vydesinfikuj desinfekcí na bázi jódu (jodisol, betadina atd.)
Bohužel nevšimla, byla jsem z děckama na zahradě a večer ji sprchovala a ničeho si nevšimla, ale ráno jak seděla vedle mně a natočila hlavičku tak jsem ho uviděla, takže pokud je nakažený tak mám docela strach.Bylo docela malý.
@Anonymní píše:
Moje sestra jednou byla na pohotovosti s klistetem. Tehdy se ji na tabore zakouslo kliste primo do klitorisu a taborovy zdravotnik si na to netroufalA protoze to byla sobota, jeli na pohotovost. Ale jinak by me ani nenapadlo jezdit kvuli vyndani klistete k doktorovi
Babiččině sousedce taky tam
. Sekala trávu jen v kalhotkách a zástěře. Všimla si ho, až bylo napité. Šla s tím k doktorovi.