Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje děti mívají občas horečky bez zjevné příčiny. Dva dny jsou mimo, třetí den naprosto zdravý…
Synovi takto začínala šestá nemoc. Poznáš to, pokud se během pár dní osype, bylo to ono.
Pokud má v pořádku CRP, tak to bude nejspíš něco virového. Může to být šestá nemoc nebo jen nějaká obyčejná viróza. ![]()
Z moči se pozná zánět, ale to už by bylo vidět i na tom CRP, takže myslím, že odběr moči byl jen pro klid matky, že dokrorka něco dělá. ![]()
@Janli píše:
Moje děti mívají občas horečky bez zjevné příčiny. Dva dny jsou mimo, třetí den naprosto zdravý…
Syn mívá jednodenní virózy. Večer během hodiny 39.5, ráno maximálně zvýšená teplota, další den může jít klidně do školy (obvykle tedy nechávám ještě jeden den pro jistotu doma, co kdyby náhodou).
@Anonymní píše:
@Svistice dělali mu CRP, nic tam nemel. Meningokok by z toho poznali?
Nejsem doktor. Ale podle mě by dítě tři dny s megingokokem rozhodně jen tak veseel doma nevegetilo jen s horečkou. Bohužel mám zkušenost z okolí, že tam to jde k fatálnímu konci opravdu v řádech hodin.
@Anonymní píše:
@Svistice dělali mu CRP, nic tam nemel. Meningokok by z toho poznali?
To CRP dělali, když měl jen ty zvýšené teploty, nebo až ten cca 3. den, kdy vyskočila teplota?
@Anonymní píše:
@Svistice to dělali když měl 2 dny zvýšený a z toho 1.den horecek
Ono to CRP ty první dny nemusí být zcela průkazné. Dítě mělo v tomhle věku odpoledne přes 40 teploty, CRP v normě. S dr. jsme se hohodli, že přijdeme ještě druhý den ráno, aby nenasazovala ATB na slepo. A to už bylo CRP vysoké + zasmrádající plena, takže jasný zánět močových cest a ty antibiotika jí neminuly.
U angíny podobně. večer teplota, škrábe v krku. Ráno CRP lehce zvýšené, krk jen zarudlý - může to být virové nebo se z toho vyklube angína. Další den už to byla jasná angína, ani to CRP dělat znova nemusela, stačilo kouknout na mandle.
Podle mě to může být šestá nemoc…uvidíš, zda se den po horečce udělá vyrážka…ta trvá 2-3 dny. Pokud je očkovaný na rotaviry, tak to může byt slabší průběh rotavirů, když zvracel…
Pokud ho vyšetřovala doktorka, tak snad zkoušela meningeální dráždění…opozice šíje, brudzinského příznak atd. Ale meningokok je rychlý…to už by dávno měl petechie. Takže v klidu
Asi tak meningikok je záležitost hodin dobre znameni je ze jdou srazer, pokud by měli podezření na něco vážného hospitalizovali by vas
Ano, menigokoka by z CRP poznali. Je to bakterie, ne virus - CRP by bylo vysoké.
Pokud nemá vysoké CRP, bude to nějaká viróza. V létě jich bývá hodně. Pravděpodobně 6. nemoc nebo taky cokoliv jiného.
Jak je psáno výše, meningokok je rychlý, po třech dnech už by na tom byl hodně zle.
Jak dopadla ta moč?
Jinak ad CRP… není to žádná medicínská Bible. Léčí se pacient, ne laboratorní hodnota. CRP v mnoha případech (hodně) pomáhá, ale jsou někdy i závažné infekce (bakteriální zápaly plic, záněty středního ucha, záněty ledvin), kde CRP nedosahuje nijak vysokých hodnot.
Synek má rok a 2 mesice. První den zvracel asi 4krat, pak už ne, měl zvýšenou 37,4 první 2 dny. Třetí den začaly horečky přes 38 aji 39,5. Druhý den z toho trvaji ty vysoké. Byla jsem s ním u doktorky vzali mu krev to měl dobrý. Nevíte co to může být dávam čípky na horečku pomůže mu to vždy jen na 2 až 3 hodiny. Jinak se toho nemůže zbavit. Co to může být, zvracel jen první den jinak nemá rýmu ani ne kašle. Doktorka sama neví co mu je. Zítra máme výsledky jeho moči. Poznali by z moči onemocnění? Mám hrozný strach o malého, nemůže to být něco vážného jako je meningokok nebo tak?