Dítě mi odmlouvá už v roce

4071
31.5.22 22:25

Dítě mi odmlouvá už na roce

Něco na odlehčení…dceři je rok a už tak dva měsíce “odmlouvá”. Moc dobře rozumí základní věty typu “chceš tohle nebo pojď k mamince apod.” …a ona normálně když nechce třeba jít ke mně nebo ještě lžičku jídla, zakroutí hlavou ze strany na stranu. Je tohle běžné tak brzo? Dcera je moje druhé dítě s se synem jsem se dorozumivala tedy mnohem později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7228
31.5.22 22:40

@sediza já myslím, že jo…dítě s jasným názorem, slovo „ne“ bylo mojí dcery 2. slovo hned po táta :-)
a když jsem jí s jídlem fakt prudila, tak mi ho normálně rukou odmrštila až ke stropu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
31.5.22 22:47

1. neodmlouvá, ale prostě vyjadřuje svoji vůli. Je samostatná plnohodnotná bytost - ne něco co tě musí poslouchat a dělat to co řekneš. A pokud se ptáš, tak prostě odpovídá. Nechceš ji zlomit k tomu, aby byla poslušná. Chceš najít takový způsob komunikace, abyste spolu dobře vycházely - tedy aby si byla spokojená jak ty, tak ona.

2. gratuluju - máš dítě, které umí sociální vazby dřív, než běžné dítě. Obecně to u dětí co mají starší sourozence bývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
31.5.22 23:34

@Ou obvykle si ráda počtu tvé názory, protože bývají hloubavé a nepovrchní, ale tentokrát opravdu nesouhlasím s tím, že roční dítě je „samostatná a plnohodnotná bytost“. Protože není. O té plnohodnotnosti bychom asi mohly diskutovat. Ale samostatná nebude ještě pár let, svéhlavá možná, ale samostatná nikoliv :kytka: Zda „odmlouvá“ nebo jen dělá opak toho, co se očekává, to zakladatelka zjistí asi velice záhy. Viděla bych to na to druhé, mám stejný exemplář doma, a i se svou svéhlavostí je boží :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10994
1.6.22 00:17

@sediza mladší dcera už v 9 měsících běhala a slovo NE znala velmi rychle. Nijak se tím ovšem neřídila. To až teď, v 5 letech. Nástup vzdoru a vzteku přišel snad s jejím narozenim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65260
1.6.22 05:44

Teda vazba odmlouva na roce je cestinarsky dost děsná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
1.6.22 05:54

Tak pri velkem zobecneni, holcicky byvaji komnikacne i socialne napred, druhe deti take. Ale nevim, me to nejak brzy neprijde :nevim: Co si vybavuji u prvniho, tak uz nejak kolem 14 mesicu se nam rozjelo solidni obdobi vzdoru, takze nejak v roce myslim, ze vyjadrit „bezne“ ne umel uplne v klidu. Jinak slovo „odmlouva“ v tomto veku bych nepouzivala, projevuje holt vlastni vuli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
858
1.6.22 06:46
@neila píše:
@Ou obvykle si ráda počtu tvé názory, protože bývají hloubavé a nepovrchní, ale tentokrát opravdu nesouhlasím s tím, že roční dítě je „samostatná a plnohodnotná bytost“. Protože není. O té plnohodnotnosti bychom asi mohly diskutovat. Ale samostatná nebude ještě pár let, svéhlavá možná, ale samostatná nikoliv :kytka: Zda „odmlouvá“ nebo jen dělá opak toho, co se očekává, to zakladatelka zjistí asi velice záhy. Viděla bych to na to druhé, mám stejný exemplář doma, a i se svou svéhlavostí je boží :srdce:

Samostatná je v tomto případě myšleno jinak, než jsi pochopila :roll:
Plnohodnotná bytost - já svoje dítě považuji za plnohodnotnou bytost od narození, ty ne? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.6.22 07:09

No jasně, obě mé děti uměly dát už v roce jasně najevo, co ano a co ne, nepřijde mi na tom nic divného. Že dítě neotevře pusu, když nechce jíst, to je celkem běžné už třeba v půl roce :nevim: A „vzdor“ při oblékání nebo přebalování taky :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8777
1.6.22 07:20

Odmlouva? Odmlouvalo ti někdy nějaký dítě? To mimino jen vyjadřuje názor. Už nemá hlad, tak zákoutí hlavou, když se do něj snažíš nacpat další jídlo. Zcela běžná věc. Buď ráda, že kroutí hlavou, jsou děti, co ti hodí misku na zem nebo to jídlo rozpatlaji po zdi. A ne, v roce to není tím, že by byli nevychovani, odmlouvali…je to tím, že se vyvíjí jejich nervová soustava. Přirozená fáze vývoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3201
1.6.22 07:56

Tak nad tímhle jsem nikdy nepřemýšlela. Přijde mi přirozené, že dítě v roce vyjádří svůj názor a zakrouti hlavičkou. Možná ti to přijde brzo oproti synovi, ale každé dítě je jiné. Učí se vzorem. Asi to vidí u bráchy a opakuje. A rozhodně v roce už má dítě svoji hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.6.22 08:23
@sediza píše:
Něco na odlehčení…dceři je rok a už tak dva měsíce “odmlouvá”. Moc dobře rozumí základní věty typu “chceš tohle nebo pojď k mamince apod.” …a ona normálně když nechce třeba jít ke mně nebo ještě lžičku jídla, zakroutí hlavou ze strany na stranu. Je tohle běžné tak brzo? Dcera je moje druhé dítě s se synem jsem se dorozumivala tedy mnohem později.

A co čekáš? Panenku, se kterou si budeš dělat, co TY chceš? Moje děti uměly dát najevo, že už další jídlo nechtějí v deseti měsících a já to respektovala. Fakt nedělaly a doteď nedělají věci, jen proto, aby maminka měla radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
1.6.22 09:12
@Secado píše:
Samostatná je v tomto případě myšleno jinak, než jsi pochopila :roll:
Plnohodnotná bytost - já svoje dítě považuji za plnohodnotnou bytost od narození, ty ne? 8o

tak spíš jde o tu samostatnost. Pokud byla myšlena svéhlavost, tak rozumím, ale takhle malé dítě kolem samostatnosti ani neběželo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.6.22 09:18

Mimochodem, co je to za divnou hantýrku „na roce“? Příšerný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
858
1.6.22 09:22
@neila píše:
tak spíš jde o tu samostatnost. Pokud byla myšlena svéhlavost, tak rozumím, ale takhle malé dítě kolem samostatnosti ani neběželo…

Spíš samostatně myslící bytost bych to definovala.
Svéhlavá je takovej výraz evokující, že dítě nedělá to, co chceš.
Je to asi slovickareni, ale dost to vypovídá o přístupu k výchově a dítěti samotnému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí